Spirulina Nedir? Süper Besin Spirulina’nın 17 Sağlık Faydası ve Zararları

Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait doğal bir süper gıdadır ve dünyada en zengin besin kaynaklarından biri olarak kabul edilir. Protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından son derece zengindir, bu da spirulinayı sağlık açısından çok faydalı hale getirir.

Spirulina süper besin olarak kabul edilmektedir. Aslında mavi-yeşil alglerden oluşan sağlıklı gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır. Protein ve vitaminler açısından özellikle zengindir. Spirulina diğer gıdaları ile kombinasyon şeklinde ya da tablet veya kapsül olarak alınabilmektedir.

Spirulina da karotenoidler, B vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, potasyum ve çinko gibi besin değerleri son derece yüksektir. Toz, tablet ve sıvı şekillerde bulunabilmektedir. Bu formlar arasında etkiler açısından kayda değer bir fark yoktur.


Spirulinanın Faydaları

Spirulina, bağışıklık sistemini güçlendirmekten, enerji seviyelerini artırmaya ve detoksifikasyonu desteklemeye kadar pek çok alanda yarar sağlar. Düzenli tüketimi, vücut genelinde iltihaplanmayı azaltabilir, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve hatta kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir. Tüm bu özellikleriyle spirulina, hem genel sağlığı destekleyen hem de özel diyetlerde önemli bir rol oynayan besleyici bir tamamlayıcıdır.

  1. Sindirimi Kolaylaştırır
  2. Kolesterolü Düşürür
  3. Bağışıklık Sistemi Düzenleyicidir
  4. Göz Sağlığına İyi Gelir
  5. PMS Belirtilerini Hafifletir(Adet Öncesi Sendromu)
  6. Sindirim Sistemini Destekler
  7. Protein Kaynağıdır
  8. Antibiyotik İlişkili Hastalıkları Önler
  9. Karaciğer Sağlığını Destekler
  10. Beyin Sağlığına Destek Olur
  11. Alerjik Semptomları Hafifletir
  12. Solunum Yollarına Yardımcı Olur
  13. Diyabete İyi Gelir
  14. Bakteri ve Virüslerle Savaşır
  15. Vücudu Temizler
  16. Güçlü Bir Antioksidandır
  17. Anemiyi (kansızlığı) Tedavi Eder

Sindirimi Kolaylaştırır

Hazımsızlık ve Spirulina

Spirulina daha yakından incelendiğinde ince hücre duvarları veya selüloza sahip mavi-yeşil alglerden oluştuğu görülmektedir.

Aynı zamanda, hücre duvarı mukopolisakkaridleri kompleks şekerlerden oluşmaktadır.

Bu nedenle, hücre duvarı olmayan bitkilerden daha farklı olarak sindirile bilinmektedir. Spirulina sindirim sistemi içinde yaşayan lactobacillus gibi probiyotik bakteriler için oldukça faydalıdır.

Kolesterolü Düşürür

Serum kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olmakta ve HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) ya da “iyi” kolesterol olarak bilinen kolesterol düzeylerini yükselmektedir.

Spirulinanın sahip olduğu gama-linolenik asit varlığı, serum kolesterol seviyelerinin azalmasını hızlandırmaktadır.

Bağışıklık Sistemi Düzenleyicidir

Spirulina üzerine yapılan çeşitli çalışmalar, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Bu bağışıklık düzenleyici yeteneği kemik iliği üretimi, timus ve dalak büyümesi, artan beyaz kan hücresi üretimini ve lenfosit sayısı gibi durumları içermektedir. (2)

Göz Sağlığına İyi Gelir

Göz sağlığını iyileştirmek isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Bu mavi-yeşil algler A vitamini açısından çok zengin olduğu için sağlıklı gözler için son derece önemlidir.

Göz sağlığı için havuç yenmesinin tavsiye edilmesindeki neden de bu yüzdendir. Spirulina ise havuçtan on kat daha fazla vitamine sahiptir.

PMS Belirtilerini Hafifletir

adet sancısı

Gama-linolenik asit içermesi nedeniyle doğada en güçlü anti-enflamatuar ajanlardan biri olarak bilinmektedir.

PMS semptomlarını hafifletmek gibi yeteneklere sahip olan gama-linolenik asit kadınlar için çok faydalıdır.

Hamile kadınlar için de mükemmel bir seçenek olarak görülen spirulina, sütten 26 kat daha fazla kalsiyum içermektedir.

Sindirim Sistemini Destekler

Tüm sindirim sistemi üzerindeki stresi azaltarak, sindirim sistemi yoluyla atık geçişini kolaylaştırmaktadır.

Ayrıca, sindirim sistemi için sağlıklı bakterileri teşvik etmekte ve diyet besin emilimini artırmak için yardımcı olmaktadır. (3)

Protein Kaynağıdır

Amino grup asitler spirulinanın % 62’sini oluşturmaktadır. Protein ve diğer besin değerleri açısından zengin bir kaynak olduğu için, spirulina bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır.

Spirulina  belirli bir düzeyde protein içermesine rağmen, herhangi bir etkisini görmek için çok büyük miktarlarda almak gerekebilmektedir.

Kuruyemişler, baklagiller, kepekli tahıllar ve et gibi besinler küçük bir miktar protein sağlamaktadır.

Antibiyotik İlişkili Hastalıkları Önler

Antibiyotikler vücuttaki istenmeyen organizmaları yok etmesine rağmen, aynı zamanda lactobacillus acidophilus gibi denilen “iyi” bakteri probiyotiklerini de öldürebilmektedir.

Bu da ishale neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, spirulinanın faydalı bakterileri artırdığı görülmüştür. (4)

Karaciğer Sağlığını Destekler

Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığının görülme sıklığı artmaktadır. Genellikle karaciğerde yağ obezite, kötü beslenme ve aşırı oksidatif stresle birleştiğinde oluşmaktadır.

Buna karşı en iyi strateji aşırı vücut ağırlığını (yağ) kaybetme ve lipit düşürmeye yardımcı olacak uygun diyet değişiklikleri yapmaktır. Bu durumda, spirulina yağ asidi oksidasyonuna bir destek sağlanmaktadır.

Beyin Sağlığına Destek Olur

beyin sağlığı

Kan ve beyin arasındaki ilişki bilinmektedir. Beyinin sinir sistemini için bağışıklık sistemini mikroglia hücreler oluşturmaktadır. Sürekli plak, hasarlı nöronların ve zararlı maddelerden merkezi sinir sistemini temizlemek bu mikroglia hücrelerinin işidir.

Zararlı maddeler kan-beyin bariyeri yönetimini engelleyebilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre ise, spirulina mikroglial hücre aktivasyonunun oksidatif özelliğine karşı direnç sağlamasına yardımcı olabilmektedir. Sonuç olarak, hafıza kaybıyla mücadele edebilmektedir. (5)

Alerjik Semptomları Hafifletir

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yapılan çalışmalar spirulinanın etkili bir doğal histamin engelleyici olduğunu göstermiştir. Bu durumda, burun ve sinüs tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma ve mevsimsel alerji ile ilişkili diğer belirtilerin kontrolüne yardımcı olabilmektedir.

Bunun için günde 2 gram tüketimi yeterlidir.

Solunum Yollarına Yardımcı Olur

Spirulina mevsimsel alerji belirtilerine bir son vermeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda astım ve diğer solunum bozukluğu olan insanlara destek olabilmektedir.

Yüksek düzeyde omega-3 EFA, magnezyum ve B vitaminler içeren spirulina, daha kolay nefes almayı sağlamaktadır. Ayrıca, akciğerleri hasarlardan korumak için etkili bir yöntemdir.

Diyabete İyi Gelir

diyabet

Spirulina hem amino grup asit sistin hem de manganez içermektedir. Bu nedenle, pankreasın insülin üretimini destekleyerek sağlıklı kan şekeri kontrolüne yardımcı olmaktadır.

Çalışmalar günde sadece 2 gram spirulina tüketiminin bile tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri ve kan lipid düzeyleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Bakteri ve Virüslerle Savaşır

Spirulina patojen mayalar ve bakterilerin büyümesini sınırlandıran antimikrobik bir etkiye sahiptir. Kandaki oksijen ve klorofil temizliği için iyidir.

Bağırsaktaki iyi bakterilere destek olmakla kalmaz, aynı zamanda Candida gibi mantar enfeksiyonlarını kontrol altında tutmaktadır.

Vücudu Temizler

Yüksek düzeyde klorofil doğadaki en güçlü detoksifikasyonlardan biri sayılmaktadır. Spirulina, özellikle vücudunuzun detoksifikasyon sürecini hızlandırabilmektedir. Bu mucize bitkinin, belirli ağır metallerin sızması sonucu oluşan böbreklerin toksisitesini azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca tarihsel olarak, spirulina Çernobil yüzünden radyasyon etkisine maruz kalan çocuklara yardım etmek için kullanılmıştır.

Dr. Aidin Salih’in Organ Temizliği Programları

Güçlü Bir Antioksidandır

Spirulinada Cı-fikosiyanin vardır. Böylece serbest radikallerin hasarına karşı vücudu korumaktadır. Güçlü bir antioksidan olması kansere neden olan hücrelerin büyümelerinin önlenmesini sağlamaktadır.

Diğer yandan E vitamini, karotenoidler, selenyum ve fenolik asitler açısından zengindir. Bu maddelerde birçok yönden antioksidan sayıldığı için vücudu korumada etkili olabilmektedirler. (7)

Anemiyi (kansızlığı) Tedavi Eder

Aneminin (kansızlık) birçok farklı formları vardır. En yaygın olarak kandaki hemoglobin veya kırmızı kan hücrelerindeki azalma ile karakterize edilir.

Anemi halsizlik, yorgunluk ile kendini gösterir ve ileri yaşlılarda oldukça sık görülür. Yapılan bir araştırmada ise spirulinanın kandaki kırmızı kan hücrelerini artırdığı görülmüştür. (8)


Spirulinanın Zararları

Spirulina

Microcystin denilen karaciğere zarar veren maddeler, toksin metaller ve zararlı bakteriler gibi yabancı maddelerden arındırılmış olan mavi-yeşil alg ürünleri, çoğu insan için muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir.

Bu mavi yeşil algli ürünler çocuklar için güvenli olarak kabul edilmektedir. Çocuklar bu tarz ürünlere yetişkinlerden daha fazla duyarlıdır.

Kirlenmiş mavi-yeşil alg karaciğer hasarı, mide ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik, susuzluk, hızlı kalp atışı, şok ve ölüme neden olabilmektedir. Test edilmemiş ve arındırılmamış spirulinayı kullanmayın.

Hamilelik ve Emzirme

Bu dönemlerde spirulina tüketiminin güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için spirulina tüketiminden uzak durmakta fayda vardır.

Bağışıklık Sistemi Rahatsızlıkları

  • MS Hastalığı (Multipl skleroz)
  • Lupus (sistemik lupus eritemi, SLE)
  • Romatoid Artrit (RA)
  • Pemfigus Vulgaris (deri hastalığı)

Mavi-yeşil algler bağışıklık sistemi hastalıklarını daha aktif hale getirebilmektedir. Eğer bu durumlardan biri varsa, mavi-yeşil algler kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

Fenilketonüri (Kalıtsal bir metabolik hastalık)

Spirulina kimyasal fenilalanin içermektedir. Bu fenilketonüri daha kötü hale getirebilmektedir. Eğer fenilketonüriniz varsa mavi-yeşil alglerden hazırlanan spirulina tüketiminden kaçının. (9)


Spirulina Kullananlara Tavsiyeler

Bir takviye ürünü olarak spirulina almaya karar verebilirsiniz. Eğer öyleyse, aşağıdaki adımları izlediğinizde emin olun:

  • Hap veya kapsül şeklinde alındığında, önerilen doz 2.000-3.000 mg’dır. Bu dozu gün içinde bölerek tüketebilirsiniz.
  • Eğer spirulina tüketmeye yeni başladıysanız, yavaş yavaş tüketmek tavsiye edilmektedir. Böylece yan etkilerin gözlemlenmesi de önlenmektedir. Geçici yan etkiler terleme, yüz kızarması ve baş ağrısını içerebilir.
  • Aynı zamanda bazı kişilerde bir uyarıcı gibi davranır, bu yüzden geceleri kullanmaktan kaçınmak tavsiye edilebilir.

Spirulina yemekler ile beraber tüketildiğinde:

  • Spirulina salatalarda kullanılabilmektedir. Diğer yandan tavuk çorbası ya da pişmiş yumurta ile de bir araya gelebilmektedir.
  • Maksimum bir pişme ısısında pişirilmedikçe proteinin kolayca sindirilebilir bir formuna sahiptir. Sıcak olduğu kadar soğuk servis edilmesi de faydalıdır.
  • Alışmak biraz zaman alabilmektedir çünkü bir yosun tadına sahiptir. Birçok kişi smoothielerin içine karıştırılmış şekilde tadını çıkarmaktadır. (10)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu