2 Bardak Süt Kadınlarda Kemik Kırığıyla Ölüm Riskini %21 Artıyor
Süt fazla tüketildiğinde,İsveçli bilim adamlarına göre; kemiklerde çatlama ve kırılmalar azalmıyor, hatta günde 2 bardak içen kadınların kemik kırığıyla ölüm riski yüzde 21 artıyor.
Çocuklara yönelik birçok kampanyada süt içmenin faydaları anlatılıyor. Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve B12 vitamini deposu. Sağlık Bakanlığı’na göre yetişkinler için günlük 1 bardak (200 ml) 700 mg kalsiyum ihtiyacının üçte birini karşılıyor. İsveçli bilim adamları, aşırı tüketimi ile kemiklerdeki kırılma ve çatlama arasındaki bağlantıyı tespit etmek için, 1987-1990’da 61 bin 400 kadına, 1997’de ise 45 bin 300 erkeğe ne kadar sıklıkla süt, yoğurt, peynir tükettiğini sordu.
Bir Bardak Süt Riskleri Katlıyor!
Araştırmaya göre günde bir bardak içmek kadınlarda kemik kırığı (osteoporoz) sonucu ölüm riskini erkeklerde de kalp rahatsızlığı riskini artırıyor. Eğer kadınlar günde iki bardak içerlerse kemik kırığıyla ölüm riski yüzde 21 artıyor.
Tüketim 3 veya daha fazla bardağa çıkarsa, risk yüzde 93’lere kadar yükseliyor. Günde 3 bardaktan fazla yani 680 gram süt içen kadınlarda ölüm ve kalp-damar hastalıkları riskinin günde bir bardaktan az içenlere göre 2 misli, kanser riskinin de yüzde 44 fazla olduğu hesaplandı.
Deneklerin sağlık durumlarını uzun yıllar takibe alan bilim adamları, günde 3 bardaktan fazla tüketen kadınların kemiklerindeki çatlama veya kırılma ihtimali riskinin, daha az içenlere göre fazla olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar denek erkekleri sonuçlarının da kadınlara yakın olduğunu tespit etti.
% 60: Üç bardaktan çok içen kadınlarda herhangi bir kemiğin kırılması riski yüzde 16, kalça kemiği kırılma riski yüzde 60’dan fazla bulundu.
% 10: Üç bardaktan fazla süt içen erkeklerde ölüm riski günde bir bardaktan az içenlere nazaran yüzde 10 yüksek iken, kırık riski yüksek bulunmadı.
%50: Bilim adamları, aşırı miktarda tüketenlerin kalça kemiklerindeki çatlama riskinin, daha az içenlere göre yüzde 50 fazla olduğunu belirtiyor.
%21: Kadınlar günde iki bardak tüketirlerse kemik kırığıyla ölüm riski yüzde 21 artıyor.
Süt İçmezsek Ne Olur?
Harvard’tan Prof. Dr. Robert Cohen, “Eğer süt ürünleri aniden ortadan kaybolsaydı neler olurdu? Belki ABD, öldürücü hastalıklar listesinde 1 numara olan kalp hastalıklarının sorumlusu olan kollestirin problemi olmayan bir ülke olurdu. Kanser sorunu olmayan bir topluluk olurduk. Çok daha az; lösemi, menenjit, diabet, osteropoz ve alerji vakalarımız olurdu.”
Asıl Sorun Fazla Fosfor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Metbolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın bu tartışmaya çocuklar açısından katılıyor. “Ben anne sütü dışında çocuklara içirilmesini doğru bulmuyorum. En doğrusu ek gıdalara başlar başlamaz yoğurt verin, kefir verin, ama süt içirmeyin. Sadece kutu sütleri değil, günlük sütleri de… Çünkü, en alerjik gıdadır. Çocukta başta astım olmak üzere pek çok kronik hastalığa sebep olabilir…” diyor. Aydın
İsveçli bilim adamlarının araştırmasını da şöyle yorumluyor; “Sütün içinde kalsiyum var ama fosfor da yüksek olduğu için iyi emilmiyor. Roka dereotu gibi yeşilliklerde de bol kalsiyum var ama fosfor yok. Bu nedenle iyi emiliyor. Osteoporoz fazla tüketenlerde daha çok görülüyor. Kalsiyum kalp krizi riskini de artırabiliyor. Asıl sorun sütün içindeki fosfor. ‘Hangi sütü içmeliyiz?’ sorusunda Prof. Aydın “keçi sütü” cevabını veriyor. “Keçi sütü daha kalitelidir. Keçi ahıra bağlanmaz, yeşilin en iyisini yer. İnek ve koyun sütüne göre daha iyidir keçi sütü. Ama tükettiğiniz sütler UHT olmayacak.
Bu yazımız ilginizi çekebilir: Prof. Dr. Ahmet Aydın: Çocuklarınıza süt içirmeyin
Mayalamak daha sağlıklı
Anneler keçi sütü de olsa yoğurt yapsınlar. Süt bir sürü ısıl işlemden geçiyor, içindeki sindirici enzimler özelliklerini kaybediyor, vitaminler azalıyor. Ama mayalandığı zaman enzimler tekrar canlanıyor ve sindirici enzimler oluşuyor. Astım gibi hastalıklarının en büyük sebeplerden biri de süttür.
Osteoporoz riski azalıyor
En fazla süt içilen ülke Amerika’dır. En fazla osteoporoz de beyaz Ameriklılar’da görülür. Ama siyahiler ya da Latin Amerikalılar’da Kızılderililerde süt tüketimi azdır. Çünkü tıpkı Türkler gibi sindiremezler sütü ve kemik erimesi daha azdır onlarda. Sütün içinde kalsiyum yüksek ama bunun emilmesi çok büyük sorun.
Probiyotiği keşfedin
UHT sütler yüksek ısı ve basınçta işleniyor ve faydaları ölüyor. Sütte probiyotikler var bunları zenginleştirmek gerekiyor bunun en iyi yolu da mayalanmış gıdalar ama market yoğurtları ekşimiyor, turşu kefir bunlar büyük probiyotik kaynağı.
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
- Probiyotikler Nedir? Probiyotik İçeren Besinler, Takviyeler ve Faydaları
- Probiyotikler Bağırsak Kanserine Karşı. Sağlıklı Bağırsaklar İçin 5 Öneri