Asla Yememeniz Gereken 21 Zararlı ‘Sağlıklı Gıda’
Yememeniz gereken gıda listesi. Bunların çoğu gerçekten sağlıklı yiyecekler değillerdir. Bunun yerine, birçoğu gizli şeker bombaları, vücudunuzu iltihap aşımı içine sokan yiyecekler, hormonlarınızı sağlıksız bir duruma sokabilecek veya ciddi derecede kaba bileşiklerle parçalanmış besinlerdir.
Asla Yememeniz Gereken 21 Gıda
1. Meyve Suları
Meyve suyu, bolca içtiğinizde soda kadar tehlikeli veya neredeyse kötüdür. Bu şekilde düşünün: Bir bardak portakal suyu içmek için oturduğunuzda, kelimenin tam anlamıyla saniye içinde dört orta boy portakalın suyunu tüketirsiniz. Bunu dört portakal yemenin ne kadar süreceği ile karşılaştırın ve tüm formda meyvenin nasıl en iyi olduğunu hızlıca görüp yenmemesi geren gıda listesine meyve sularını ekleyebilirsiniz.
Meyve suyu çok büyük ölçüde früktoz içerir. Haziran 2014’te Beslenme dergisinde yayınlanan bir çalışmada, ortalama meyve suyunun früktoz konsantrasyonunun litre başına 45,5 gram olduğu bulunmuştur. Soda için 50 gramdır. Vücudumuz o früktoz aşırı yüküyle başa çıkmak için tasarlanmamıştır. Glikoz vücudumuz için bir yakıt görevi görürken, früktoz neredeyse tamamen karaciğere işlenir ve yağa dönüşür.
2. Soya Proteini
Popüler inanışın aksine, soya ürünleri sizin için sağlıklı değildir; en azından, fermente olmayan soya ürünleri. Fermente soya iyi bir şeydir. Ancak edamame, soya sütü ve soya proteini yenmemesi gereken gıda listesindedir.
ABD’de yetişen soyaların çoğu, glifosatın, zararlı ot ilacı olan aktif bileşen Roundup uygulamalarına dayanacak şekilde genetik olarak modifiye edilmiştir. Son zamanlarda yapılan bir Norveç çalışmasında, ABD soyalarında “aşırı” düzeyde glifosat seviyeleri bulundu. Bu, organik olmayan soyayı yediğimiz zaman zararlı ot ilacı yemiş oluyoruz. Bu, glifosatın insan hücre ölümü de dahil olmak üzere birçok sağlık sorununa bağlı olması nedeniyle bir problemdir.
Soya proteini gibi soya diyet takviyelerinin uzun süreli kullanımının, aşağıdakiler ile bağlantılı olduğu için genellikle güvensiz olduğu kabul edilir:
- Alerjik rinit (saman nezlesi)
- Astım
- Meme kanseri
- Kistik fibroz
- Endometriyal kanser
- Hipotiroidizm (düşük aktif tiroid)
- Böbrek hastalığı
- İdrar kesesi kanseri
Tüm bu nedenler, soyanın kesinlikle yememeniz gereken gıda olmasının büyük nedenleridir.
Daha iyi seçenek: Soya sosunu seviyorsanız, bunun yerine Hindistan cevizi aminosunu seçin. Soya fasulyesi yemek istiyorsanız, fermente soya tercih edin. Bu natto, tempeh ve gerçek miso çorbası olabilir.
3. Şeker Alkolleri
Şeker alkolleri genellikle şekersiz sakız ve şekersiz fırınlanmış ürünler veya şeker yerine kullanılan tatlandırıcılarda bulunur. Xylitol en popüler formlardan biridir. Diğerleri eritritol, isomalt, laktitol, maltitol, mannitol, sorbitol içerir. Sıklıkla doğal olarak pazarlanırken, bu tatlandırıcılar yaygın olarak işlenir ve çoğunlukla mısır gibi GDO bileşenlerinden türetilir. Bu ürünlerden bazıları ayrıca alerjik reaksiyonlara, baş ağrılarına, SIBO semptomlarına, döküntülere, gaz ve şişkinliklere neden olur.
Daha iyi seçenek: Tatlandırıcı yerine yeşil doğal stevia, monk meyvesi veya çiğ bal tercih edebilirsiniz.
4. Atlantik Somon – Tilapia Gibi Çiftlik Balıkları
Yemeniz gereken gıda listesinde ki başka bir yiyecek: Çiftlik balıkları. Aslında, tilapia yemek, bazı koşullarda domuz pastırması yemekten daha kötüdür. Çiftlik somonundan uzak durun. Genellikle “Atlantik” somon veya sadece somon denir.
İltihablanmanın hızlanmasının bir başka nedeni de: Çiftlik balıkları.
- Ekim 2016 çalışmasında, çiftlik somonunda omega-3 seviyelerinin hızlı bir şekilde düştüğünü ve beş yıl önce yarıda olduğu belirlendi. Besin kaybının nedeninin bir kısmı, çiftlik somon yeminin daha az öğütülmüş hamsi içermesidir.
- Albany araştırmacıları New York Üniversitesi, çiftliklerde yetişen somon dioksin düzeylerini yabani somonlardan 11 kat daha fazla buldu. Çevresel kirleticiler kanser, organ hasarı ve bağışıklık sistemi disfonksiyonu ile ilişkilidir.
- PLoS One’da yayınlanan 2011 yılında yapılan bir çalışmada, beslenmede ki çiftlik somonunun, kilo artışı ve artan metabolik sendrom riski ve tip 2 diyabet semptomlarına sebep olabileceğini buldu. Risk, kalıcı organik kirleticilerden veya çiftlik somonu üzerinde yüksek olma eğilimi gösteren KOK’lardan gelir.
- 2011 Gıda ve Su İzleme su ürünleri yetiştiriciliği raporunda bazı istatistikler vurgulanmıştır. Vahşi doğaya yüzbinlerce balık kaçar. Bu balıklar genellikle en zorlu kimyasalların bile öldürmediği “süper bitler” parazitler taşırlar. Bazıları da yakındaki vahşi balık popülasyonunu azaltabilen başka hastalıklar taşırlar. Somon balığı da bir başka ciddi toksisite endişesi olan yasaklı pestisitler ile tedavi edilir.
- Çiftlikler yükseltilmiş somon üretmek için gerekli olan somon yem oluşturmak için diğer balıklardan alır. Vahşi sardalye, hamsi, uskumru, ringa balığı ve diğer balıkların aşırı avlanması doğal ekosistemlere zarar verir.
- Kasım 2015’te, Gıda ve İlaç Dairesi, genetik mühendisliği yetiştirilmiş somonların satışını onayladı ve tüketicileri karanlıkta bırakarak hiç bir etiketleme yapılmamıştır.
Daha iyi seçenek: Alaska yabani somon balığı, Pasifik sardalyaları, Atlantik uskumruları.
5. Mikrodalga Patlamış Mısırı
Yememeniz gereken gıda listesinde olan bir diğer üründe mikrodalgada patlamış mısırdır. Bu kolaylık değildir, içerisi şüpheli maddelerle doludur. Ana problem? Mikrodalga fırınlar, perfluorooktan sülfonat (PFOS) ve perflorooktanoik asit (PFOA) gibi kanserlere neden olan kimyasal olmayan yapışmaz perfloro kimyasallarla kaplanmıştır.
Diğer önemli bir konu da diasetildir. Bu sahte tereyağı tatlandırıcı bileşiği, büyük miktarlarda yutulduğunda, ciddi akciğer hastalıklarına neden olur.
Daha iyi bir seçenek: Doğal bir gıda mağazasından organik, mısır tohumu satın alın. Hindistan cevizi yağı veya organik tereyağı kullanın.
6. Fabrika Çiftlik Eti
Esasen, yediğiniz şeysiniz, ve yemek için ızgara yaptığınız hayvanlara hormonlar, ilaçlar ve kimyasal böcek ilaçları ve gübreler kullanarak yetiştirilen doğal olmayan bir diyetle besleniyorlarsa, bu sizin için de iyi bir haber değildir. Yememeniz gereken gıda listesinde ki bir diğer besin ise fabrikalarda yetiştirilen hayvan etleridir.
İşte bulgularla ilgili:
- Tüy testlerine bakarak yapılan bir 2012 araştırması, tavuklarda Prozac gibi yasaklanmış antibiyotikleri, alerji ilaçlarını, ağrı kesicileri ve hatta depresyon ilaçlarını tespit etti.
- Kümes hayvanı arsenik beslenmesi, insanlarda daha yüksek seviyelerde toksik arsenik ile sonuçlanır.
- Çiftlik hayvanlarına her yıl 30 milyon pound antibiyotik satılmaktadır.
Daha iyi seçenek: Benim tavsiyem, her zaman güvenilir bir yerel kaynaktan et satın almanızdır. Yiyecek yetiştiricilerini ve et aldığınız çiftlikleri tanıyın. Yemeğinizin nasıl beslendiğini ve hazırlandığını öğrenmeye değer. Çiftçilere hayvanlarını beslenip beslenmediğini ve hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını sorun. (Örneğin, ilaçları önleyici olarak ya da yalnızca hayvan ölüm tehlikesi altındaysa kullanırlar.) Kanatlı hayvanı arıyorsanız, altın standart, serbest dolaşan meralarda yetiştirilenleri ve organik yemle desteklenenleri tercih edin.
7. Margarin
Margarin yememeniz gereken gıda listesinin de yer alan birincil gıdalardandır. Margarin efsanesi’nin yıllar önce rafa kaldırılacağını düşünülürdü, ama birçok kişi hala onu kullanıyor. İlk fikir, margarinin, tereyağından daha doymuş yağlarda daha düşük olmasıydı, bu yüzden kalp sağlığını koruyacaktı. Ama şimdi bunun doğru olmadığını biliyoruz.
Ne yazık ki, trans yağlar margarinlerde kullanılan orijinal yağlardır. Bu trajiktir, bugün trans yağların yılda yaklaşık 50.000 ölümcül kalp krizinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Trans yağ aynı zamanda tip 2 diyabet ve diğer bazı ciddi sağlık problemlerini geliştirme riskini artırır. Trans yağlar çoğu margarinden çıkarılmış olsa da, çoğu zaman doğada bulunmayacak endüstriyel, yüksek oranda işlenmiş yağlar içerdiğine dikkat etmek önemlidir.
Daha iyi seçenek: Otla beslenen ineklerdeki tereyağı ya da ghee’yi seçin. Ya da hindistancevizi yağını deneyin.
8. Karides
Karides senin için iyi mi? Benim kitabımda değil. Yememeniz gereken gıda listesinde karides.
İşte yemediğim sağlık nedenlerinden sadece birkaçı:
- Karides, karideste renklenmeyi önlemek için kullanılan bir gıda katkı maddesi olan 4-heksilresorsinol içerir.
- Bu katkı maddesi, erkeklerde sperm sayısını azaltabilen ve kadınlarda meme kanseri riskini artırabilecek östrojen benzeri etkiye sahiptir.
- Karides çiftliği gölet suları genellikle, DEHB hafıza kaybı ve titreme semptomlarına bağlı nörotoksik organofosfat pestisitler içerir. Malakit yeşil, potansiyel bir kanserojen, genellikle karides yumurtaları üzerinde ki mantarı öldürmek için kullanılır. Kullanıldıktan sonra, malakit yeşili çok uzun bir süre boyunca karidesin etinde kalır – 50 santigrat derecede su içinde 200 gün kalır.
- Food and Water Watch, rotenone’un genç karideslerle doldurulmadan önce gölette yaşayan balıkları öldürmek için kullanılan bir kimyasal olduğunu not eder. Solunduğunda, solunum felcine neden olabilir. Çalışmalar ayrıca rotenone’u Parkinson’un farelerdeki semptomlarına da bağlamıştır.
