Kemoterapi ve Kanser | Dr. Ümit Aktaş: ‘Kemoterapi Tedavi mi, Zehir mi?’
Kanser çağımızın vebası. Fakat yaşadığımız çağda kanserden daha büyük bir problem var: Kanserde uygulanan tedaviler ‘Kemoterapi’. Artık kanseri tedavi etmek üzere uygulanan kemoterapilerin bilimsel anlamda sorgulanmalarının vakti geldi de geçiyor.
Tıp biliminin ilk prensibi, “Önce zarar verme” şeklinde ifade edilir (Primum nihil nocere).
Kemoterapi konulu yazılar
- Kemoterapi Alan Hastalarının Beslenmesi ve Yapması Gerekenler!
- Kemoterapi ve Alternatif Tedavileri Hakkında Neler Biliyorsunuz?
- Dr. Ümit Aktaş: “Kemoterapi Duvardaki Sineğe Atılan Top Gibi”
- Kanser Değil Gereksiz Kemoterapi Öldürüyor !
- Kanser Tedavisi: Kemoterapi: Tedavi mi, Zehir mi?
Kanser Tedavisi ve Kemoterapi
Kemoterapi: Tedavi Mi, Zehir Mi?
Biz doktorlara Tıp Fakültesinde hocalarımızın öğrettiği ilk kural budur: Herhangi bir tedaviyi seçerken, hastanız için en az yan etki yaratacak, en az zarar verecek tedaviyi seçeceksiniz. Hastanızda zarara yol açacak toksik tedavilerden kaçınacaksınız. Dünyanın neresinde olursa olsun, bir doktorun ilk prensibi hiç zaman hastasına zarar vermemek olmalıdır.
Bu kuralı her zaman doktorluk mesleğinde ilk kuralım olarak benimsedim. Benim için tedavi sanatının vazgeçilmez kuralı hastaya zarar vermemek için çaba harcamaktır.
Bu sebeple, kanser hastalarına kemoterapi uygulanmasına karşı çıkıyorum. Bu kadar fazla yan etki yaratan bir tedaviyi hastaya uygulamak konusunda ısrarcı olmak, benim doktorluk anlayışıma sığmıyor.
Kanserden korunmada ve kanser tedavisinde en önemli nokta, bağışıklık sistemini desteklemek ve düzenli çalışmasını sağlamaktır.
Kanser konulu yazılar
- Kanser Nedir? Sık Rastlanan Kanser Türleri Nelerdir?
- Kanser Nedenleri? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Kenevir Yağı Tartışması: Stres, Ağrı ve Kanser Tedavisinde Kenevir
- Prof. Dr. Erkan Topuz uyardı: Kanser olmak istemiyorsanız..!
- Mantar Enfeksiyonları Kansere Neden Olabilir
Peki, kemoterapi ne yapıyor?
Kemoterapi Bağışıklık sistemini çökertiyor!
Kemoterapi alan hastada bağışıklık sistemi diye bir şey kalmıyor, hasta her türlü hastalığa açık hale geliyor, hatta sık sık enfeksiyonlara yakalanıyor ve bu enfeksiyonlar kimi zaman hastanın ölmesine sebep oluyor.
Bağışıklık Sistemi konulu yazılar
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı? Soğuk Hasta Eder mi?
- Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Şifalı Bitki, Takviye ve Yağlar
- Antiviral Bitkiler: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Bitkiler
- Probiyotikler: Bağırsaktaki Bağışıklık Sistemi Savaşçıları İyi Bakteriler
Kanserde en önemli savunma mekanizması bağışıklık sistemiyse, bizim kanseri tedavi etmek amacıyla kemoterapi uygulayıp bağışıklık sistemini çökertmemiz yanlış değil mi?
Size “kanser teşhisi” konulmuş olması, sizin “kanser hastası” olduğunuz anlamına gelmez.
Hastalık nedir? Hasta olduğunuz zaman ne olur?
Hangi hastalığa yakalanırsanız yakalanın, bir takım ortak hastalık belirtileri vardır: Ağrınız olabilir, ateşiniz olabilir, sarılık gelişebilir, kilo kaybedebilirsiniz, mideniz bulanabilir, kusabilirsiniz, ishal ya da kabız olabilirsiniz ve bunlar gibi birtakım belirtiler gelişir. Diyelim ki hiçbir hastalık belirtiniz yok, ama pankreasınızda bir kitle var.
Bu sizin hasta olduğunuzu mu gösterir?
Hayır, kanser hastası değilsiniz. Sadece sizin pankreasınızda bir kitle olduğu teşhisi konulmuş. Henüz bu kitle sizde bir hastalık yapmamış. İleride tabii ki hastalık yapabilir, ama şu anda bir hastalık gelişmemiş.
Peki, bu “henüz” gelişmemiş hastalık için size ne öneriliyor?
Bağışıklık sisteminizi mahvedecek tedaviler.
Eğer bu tedavileri kabul edip kemoterapi alırsanız, sizde şu yan etkiler gelişecek: Kilo kaybedeceksiniz, saçınız dökülecek, mideniz bulanacak, kusacaksınız, bağışıklık sisteminiz baskılanacak ve tüm hastalıklara açık hale geleceksiniz. Yani, hasta olacaksınız. Sizi hasta eden bir tedavi!
Kemoterapinin bu yan etkileri kemoterapi uygulanan tüm hastalarda meydana geliyor. Sadece hastaların bir bölümünde değil, hepsinde!
Kanser Konulu Yazılar
- Karbonat ve Limon: Kanser İyileştirici Kombinasyon
- Kanser Nedenleri? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Rick Simpson: 5.000 Kişi Kanserden Kenevir Yağı ile İyileşti
- Dr. Simonchini: Kanser bu yöntemle kolayca tedavi edilen bir mantardır!
Bir tedavi uygulandığında, bütün hastalarda bu şiddetli belirtiler meydana geliyorsa, bu belirtiler “yan etki” olarak adlandırılabilir mi?
Hayır, bu etkiler yan etki değil, kemoterapinin “yan” olmayan direkt etkileridir.
Bu satırlara gelecek olan itirazları duyar gibiyim: “Kemoterapi kanserli hücreleri öldürüyor. Hastaları kanserden kurtarıyor” diyecekler.
Kemoterapi, kanserli hücreleri nasıl öldürüyor?
“Toksik” etki yaratarak. Yani Türkçesi, hücreleri zehirleyerek yok ediyor. Kemoterapi, “Sitotoksik” (Hücre öldürücü) tedavidir.
Peki, kemoterapi, sadece kanserli hücreleri mi öldürüyor?
Hayır, kemoterapi, sadece kanserli hücrelere saldırmıyor, vücuttaki tüm hücrelere saldırıyor. Kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücreleri de öldürüyor. Bu yüzden bağışıklık sistemini mahvediyor, kilo kaybına sebep oluyor, sizi hasta ediyor.
Kanser konulu yazılar
- Kvass Pancar: Kanserle Mücadelede Faydalı Probiyotik İçecek
- Kanser Önleme: Beta Karoten, İnositol, B6, C, D Vitaminleri
- Biyolojik Kanser Terapileri Nedir? Faydaları ve Yan Etkileri
- Neden Kanser Oluyoruz? Ellerimizle Kendimizi Nasıl Hasta Ediyoruz?
Hastalığı tedavi etmek için verdiğiniz bir ilaç, sağlıklı hücreleri de yok ediyorsa ve bu etkiyi verilen her hastada meydana getiriyorsa, bu ilacın sağlığa faydalı bir ilaç olduğundan bahsedilebilir mi?
Gelelim, kemoterapinin kanser tedavisindeki etkinliğine. Her kanseri kendi içinde değerlendirmek gerekir, tek tip bir kanserden bahsetmek mümkün değil. Hepsinde ayrı tedavi oranları ve ortalama yaşam süreleri mevcut.
Örnek olması için pankreas kanserine bakalım:
Kemoterapi ve cerrahinin, pankreas kanserindeki 5 yıllık hayatta kalma şansını arttırdığına dair hiçbir tıbbi kanıt yok!
Hastanın hayatta kalma şansını arttırmayan ve bu kadar fazla yan etki yaratan bir tedavi neden uygulanıyor, bana bunu izah edebilecek kimse var mı?
İzahı aslında son derece açık:
Kanser tedavisi, ilaç endüstrisinde en hızlı büyüyen pazar. Sadece 2006 yılında dünyada 37 milyar dolarlık kanser ilacı satıldı. Bu rakam her sene katlanarak büyüyor.
Kanser konulu yazılar
- Kanser Nedir? Neden ve Nasıl Oluşur? Özetle Tüm Süreç!
- Mutasyon Nedir? Nasıl Kanserleşmeye Neden Olur?
- Telomer ve Kanser İlişkisi: Telomer Nedir?
- DNA nedir? DNA Hasarı Kanserleşmeyi Nasıl Etkiler?
Dünyada kanser tedavisi üzerine sürdürülen çalışmaların çoğunluğu kanser ilacı üreten ilaç firmaları tarafından finanse ediliyor.
İlaç firmalarının tıbbi araştırmaları finanse etmeleri engellenmediği sürece, insanlar bu sıkıntıyı yaşamaya devam edecek. Kanserin doğru şekilde tedavi edilebilmesi için, bağımsız bilimsel araştırmalar yapılması gerekiyor.
Dünyadaki bağımsız araştırmaların tümü, kemoterapi kullanmadan kanseri tedavi etmenin yollarını araştırıyor. Bu konuda epey yol alındı ve ilerlememiz gereken daha çok yolumuz var.
Kaynak: https://www.umitaktas.com/tedaviler/kanser/kanser-tedavisi
Kanser konulu yazılar
- Hem Kanserin Nedeni Hem Tedaviye Giden Yol: Kanser Kök Hücreleri
- Kanser: Ailesel, Kalıtsal ve Sporadik
- Kalıtsal Kanser ve Genler
- 4. Evre Kanser Nedir? Metastaz Nedir? Kanser Neden Metastaz Yapar?
Dr. Ümit Aktaş Kimdir?
1970 doğumlu olan Dr. Ümit Aktaş, Türkiye’de Fitoterapi uzmanı olarak eğitim alan ilk Tıp doktorlarından bir tanesidir.
Tıp Fakültesi eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Akupunktur Uzmanlık eğitimini Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Fitoterapi Yüksek Lisans eğitimini ise Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamlamıştır.
İstanbul’da kendi kliniğinde hasta kabul eden Dr. Ümit Aktaş, halen Bahçeşehir Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.
Dr. Ümit Aktaş, Mutluluk Kürleri, İlaçsız Yaşam ve Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi adlı kitapların yazarıdır.