Moringa Bitkisinin En Önemli 10 Faydası ve Nasıl Kullanılır?

Moringa bitkisi, besleyici profili ve güçlü anti-inflamatuar, antioksidan ve diğer birçok özelliği ile “süper gıda” olarak popülerlik kazanmaya başlıyor.

Dünyanın en faydalı bitkilerinden biri olarak bilinen moringa, binlerce yıldır hastalıkların tedavilerinde kullanılıyor. Son yıllarda popülerliğini artırıp sofralarımıza da adım atmaya başladı. Himalaya eteklerindeki Kuzey Hindistan tarafında yetişen moringa bitkisi artık hemen hemen her yerde yetiştirilmeye başladı. Ağacı, yaprağı, tohumu, kabuğu, kerestesi hemen her yeri ile kullanılıyor.


Gıda ve Tarım Örgütü referans bilgilerine göre moringa, harika bir protein kaynağı, çok düşük yağ ve karbonhidrat oranına sahip bir bitki. Yaprakları insanlarda doğal mineral eksikliğini gideriyor. Metionin ve sistin kükürt içeren bir amino asit kaynağı olarak da benzersiz. Çok etkili antioksidanlar içermesi ve içeriğindeki yüksek A, C ve D vitaminlerine bağlı olarak moringa yaşlanmaya yol açan serbest radikallerin hasarların tepki verebilir.

Aynı zamanda yün yapraklı ağaç veya davul ağacı olarak da bilinen Moringa Oleifera, Doğu ülkelerinde nesiller boyu şeker hastalığı, kalp hastalığı, anemi, artrit, karaciğer hastalığı ve solunum, deri ve sindirim bozuklukları için de önerilir.

Moringa hakkında yazdığımız diğer yazılar ilginizi çekebilir:


Moringa’nın Faydaları

Birçok hastalığa karşı geleneksel bir çare olarak kullanılan moringa ve moringa çayı tüketmenin 10 bilimsel açıdan desteklenen faydası:

1. Besin Değerleri Yüksektir

Moringa zengin bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır. Anlamlı miktarda A, C ve E vitamini içerir; kalsiyum; potasyum ve protein kaynağıdır.

2. Serbest Radikallerle Savaşır

Antioksidanlar serbest radikallerle, oksidatif strese neden olan moleküllerle, hücre hasarı ve iltihabı ile savaşır.

Moringa Ağacı Yaprakları

Yaprakları, çiçekleri ve tohumlarında flavonoidler, polifenoller ve askorbik asit adı verilen antioksidanlar bulunur. Yaprak ekstraktlarının çiçek ve tohumlarından daha yüksek antioksidan, serbest radikal temizleme kapasitesi ve lipid, protein ve DNA oksidasyonunun daha yüksek inhibisyonu olduğunu gösteren bir araştırma da yayınlanmıştır.

Bu da, serbest radikallerin vücuttaki farklı organların hücrelerinde neden olduğu hasarı ve bozulmayı önlediği anlamına gelir; böylece onları sağlıklı tutar ve en iyi şekilde çalışmasını sağlar.

3. Enflamasyonla Savaşır

Enflamasyon diyabet, solunum problemleri, kardiyovasküler hastalık, artrit ve obezite gibi kronik hastalıklara neden olabilir. Moringa, vücuttaki iltihap enzimlerini ve proteinleri bastırarak iltihaplanmayı azaltır ve yaprak konsantresi, hücrelerdeki iltihaplanmayı önemli ölçüde düşürebilir.

4. Diyabet Semptomlarını Azaltmaya Yardımcı Olur

Yaprağının tozu, diyabetik hastalarda lipid ve glikoz düzeylerini düşürmede ve oksidatif stresi azaltmada etkili olmuştur, bu da kan şekeri ve kolesterolü düşürdüğü için hücre hasarına karşı koruma geliştirir.

5. Kardiyovasküler Sistemi Destekler

Yaprağının tozu, özellikle kan lipid kontrolünde, arterlerde plak oluşumunun önlenmesinde ve düşük kolesterol düzeylerinde faydalıdır.

6. Beyin Sağlığı İçin Önemlidir

Moringa Tozu seramik tabaklarda

Antioksidan ve nöro-arttırıcı faaliyetleri nedeniyle beyin sağlığını ve bilişsel işlevi destekler. Ayrıca Alzheimer hastalığının tedavisinde önemli ön sonuçlarla test edilmiştir.