- Karides çiftlik havuzları genellikle karides ile stoklanmadan önce yumuşakçaları öldürmek için organotin bileşikleri ile şok edilir. Bu hormonu bozan kimyasallar östrojeni taklit eder ve “obezojenler” olarak adlandırılır. Bu, hormonal sistemle,yediklerinden bağımsız olarak, obeziteye yatkınlık sonuçlarını doğurur.
- Oceana, yabani olarak isimlendirilen veya vahşi (genellikle “Körfez” olarak adlandırılır) olduğu varsayılan karides örneklerinin yüzde 25’inin çiftlikte yetiştirilen karides olduğunu buldu.
9. Bitkisel Yağlar
Bitkisel yağlar, yememeniz gereken gıda listesindedir. Margarin, kanola yağı gibi bitkisel yağlar, yüksek derecede iltihaplıdır ve sağlıklı değildir. Bunlar genellikle genetik olarak modifiye ve kısmen hidrojene edilir. Ve şu sağlık sorunlarına neden olur:
- Ateroskleroz
- Doğum kusurları
- Kemik ve tendon problemleri
- Kanser
- Diyabet
- Sindirim bozuklukları
- Kalp hastalığı
- Bağışıklık sistemi bozukluğu
- Yüksek kolesterol
- Öğrenme engelleri
- Karaciğer sorunları
- Düşük doğum ağırlıkları
- Şişmanlık
- Yavaş büyüme
- Cinsel işlev bozukluğu
- Cilt reaksiyonları
- Kısırlık
- Görme de azaltma
Daha iyi seçenek: saf, soğuk preslenmiş, sızma hindistan cevizi yağı tavsiye ederim. Hindistan cevizi yağının faydalarını gerçekten aldığınızdan emin olmak için, ürünü satın aldığınızda hindistan cevizi kokusu aldığınızdan emin olmalısınız. Aksi halde, pastörize edilmiş ve sizin için sağlıklı olmama durumu olabilir.
10. Sofra Tuzu
Standart sofra tuzu kesinlikle yememeniz gereken gıda listesindedir. Hemen hemen herkes beyaz masa tuzunun hipertansiyona neden olduğunu duydu, ancak ülke içindeki restoranların yüzde 95’inden fazlası sofra tuzu kullanır. Yememeniz gereken gıda listesinde ki bir diğer gıda ise sofra tuzudur.
Başlangıçta mayınlı tuzdan üretilen rafine sofra tuzu, teknik olarak “gerçek” bir gıda olarak başlar ve daha sonra hızlı bir şekilde sahte olur. Üreticiler, doğal olarak oluşan tüm mineralleri kesen ve daha sonra kurulamak ve 1.200 dereceye kadar olan sıcaklıklara ısıtmak için bir dizi katkı maddesi kullanılan hasat yöntemleri kullanırlar.
Tahrip olduğu için, doğal olarak oluşan iyot daha sonra potansiyel olarak zehirli miktarlarda potasyum iyodür ile değiştirilir. Tuz daha sonra morlaşan dekstroz ile stabilize edilir. Sonunda beyazlatılır.
Daha iyi seçenek: Celtic deniz tuzu ve Himalaya tuzunun 10’dan fazla sağlık faydası vardır ve yemek pişirmede kullanmaya başlamanızı öneririm.
11. Yapay Tatlandırıcılar
Yapay olan, sahte tatlandırıcıların insanlar tarafından ihtiyatlı bir şekilde kullanılacağını düşünürsünüz. Ne yazık ki, birçok doktor, glisemik indeksi düşük olduğu için diyabet hastalarına güvenli olduklarını düşünerek yapay tatlandırıcıları önerir fakat yememeniz gereken gıda listesinde yapay tatlandırıcılar da vardır.
İronik olarak, yeni araştırmalar yapay tatlandırıcıların bağırsak florasındaki bir bozukluğa neden olduğunu ve aslında diyabete neden olabileceğini göstermiştir.
Yapay tatlandırıcılar klinik olarak aşağıdakilerle bağlantılıdır:
- Alerjiler
- Mesane kanseri
- Beyin tümörü
- Meme kanseri
- Baş ağrısı
- Hipertansiyon
- Lenfomalar / lösemi
- Fenilketonüri
- Nöbetler
- Kilo alımı / obezite
12. Yağsız ve Düşük Yağlı Süt
Tam yağlı sütlerden korkmayı bırakmanın zamanı geldi. American Journal of Nutrition’da yayınlanan bir 2016 çalışması, az yağlı süt ürünleri yerine onun yerine tam yağlı sütü önermektedir. Araştırmacılar 18.000’den fazla kadın üzerinde çalışmışlar ve daha fazla yağlı süt tüketenlerin düşük yağlı süt grubundan% 8 daha fazla kilolu veya obez olma ihtimalinin daha düşük olduğunu bulmuşlardır. Yememeniz gereken gıda listesinde konvansiyonel süt ürünleri de vardır.
Bir teori, tam yağlı süt tüketmenin nedenlerinden birinin insanların uzun süre daha tok hissetmesine yardımcı olmasıdır. Bunun yanı sıra, az yağlı ve yağsız süt ürünlerine genellikle şeker eklenir, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve hatta kanser için güçlü bir risk faktörü ile yüklüdür.
Ayrıca, daima organik sütü tercih ettiğinizden emin olun. Araştırmalar organik sütün daha sağlıklı bir yağ profiline sahip olduğunu gösteriyor. 2013 Washington State Üniversitesi’nde 400 örneğe bakıldığında, konvansiyonel sütlerin ortalama omega-6 ile omega-3 yağ asidi oranı 5.8, organik süt oranını ise 2.3 katından daha fazladır. Araştırmacılar organik sütlerdeki yağ asitlerinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Çiğ süt seçmenizi de tavsiye ederim. Bunun nedeni, çiğ süt pastörize edildiğinde, aynı zamanda birçok besin içeriğini de kaybeder. Laktoz enzimi ısıtma işleminde tahrip olduğundan, insanlar süt şekeri laktozunu düzgün bir şekilde sindiremezler.
Bence, çiğ süt daha sağlıklı ve genellikle yerel sağlık gıda mağazalarında peynir veya yoğurt formlarında bulunabilir. Mümkün olan her yerde tam yağlı çiğ sütü keçilerden veya koyunlardan seçilmelidir.
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
- Prof. Dr. Ahmet Aydın: Çocuklarınıza süt içirmeyin
- Günde 2 Bardak Süt İçen Kadınların Kemik Kırığıyla Ölüm Riski %21 artıyor
13. Asya Kedi Balığı
Aya kedi balıkları ülkenin her yerinde popüler bir menü olarak karşımıza çıkıyor, ancak size yalvarıyorum, kandırılmayın. Bu “nehir balığı” çoğu zaman gerçekten berbat izler taşıyan Vietnam havuzlarında yetiştirilir. Ayrıca tra, basa, çizgili pangasius ve sutchi olarak da adlandırılır, bu balık oldukça ucuz olduğu için tercih ediliyor fakat yememeniz gereken gıda listesindedir.
2016 yılında yapılan bir çalışma, Asya kedi balığı örneklerinin yüzde 70 ila 80’inin Vibriobacteria tarafından kirletildiğini tespit etmiştir – kabuklu deniz yosunu zehirlenmesi vakalarının çoğunun arkasında bulunan mikroplar. ABD’nin Ağustos 2016’da, kirlenme sorunları nedeniyle 40 bin sterlin asya kedi balığını döndürdüüğünü bildirildi. Bu, balıkları tedavi etmek için kullanılan kanserojen bir veterinerlik ilacı olan malakit yeşili için pozitif balık testi içerir.
Asya kedi balığı ayrıca yaygın deniz ürünleri sahtekarlığına da karışıyor. 2015 yılında, bir Virginia deniz ürünü ithalatçısı 15,5 milyon dolar pangasius “kedi balığı” ithal etmek ve onu tek, orfoz, pisi balığı, yılanbaşı ve diğer balıklar olarak pazarladığı için hapse mahkum edildi.
14. Seitan(Buğday Glüteni)
Seitan iyi bir sağlık gıdası ve inanılmaz bir et yemeği gibi görünüyor – temelde hayati buğday glüteninin somunu olduğunu anlayana kadar. Çünkü glüten alerjisi ve glüten intoleransı semptomlarını artıracak kadar glutensiz yiyecekler varken bunu tavsiye edemem. Buna ek olarak, tam bir protein olmadığından ve sodyumu çok yüksek olduğu için, yememeniz gereken gıda listesinde neden olduğu açıktır. Önceden hazırlanmış bir seitanın sadece yarım fincanında 576 miligram sodyum bulunur.
Daha iyi seçenek: Bunun yerine tempeh seçeneğini tercih edin. Fermente soya, probiyotik faydalar sunar.
15. Yapay/Hazır Kahve İçecekleri
Kahve içmenin faydaları gerçektir. Aslında, araştırmacılar karaciğer sirozuna karşı koruyabildiğini ve karaciğer nakli sonrası insanların daha uzun süre yaşamasına yardımcı olduğunu belirtiyor. Ancak diğer kahve bileşenlerini karışıma eklediğinizde bu inanılmaz faydalar silinir. Popüler latte gibi içerisinde aşırı şeker bulunan yapay kahveler yememeniz gereken gıda listesindedir.
Tipik bir lattenin, yaklaşık 50 gram şeker içerdiğini biliyor muydun? Tüm bu şekerler, özellikle de yüksek fruktozlu mısır şurubu, karaciğerlerimize çekiliyor ve hatta alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığına katkıda bulunuyor. Kahve içeceğinden bahsetmemek gerekirse, çırpılmış krema genellikle bağırsaklara zarar veren karagenan içerir.
Daha iyi seçenek: Öğütülmüş gerçek kahve tüketmek
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
16. Agave Nektarı
Agave nektarı Amerika’daki hemen her sağlık gıda rafında mevcuttur. Ama bu sağlıklı bir şey değildir. Agave, piyasadaki herhangi bir ticari tatlandırıcıya ait en yüksek fruktoz içeriğine sahiptir. Ve unutmayın, fruktoz karaciğere için zordur ve vücudumuzu yağ depolama moduna geçirir.
Daha iyi seçenek: Küçük bir tatlılığa ihtiyaç duyduğunuzda ham bal veya yeşil stevia kullanın.
17. Aşırı Pişmiş Et
Bütün etler kreatin ve şekerler dahil olmak üzere amino asitlere sahiptir. Onları çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek, heterosiklik aminler (HCA) olarak adlandırılan molekülleri üretir. Bunlar kanserojendir, sigara dumanında da bulunan toksik bileşiklerdir. İyi pişirilmiş et, orta nadir ete göre 3.5 kat daha fazla HCA içerir bu nedenle yememeniz gereken gıda listesindedir.
Şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve hatta bal gibi tatlandırıcılar içeren daha kalın, mağazada satılan marinelerin kullanılması, muhtemelen karsinojenlere maruz kalmanın artmasına neden olur.
Daha iyi seçenek: Izgara kanserojenleri azaltmak için şekersiz, ince sirke bazlı marine kullanın. Ayrıca fesleğen, nane, biberiye, adaçayı, mercanköşk ve kekik gibi antikanser bitkilerini et marinenize ekleyin. Bu bitkilerin çoğu, güçlü antioksidanlar olan üç bileşik karnosik asit, karnosol ve rosmarinik asit bakımından zengindir.
