Reflü ve Hazımsızlık Semptomlarını Azaltmak İçin 10 Doğal Yöntem

Reflü ve hazımsızlık, birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın sindirim sorunlarıdır. Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla ortaya çıkan bir durum olup, göğüste yanma hissi ve ağrı gibi belirtilere yol açabilir. Hazımsızlık ise yemeklerden sonra midede doluluk, şişkinlik ve rahatsızlık hissi ile kendini gösterir. Bu rahatsızlıklarla başa çıkmak için ilaç tedavileri bulunsa da, doğal yöntemler de semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu yazıda, reflü ve hazımsızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek 10 doğal yöntemi inceleyeceğiz.


Her yaştan ve her iki cinsiyetten insanlar Reflü ve hazımsızlıktan etkilenebilirler. Bu son derece yaygın bir durumdur.

Doğal ve pratik yöntemlerle reflü ve hazımsızlık semptomlarınızı azaltmak mümkün.

Hazımsızlık

Hazımsızlık, genellikle gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ülser veya safra kesesi hastalığı gibi altta yatan diğer bir sorunun işaretidir.

Hazımsızlığa ayrıca dispepsi de denir, üst karın bölgesinde kalıcı veya tekrarlayan bir ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır.

Mide Yanması (Reflü)

Reflü Mide Yanması

Mide yanması, reflüde karşılaşılan sorunlardan biridir. Ağız yolu ile alman gıdalar yemek borusundan geçerek mideye gider.

Mide içeriğinin yemek borusuna, hatta ağza geri gelmesine reflü denmektedir.

Ke­lime anlamı olarak geri kaçış demektir. Mide reflüsûne gastroözefajiyal reflü denir. Her yaşta görülebilir. Genel olarak insanların %40’ında hayatlarının herhangi bir döneminde bu rahatsızlıktan yakınmaktadır.

Reflü

Yemek borusu ile mide arasında kapak vardır. Açlıkta, mide içeri­ğinin geri kaçışı kapak sistemi ile önlenir. Midenin göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması kapak sistemini bozarak reflüye sebep olur.

Kapak sisteminin yetersiz çalışması mide içeriğin yukarı çıkışma neden olur. Mide tembelliğinde, midedeki besinler yemek borusu ve ağza gelebilir. Şişmanlık, hamilelik, göğüs ye karın bölgesini sıkan dar kıyafetler reflüye neden olabilir.


Reflü ve Hazımsızlık Belirtilerimi Azaltmak İçin Tavsiyeler

Hazımsızlık

Reflü ve Hazımsızlığı önlemenin en iyi yolu, hazımsızlığa sebep olan gıdalardan ve durumlardan kaçınmaktır.

Yediğiniz şeyleri günlük not almak, hazımsızlığa neden olan yiyecekleri belirlemeye yardımcı olur.

Hazımsızlık ve reflü için kullanılan ilaçlar haricinde doğal ve pratik yöntemlerle semptomlarınızı azaltmak ve hazımsızlığınızı gidermek istiyorsanız işte size 10 yöntem:

  • Aşırı yemeyin
  • Salata harika bir seçim
  • Hazımsızlık için zencefil
  • Tam tahılları tercih edin
  • Haşlanmış patates iyi bir seçim
  • Tavuk ve balığı, kırmızı ete tercih edin
  • İçtiklerinize dikkat edin
  • Tatlı seçimine dikkat edin
  • Yürüyüş yapın
  • Sigara içmeyin

Aşırı yemeyin

Aşırı yediğinizde mideniz gerilecek ve mide ile yemek borusu arasında kalan kapakçığa basınç uygulanmış olacaktır.

Dolayısıyla yenilen yemekler ve mide asidinin yemek borusu ve daha üstündeki kısımlara kaçışı gerçekleşerek reflü semptomları meydana gelecektir.

Salata harika bir seçim

Salata hazımsızlık semptomlarını gidermek ve reflü semptomlarını azaltmanın haricinde sağlığınıza faydalı pek çok antioksidan da içerir.

Ancak unutmamanız gerekir ki tükettiğiniz salata az yağ içermeli ve bunun haricinde reflü semptomlarını tetikleyebilecek olan çiğ domates, soğan ve portakal gibi gıda maddelerini içermemelidir.

Hazımsızlık için Zencefil

Bu bitki hem mide bulantısını gidermek için, hazma ve sindirime yardımcı olması için, metabolizmayı hızlandırması için, hem de antibakteriyel özellikleri bakımından eşsiz bir baharattır.

Tam tahılları tercih edin

İşlenmiş gıdaları ve işlenmiş tahıllı ürünleri tercih etmek yerine her zaman tam tahıllı gıdaları tercih etmelisiniz.

Haşlanmış patates iyi bir seçim

Yağ, krema ve peynir gibi gıdaların eklenmiş olduğu patates püresi yerine direk olarak haşlanmış patates tüketin.

Tavuk ve balığı, kırmızı ete tercih edin

Kırmızı et yüksek miktarda yağ içeriği ile reflü semptomlarını tetikleyebilir. Ancak yağsız tavuk ya da balık tüketmenizde bir sakınca yoktur.

İçtiklerinize dikkat edin

Kahve gibi kafein içeren içecekler ve alkol, reflü semptomlarını ortaya çıkararak yemek borunuzda yanma hissi meydana getirecektir. Bunların yerine su ve sodayı tercih ediniz.

Tatlı seçimine dikkat edin

Özellikle çikolata içeren ürünler mide asidi salgısını arttıracağından reflü semptomlarını belirginleştirecektir. Bu tür tatlılar yerine elmalı pasta gibi daha hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.

Yürüyüş yapın

Yemek yedikten sonra yapacağınız hafif tempolu yürüyüşler hazma yardımcı olacaktır.

Sigara içmeyin

Aslında sigara içmemeniz için birçok neden olmasının yanında, sigaranın sindirim sistemini tahriş edici ve birçok sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açıcı etkisi de vardır.

Kaynak: http://alternatifterapi.com/icerik/hazimsizligi-ve-reflu-semptomlarini-azaltmak-icin-10-yontem

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu