Ghee’nin (Sade Yağ-Saf Yağ) Fiziksel ve Zihinsel Faydaları

Ghee, yüzyıllardır bilinen, oda sıcaklığında muhafaza edilebilmesinden dolayı çok pratik ve kullanışlı olmuş mucizevi bir besindir. 

Anadolu ve Kafkaslarda “Sade Yağ” olarak bilinen Ghee; inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilir.

Fiziksel ve zihinsel faydalarından dolayı, Ghee bir süper besindir de diyebiliriz.

ghee

Ghee’nin Fiziksel ve Zihinsel Faydaları Nelerdir?

  1. Yüksek Yanma Isısına Sahiptir
  2. Kolay Bozulmaz
  3. Süte Duyarlı Olanlar da Tüketebilir
  4. Yağda Eriyebilen Vitaminler İçerir
  5. K2 ve CLA bakımından Zengindir
  6. Enerji Kazanımı
  7. Kilo Kaybı
  8. Sağlıklı Sindirim Yolu ve Bağırsak Duvarı
  9. Sağlıklı Bağışıklık Sistemi
  10. Anti Enflamasyon ve Anti Kanser
  11. Daha Dengeli Sindirim
  12. Duygu Molekülleri
  13. Satvik Besin

Ghee’nin Fiziksel ve Zihinsel Faydalar

Yüksek Yanma Isısına Sahiptir

Ghee’nin yani arıtılmış tereyağının yanma derecesi 250 °C’dir. Ghee ile yemek pişirebilir ve bazı yağlar gibi serbest radikale dönüşeceğine endişelenmeden kızartma yapabilirsiniz.

Kolay Bozulmaz

Kolay bozulmadığı için buzdolabına koymaya gerek yoktur.

Süte Duyarlı Olanlar da Tüketebilir

Tereyağından yapılır ancak arıtılma sırasında içeriğindeki kazein ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi ve duyarlılığı olanlar rahatlıkla tüketebilirler.

Yağda Eriyebilen Vitaminler İçerir

Yağda eriyen A vitamini ve E vitaminlerince çok zengindir.

K2 ve CLA bakımından Zengindir

Saf yağ yaparken kullandığınız tereyağı doğal ise, K2 ve CLA gibi antioksidanlar içerir. K2 Vitamini hakkında daha detaylı bilgi ve sağlığımıza faydalarını okumak için aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm

Bu yazımız ilginizi çekebilir: K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Enerji Kazanımı

Orta zincirli yağ asitleri yönünden çok zengindir. Bu yağ asitleri karaciğerde doğrudan absorbe edilirler ve enerji olarak yakılırlar. Kalıcı enerji sağlamak için egzersiz yapanlarca kullanılabilir. Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCT – Middle Chain Fatty Acids) hakkında daha detaylı bilgi ve sağlığımıza faydalarını okumak için aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

Kilo Kaybı:

Orta zincirli yağ asitlerinden elde edilen enerjiyle, sistemdeki diğer yağların yakımı kolaylaşır ve kilo verilmesi sağlanır.

Sağlıklı Sindirim Yolu ve Bağırsak Duvarı

Diğer yağların aksine, kısa zincirli bir yağ asidi olan bütirik asit yönünden zengindir. Faydalı bağırsak bakterileri, lifi bütirik asite dönüştürürler ve bu asidi enerji ve bağırsak duvarı koruyucusu olarak kullanırlar. Sade yağ tüketerek bütirik asidi doğrudan almak çok daha iyidir. Araştırmalar, sağlıklı sindirim yolu olmayan kişilerin bütirik asit eksikliği olduğunu göstermektedir.

Sağlıklı Bağışıklık Sistemi

Yeterli oranda bütirik asit üretimi, bağırsaktaki öldürücü T hücrelerini destekler ve böylelikle bağışıklık sistemimiz güçlenmiş olur. Öldürücü T hücreleri; antijenler gösteren belirli hücreleri hedef alıp, yok eden bağışıklık destekleyicisi sitotoksik hücrelerdir.

Anti Enflamasyon ve Anti Kanser

Bütirit asit besin destekleri ve bütirit lavmanlar, ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayurveda hekimleri, yüzyıllardır sade yağ lavmanlarını iltihap tedavilerinde kullanmaktadırlar.

Daha Dengeli Sindirim

Mide asidi salgısını dengeler. Böylece sindirim süreci daha sağlıklı olur. Daha iyi sindirim, daha iyi bir sağlık belirtisidir.

Duygu Molekülleri

Artık modern araştırmalar da gösteriyor ki, olumsuz negatif duyguların kimyasal bir doğası var. Tüm kadim kültürler beden ve zihnin bir olduğunu ve birbirinden etkilediğini zaten binlerce yıldır söylemektedirler. Bu kimyasallar yağlar tarafından çekilmekte ve yağ olarak depolanmaktadırlar.

Satvik Besin

Ayurvedaya göre, satvik bir besindir. Satvik besinler, zihinde olumluluğu ve içsel büyümeyi destekleyen, bilinç genişlemesini sağlayan besinlerdir.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Baharatlarınızı Ghee’de Kavurmak

Ghee ile baharat kavurmak

Baharatların iyileştirici gücü saf yağ ile açığa çıkmakta ve bedenimizde ihtiyacı olan yere ulaşmaktadır. Baharatlarınızı sade yağ ile kavurduktan sonra yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Bu kadar faydalara sahip yağı mutlaka denemeli ve mutfağınızın bir parçası haline getirmelisiniz. Anadolu’da ve Kafkaslar’da da Sade Yağ olarak bilinen bu besin zaten kültürümüzde olan ancak unutulmuş şifalı besinlerden biridir.

Evde Yapımı çok kolaydır. Sadece inek sütünden yapılmış doğal köy tereyağı olmasına dikkat etmeniz yeterli…

Ghee yapımını öğrenmek için bu makalelere göz atabilirsiniz: 

Related Articles

Back to top button