Kolon Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Kolon kanseri, kalın bağırsağın iç yüzeyinde başlayan ve genellikle polip adı verilen küçük, iyi huylu büyümelerden gelişen bir kanser türüdür. Erken evrelerinde belirti vermeyen kolon kanseri, ilerledikçe karın ağrısı, dışkıda kan, ani kilo kaybı ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtilerle kendini gösterir.
- Kolon Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
Bu kanserin nedenleri arasında genetik yatkınlık, yaş, yüksek yağlı ve düşük lifli diyetler, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi faktörler yer alır. Tedavi seçenekleri ise cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedavilerden oluşur. Bu makalede, kolon kanserinin kapsamlı bir tanımı, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgiler sunulacaktır.
İçindekiler
(1) Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, kanserli hücrelerde (kalın bağırsakta) ve hem kadın hem de erkeklerde rektum da çok daha yaygın hale geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde kolon kanseri şu anda en yaygın üçüncü kanser türü ve kanserden ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir. (2, 3)
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Akciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Tedavisi ve Önlemler
Amerikan Kanser Derneği, 20 Amerikalıdan 1’inin yaşamları boyunca bir noktada kolon kanseri geliştireceğini belirtiyor. (4) Bundan daha endişe verici başka bir şey var mı?
Kolorektal kanser oranları genç insanlar arasında bile tırmanıyor. Pek çok yaşam tarzı faktörünün riski arttırdığı bilinmesine rağmen, her bir kolorektal kanser vakasının nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Kolon kanseri vakalarının sadece yaklaşık yüzde 5’inin kalıtsal olduğuna inanılıyor, yani kendinizi korumak için yapabileceğiniz çok şey var. Bu istatistikler göz önüne alındığında, kolon kanseri semptomları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemlidir.
Bazı kolon kanseri belirtilerinin bilinmesi bir problem olduğunu gösterebilir mi?
Bağırsak kanserinin erken belirtileri, karın ağrısı ve dışkıda kan içerebilir, ancak başka rahatsızlıkların bu belirtilere neden olması da mümkündür.
Erken evrelerinde tespit edildiğinde ve tedavi edildiğinde, kolon kanseri genellikle aşılabilir. Kolon kanseri sağ kalım oranları ile ilgili araştırmalar, kolon kanserinin erken evrelerinde tespit edilen kişilerin yaklaşık yüzde 80 ila 90’ının teşhis edildikten sonra en az beş yıl yaşayacağını göstermektedir. Ne yazık ki, kanser 3 veya 4 aşamasına ilerlemişse, yaklaşık yüzde 11 ila 53’nün teşhis edildikten sonra en az beş yıl yaşayacağını göstermiştir. (5)
Kolon kanseri ilk evrede teşhis edilebildiği için tedavi edilmesi daha kolaydır. Kolon kanseri teşhisi konulduktan sonra, hemen tedaviye başlamanız durumunda en yüksek iyileşme şansına sahip olursunuz. Aşağıda en yaygın kolon kanseri semptomları hakkında, beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinden başlayarak kanser riskini azaltmanın yolları ile ilgili daha fazla şey bulacaksınız.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Mide Kanseri Nedir? Mide Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Lenf Kanseri (Lenfoma) Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Lenfoma Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Kolon Kanseri Nedir?
Kolon veya kolorektal kanser, kolon ve / veya rektumu etkileyen bir kanser türüdür. Hem kolonda hem de rektumda kanser bulunduğunda kolorektal kanser olarak adlandırılır, ancak sadece kolonda bulunduğunda buna kolon kanseri (bazen bağırsak kanseri) denir.
Kalın bağırsak olarak da adlandırılan kolon, ince bağırsak ve rektum arasında yer alır. Yaklaşık 1 ila 1.5 metre uzunluğunda (yaklaşık 5 fit) ve daha büyük, alt bağırsak kanalının bir kısmı.
Kolon da dahil olmak üzere çeşitli bölümleri vardır: apandis, yükselen (asendan) bağırsak(Bedenin sağ bölümünde ince bağırsaktan yukarı doğru çıkan kolon kısmı), enine bağırsak ve rektumda biten S şeklinde kalın bağırsak. Rektum ve anal kanal, kalın bağırsağın son kısmını oluşturur ve 6 ile 8 inç uzunluğundadır.