E vitamini ve E vitamininin yüksek içeriği oksidasyonla mücadele eder ve bu da nöron dejenerasyonuna ve beyin fonksiyonunu iyileştirir. Aynı zamanda depresyon ve psikoz gibi hafıza, ruh hali, organ fonksiyonu, stres ve zevk gibi uyarılara ve akıl sağlığına tepkiler veren beyindeki nörotransmitter serotonin, dopamin ve noradrenalin seviyelerini normalleştirebilir.

7. Karaciğer Dostudur

Yapraklarında ve çiçeklerinde yüksek seviyede içerdiği polifenol konsantrasyonuyla karaciğeri oksidasyon, toksisite ve hasara karşı korur.

Karaciğer hasarını ve fibrozisini ve karaciğerdeki ters oksidasyonu azaltabilir. Moringa yağı, karaciğer enzimlerini normal seviyelere geri döndürebilir, oksidatif stresi azaltabilir ve karaciğerdeki protein içeriğini artırabilir.

Karaciğer kan temizlenmesi, safra üretimi, fruktoz metabolizması, yağ metabolizması ve besleyici proseslerden sorumludur ve karaciğer enzimleri yardımıyla bu işlevleri yerine getirebilir, bu nedenle normal seviyelerde kalmaları hayati önem taşımaktadır. Örneğin, hepatik enzimlerin daha düşük seviyeleri kan filtreleme kabiliyetini zayıflatabilir.

8. Antimikrobiyal Ve Antibakteriyel Özellikleri İçerir

Enfeksiyonlarla savaşan antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kan ve üriner sistem enfeksiyonlarına ve sindirim problemlerine neden olan deri ve bakteri enfeksiyonlarına neden olan mantar türlerine karşı etkilidir.

9. Yaraları İyileştirir

Moringanın yaprağı, kökleri ve tohumları yara iyileşmesine yardımcı olur. Pıhtılaşma süresini azaltabilen ve kanamayı durduran; çizikler, kesikler veya yaraların iyileşme süresini kısaltan kan pıhtılaşma özelliklerine sahiptir.


Moringa Nasıl Kullanılır?

Moringanın tozunu smoothilere ya da çaylarınıza ekleyebilirsiniz. Yaprak tozu, yumuşak bir tada sahiptir, bu nedenle hafif topraklı bir tada sahip moringa çayı yapılabilir.

Ancak bağışıklık hücrelerinde toksiklik seviyesi gösterdikleri için tohum ekstresi tüketiminden uzak durmalısınız.

Müshil etkilere sahip olabilir, bu nedenle gıdalarınıza veya diyetinize eklemek ve sindirim problemlerinden kaçınmak için güvenli bir doz olarak, günde 1 çay kaşığı kadar tüketin ve günlük bağırsak hareketlerinizi izleyin.

Moringa Çayı Nasıl Yapılır?

moringa çayı beyaz seramik fincanda

Özellikle evin bahçesinde Moringa bitkisi yetiştiriyorsanız Moringa Çayı yapmak kolaydır. Bunlar sağlam bitkilerdir ve fazla sorun olmadan yetiştirilebilirler. Tam olarak yetiştirildiğinde, bu küçük ağaçlar yaklaşık 4-5 metre boyunda olur ve büyüme mevsiminde bir çok kez, yaklaşık 30-60 cm yüksekliğe kadar budanabilir. Budanan dalların üzerinde bulunan yapraklar Moringa çayı yapmak için mükemmel olacaktır. Yaprakları kurumaya bırakmadan önce iyice yıkanması gerekmektedir.

Çay için kuru yaprakları elde etmek için, moringa yapraklarının saplarını kauçuk lastikle demet haline getirin ve kuru, serin bir yerde baş aşağı asın. 10-14 gün sonra yapraklar tamamen kurumuş olacaktır. Kurumuş olan yapraklar saplarından ayrılarak, serin ve kuru bir yerde hava geçirmez bir kap içerisinde saklanmalıdır.

Moringa yapraklarını kullanacağınız zaman daha da ezebilir, parçalayabilir veya sağlıklı bir ilaç olarak kullanmak için Moringa tozu yapabilirsiniz.

Moringa Çayı Tarifi

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş Moringa yaprağı (ezilmiş)
  • 1 fincan sıcak su
  • Bal

Moringa Çayı yapılışı

  1. Moringa Bitkisi yapraklarını bir fincana alın.
  2. Sıcak su ekleyin ve renk değişene kadar yaprakları demlenmesi için 3-5 dakika bekleyin.
  3. Tat için bal veya Stevia Bitkisi ile karıştırın.

Not: Bu çay hem sıcak hem de soğuk servis edilerek yıl boyu içecek yapılır!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu