Fizik Tedavi Nedir? Neden İşe Yaramaz(!)?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon temelde kas-iskelet sistemi hastalıkları, konservatif (cerrahi dışı) tedavi, diğer sistemlere ait doğumsal ya da edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizlikler sonucu oluşan problemlerle ilgilenir. Dolayısıyla, her yaştan hastada; ağrı, işlev kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılığı olan nörolojik, ortopedik, romatizmal ve kardiyopulmoner hastalıkların birincil ya da destekleyici tedavisi ile uğraşır.
Peki bir çok insan neden ‘daha önce fizik tedaviye gittim ama hiçbir işe yaradığı yok! Sen de boşuna gitme.’ diye yakınıyor?
Benim burada merak ettiğim konu; o kişiye gerçekten fizik tedavi uygulandı mı? Hastaya değerlendirme, tedavi ve yaşam stili modifikasyonları yapıldı mı? Yoksa sadece ‘ sıcak su torbası, elektrik, Ha! biraz da ovalama.’ kürü mü uygulandı?
Eee Fizik Tedavi Nedir O Zaman?
Gerçek bir fizik tedavi fizyoterapistler tarafından yapılır. İlk görüşmede yapılan değerlendirmeler sonrası fizyoterapistin karar verdiği bazı kriterlere göre tedavi programı hazırlanır.
Program hazırlanırken;
- Hastayı hastalığı hakkında bilgilendirme
- Hastaya beklentilerini sorma
- Hangi elektroterapi veya ısı-ışık-hidroterapi ajanının kullanılacağına karar verme
- Uygulanacak manipülatif teknikler, masaj veya doku mobilizasyonuna karar verme
- Yardımcı cihaz kullanım gereksinimine bakma
- Yaşam stili modifikasyonları yapma ve
- KİŞİYE ÖZEL egzersiz programları çizilmesine dikkat edilmelidir.
İşte Fizik tedavi yukarıda yazdığım ve daha bir çok farklı tedavi tekniğini içeren tedavidir. ‘Elektrik, sıcak su torbası ve ovalamak’ fizik tedavi değil!
Fizyoterapistler fizik tedaviyi; hastaya dokunarak, birebir iletişim halinde kalarak, hastanın iyileşme durumunu ilerleyen günlerde değerlendirerek ve ilerleme sonucunda tedaviyi tekrar modifiye ederek, hastanın tedaviye aktif katılımını teşvik ederek yapar.
Egzersizler ‘Ahmet dayı al bu kağıttaki egzersizleri günde 10 kere yap’ şeklinde değil, kişiye özel yapılan değerlendirme sonucu verilecek egzersizler şeklinde olmalıdır.
İyileşmek istiyorsanız gerçek fizik tedaviye gitme zamanı gelmedi mi?
Doktorlar hayat kurtarır, fizyoterapistler ise anlam katar.