Kolon, mukoza tarafından kaplanan, besinleri emmeye yardımcı olan iki yumuşak doku tabakası içerir. Alt kalın bağırsak sıvıları emilir ve dışkı, daha sonra bağırsak hareketinden önce rektumda saklanan dışkıyı oluşturmak için sıkıştırılır, bu da onu ortadan kaldırır.
Kolon kanseri, kolonda adenomatöz polipler olarak adlandırılan küçük benign hücreli kümeler oluştuğunda gelişmeye başlar. Bunlar kanserli olmayan veya kanserli hücreler oluşturmaya devam edebilir.
Kolon kanseri erken belirtileri nelerdir?
Anormal dışkılar (sıklık ve görünüm değişiklikleri de dahil olmak üzere) kolonda bir problemin gelişebileceği ilk belirtilerden biridir. Diğer kolon kanseri semptomları arasında iştah kaybı, kilo kaybı, besin eksikliği ve güçsüzlük gibi değişiklikler yer almaktadır.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanseri bir kişinin vücudunu nasıl etkiler?
Çoğu zaman kolon kanserleri erken dönemlerinde fark edilir semptomlara neden olmaz. Fakat bir kez yayılır ve ilerledikçe, dışkıların oluşma şeklini değiştirmeye, sıvılar dengelenmeye, besinleri emmeye ve diğer organların işlevini değiştirmeye başlayabilir.
Kolon kanseri ile ilişkilendiren ve sizi bir problem olduğunu düşündüren ağrılarınız var mı?
Kolon kanseri olan bazı kişiler, herkes de olabilmesine rağmen, karın ağrısı çeker. Daha sonra kolon kanserinin evresi, ağrı ve diğer kolon kanseri semptomlarının fark edilebileceği ve günlük yaşantıya müdahale edilebileceği olasılığı artar.
En Sık Görülen Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
- Karın ağrısı, kramp, şişkinlik veya rahatsızlık.
- Bağırsak alışkanlıklarında ve dışkı tutarlılığında, örneğin ishal, kabızlık veya dışkının daralması ve incelmesi gibi değişiklikler. Bazı insanlar alternatif kabızlık nöbeti ve sonra ishal olurlar. Bu semptomlar zaman zaman neredeyse herkesi etkilemektedir, bu yüzden sadece birkaç hafta veya daha fazla sürerse tehlike oluşturmaya başlayabilir.
- Kanamalı dışkı, rektal kanama belirtisi. Dışkılar bazen koyu renkli veya katran gibi görünebilir ama kanlı olmayabilir.
- Zayıflık ve yorgunluk.
- Mide bulantısı ya da kusma.
- İştahtaki değişiklikler ve / veya istenmeyen kilo kaybı.
- Düşük alyuvar sayısı (anemi). Bu, yorgunluk, halsizlik ve beyin bulanıklığı da dahil olmak üzere, besinlerin ve aneminin malabsorbsiyonu(emilim bozukluğu) ile ilgili semptomlara neden olabilir.
- Sarılık (cildin ve gözlerin sararması).
Kolon Kanseri Nedenleri ve Risk Faktörleri
Kolon Kanseri İçin Risk Faktörleri Nelerdir? (6)
- 50 yaşın üzerindeyseniz (kolon kanserine yakalananların yüzde 90’ından fazlası 50 yaşın üzerindedir).
- Zayıf bir beslenme düzeni, özellikle işlenmiş etler, bir çok geleneksel kırmızı et, kızarmış gıdalar, hidrojenlenmiş veya trans yağlar, rafine edilmiş tahıllar ve diğer işlenmiş gıdalar.
- Yeterli meyve, sebze ve diğer lif kaynaklarını içermeyen beslenme, daha yüksek kolorektal kanser riski ile bağlantılıdır.
- Obezite.
- Hareketsiz olmak (yeterli fiziksel aktivite yapmamak).
- Özellikle yetişkin erkekler arasında yüksek alkol tüketimi.
- Sigara içmek veya tütün ürünleri kullanmak.
- Ön kanserli kolon polipleri, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, ailesel adenomatöz polipoz (FAP) veya kalıtsal polipsiz kolon kanseri (HNPCC) gibi diğer sindirim / kolon problemleri.
- Tip 2 diyabet hastası olmak.
- Afrikalı-Amerikalı olmak. Nedeni tam olarak net olmamakla birlikte, Afrikalı-Amerikalılar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm ırksal gruplardan en yüksek kolon kanseri tanısı ve ölüm oranlarına sahiptir. Küresel olarak, Doğu Avrupa kökenli insanlar en yüksek riske sahip gibi görünüyor.
- Ailesinde kanser hastası olanlar. Amerikan Kanser Topluluğuna göre, “Kolon kanseri geliştiren 5 kişiden 1’inde, diğer aile üyeleri, özellikle de ebeveynleri, erkek kardeşleri ve kız kardeşleri ya da çocuklarında kanser vardı. Yine de, çoğu kolon kanseri, ailesinde kanser olmayan insanlarda görülür. ”(7)
- Ultraviyole radyasyon, asbest, arsenik, radon gazı ve diğer kimyasallar dahil olmak üzere çevrede kansere neden olan ajanlara maruz kalma.
Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
- Prof. Dr. Erkan Topuz uyardı: Kanser olmak istemiyorsanız..!
- Kanser Nedenleri Nelerdir? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Neden Kanser Oluyoruz? Ellerimizle Kendimizi Nasıl Hasta Ediyoruz?
- Hem Kanserin Nedeni Hem Tedaviye Giden Yol: Kanser Kök Hücreleri
- Kanser Nedir? Neden ve Nasıl Oluşur? Özetle Tüm Süreç!
- Rick Simpson: 5.000 Kişi Kanserden Kenevir Yağı ile İyileşti
Kolon Kanseri Evreleri ve Tarama
Amerikan Kanser Derneği, 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin, özellikle de kansere yakalanma riski yüksek olanların, kolon kanseri taraması yapılmasını önermektedir.
Kolon kanseri taramasının amacı, kanseri mümkün olan en kısa zamanda bulmak ve yayılmasını önlemektir. Tarama, doktorların kanserli tümörlerin büyümesini durdurmaya yardımcı olmak için çıkarılabilen polipler adı verilen kanserli hücrelerin büyümelerini tespit etmelerine yardımcı olur. (8)
Kolon kanseri aşamaları, kolonun hangi bölümlerinin etkilendiğine bağlıdır; kanser lenf düğümlerine yayılmışsa; ve eğer başka organlar veya dokular etkilenmiş ise (başka bir deyişle, kanser metastaz yapmışsa). Çoğu zaman kolonda oluşan kanserli bir tümör lokalize kalır (yayılmayacaktır). Ancak bazı durumlarda kanser, ince bağırsak, karaciğer, diyafram veya pankreas dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Kanserli hücreler kan dolaşımında vücuttaki diğer yerlere taşındığında kanseri tedavi etmek çok daha zordur.
Sahneleme
Kanser aşamaları sayılara ve harflere ayrılır. Sayılar 0–5 arasındadır, 0 en az şiddetli ve 5’i en çok olmak üzere. A, B ve C harfleri alt aşamaları belirtmek için kullanılabilir, A daha az şiddetlidir ve C daha şiddetlidir. Bazı doktorlar aynı zamanda, 1 ile 4 arasında değişen, kanserin normal dokuya kıyasla mikroskop altında incelendiğinde nasıl göründüğünü gösteren dereceli kanserleri de içerir.
Bağırsak Kanserinin Evreleri ve Onları Benzersiz Kılan Özellikler: (9)
Evre 0 (karsinom): Kanser kolonun veya rektumun iç tabakasının (mukoza) ötesine büyütüldüğünde teşhis edilir.
Evre 1: Kanser kolon veya rektumun yüzeysel astarından (mukoza) büyüdüğünde teşhis edilir. Kanser kolon duvarının veya rektumun ötesine yayılmamıştır (lokalize).
Evre 2: Kanser, kolonun veya rektumun duvarından geçmiştir. Kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılmamış ve lenf düğümlerine sızmamıştır.