18. Garcinia cambogia
Garcinia cambogia cazip bir malzemedir, çünkü insanların çok hızlı kilo vermelerine yardımcı olabilir. Ama yan etkileri o kadar ciddidir ki onu yememeniz gereken gıda listesine ekler. Bu kabak şekilli meyve, kilo kaybı takviyeleri arasında popülerdir. Ancak şunu unutmayın: Ayrıca karaciğer yetmezliğine neden olduğu gösterilmiştir. Bu kesinlikle riske değmez.
Daha iyi seçenek: Sağlığınızı tehlikeye atmadan kilo vermek için bir diyetisyene danışın
19. Organik Olmayan Çilek
Çilek söz konusu olduğunda, daima organik olanı seçin. Çevre Çalışma Grubu’na göre, kirli düzineler listesinde 1. olarak organik olmayan çilek yer alıyor. Bu nedenle yememeniz gereken gıda listesinde organik olmayan çilekte vardır.
2009 ve 2014 yıllarında ABD Tarım Bakanlığı’nda bilim adamları tarafından test edilen çilekler, örnek başına ortalama 5.75 farklı pestisit içeriyordu. (yıkandıktan sonra bile.) Ayrıca, organik olmayan çilek alanlar için genellikle kimyasal savaş için geliştirilmiş olan zehirli gazlarla tütsülendiğine dikkat etmek de önemlidir. Sanırım bu kimyasalların neden besin sisteminde olduğunu kendimize sormamız gerekiyor. Ve eğer bu tür bir sistemde yetiştirilen çocukların beslenmesine dikkat ediyorsak.
Daha iyi seçenek: Organik seçin. Mevsiminde yetiştirmek ve yemek daha ucuzdur.
20. Konserve Fasulye
Tüketici Raporlarına göre, konserve fasulye, en tehlikeli böcek ilaçlarından bazılarıyla sürekli olarak kirlenmiş durumda. Aslında, bir günde ABD’de yetişen yeşil fasülyelerin sadece bir porsiyonunun tüketilmesi, tipik olarak bu ürün üzerinde kullanılan pestisitlerin toksisitesi nedeniyle “yüksek risk” tir bu nedenle yememeniz gereken gıda listesindedir. Bu kimyasallar diğerlerine göre çok daha toksik olma eğiliminde olduklarından, Tüketici Raporları ABD’den bir yeşil fasulye porsiyonu tüketmenin, ABD’de yetişen brokolinin bir porsiyonunu tüketmekten 200 kat daha riskli olduğunu belirtiyor.
Bunun yanı sıra, konserve yeşil fasulye, sentetik bir östrojen olan bisfenol A’yı içerir. Bu BPA toksik etkileri arasında hormon dengesizliği, erkek ve kadın kısırlığı, PCOS ve meme ve prostat kanseri risklerini artırır.
Daha iyi seçenek: Organik, taze veya donmuş yeşil fasulyeleri seçin. Kendinizde yetiştirebilirsiniz, oldukça kolaydır.
21. Krep
Krepler yeterince masum görünüyor. Ama bakkaldaki standart krep karışımına baktığınızda (ya da bir lokantanın arka mutfağında), dehşete düşersiniz. Inflamatuar hidrojen yağlar ve trans yağlar hala Amerika’daki en popüler krep karışımlarından bazılarıdır. Şurupların çoğunun yüksek fruktozlu mısır şurubu ile doldurulduğunu ekleyip,bu kahvaltının yenilenmeye ihtiyaç olmadığını görüyoruz. Krepler yememeniz gereken gıda listesindedir.
Daha iyi seçenek: Daha sağlıklı krep tariflerinden birini deneyin. Gerçek meyve veya akçaağaç şurubu ile.
Asla Yememeniz Gereken Gıdalar Hakkında Son Düşünceler
- Ne yersen osun. Daha az işlenmiş gıda kaynaklarını seçin.
- Serbest gezen, otla beslenen hayvan etlerini tercih edin.
- Daha çok, sadece vücudunuza hayat veren yiyecek ve içecekleri almayı seçerseniz, o zaman hayattan daha fazla keyif alacaksınız.