Evre 3: Kanser, lenf nodlarına, vücudun atığını uzaklaştırmaya ve hastalıkları önlemeye yardımcı olan lenfatik sisteme taşındı. Bu aşamada kanser hala başka organlara veya vücudun bölümlerine yayılmamıştır.
Evre 4: Kanser diğer organlara yayıldı ve şimdi tedavi etmek zordur.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Mesane Kanseri Nedir? Mesane Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Mesane Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Meme Kanseri Nedir? Meme Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Yumurtalık Kanseri (Over) Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Yumurtalık Kanseri (Over) Nedir? Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Kolon Kanseri için Konvansiyonel Tedaviler
Kolon kanserini nasıl tespit edilir?
Erken dönemlerinde kolon kanseri çeşitli yollarla teşhis edilebilir:
Doktor yaptığı tarama testlerinde hastada kansersiz polip olduğunu bulabilir. Polipler genellikle kolon kanseri semptomlarına neden olmaz. Bir hastanı, aile öyküsünde kanser olması gibi risk faktörlerine sahip olmak ve 50 yaşın üzerinde olmak gibi, kolon kanserine yakalanma riski arttığında, doktorlar genellikle kanseri tespit etmek için mümkün olan en erken zamanda tarama yapılmasını önerecektir.
Bir doktor mide ve bağırsak üzerine baskı yaparak veya rektuma bir parmağını sokarak fiziksel muayene yapabilir. Doktorunuz enflamasyon, kan ve ağrı gibi kolon kanseri belirtilerini kontrol edecektir.
Kolon veya rektumda kanserli hücrelerin varlığını test etmek için bir rektoskopi yapılabilir. Biyopsi yapmak için küçük bir doku örneği alınabilir.
Rektuma esnek bir tüpün yerleştirildiği bir kolonoskopi de gerçekleştirilebilir. Kolonoskopi sırasında doku örnekleri de alınabilir.
Kolon kanseri tedavisi, kanserin evresine bağlı olacaktır. Tipik tedaviler aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir: (10)
Bağırsak Kanserinde Cerrahi
Cerrahi, poliplerin çıkarılması, kolon kaplamasının bir parçası (endoskopik mukozal rezeksiyon adı verilen bir prosedür) veya etkilenen lenf düğümleri. Kolonun kanserli kısımlarının çıkarılmasını ve daha sonra kolon ve rektumun sağlıklı kısımlarının yeniden bağlanmasını içeren kısmi bir kolektomi ameliyatı da gerekebilir.
Bağırsak Kanserinde Radyasyon Tedavisi
Tümörleri küçültmek için kullanılan radyasyon.
Bağırsak Kanserinde Kemoterapi
Kanserli hücreleri yok etmeye ve yayılmayı önlemeye yardımcı olan kemoterapi.
Genellikle gelişmiş evre kanserlerini tedavi etmek ve spesifik hücreleri hedefleyerek çalışmak için kullanılan hedefli ilaç terapileri veya immünoterapi.
Kolon Kanserinden Korunma
Kolon kanseri riskini azaltmanın bazı yolları vardır. Aşağıda, kolon kanserini önlemenin yanı sıra diyare, kanlı dışkılar ve ağrı gibi kolon kanseri semptomlarını yönetmeye yardımcı stratejiler verilmiştir.
Antioksidan ve Lif Tüketiminizi Artırın
Enflamasyonu destekleyen ve çok az besin değeri sağlayan gıdalar yemek, kolon kanserinde daha yüksek riskle bağlantılıdır. Bu gıdalar fabrika çiftliğinde yetiştirilen kırmızı etleri (sığır eti, domuz eti veya kuzu eti) ve işlenmiş etleri (sosis, salam ve bazı şarküteri ürünleri gibi) içerir. Bu etler mangalda pişirilme veya kavrulma gibi çok yüksek sıcaklıklarda pişirilirse daha da risklidir.
Amerikan Tıp Derneği (JAMA) dergisinde yayınlanan Kasım 2017 tarihli bir çalışma, kolon kanseri teşhisi sonrası artan lif alımının, sağkalım oranlarını iyileştirmek de dahil olmak üzere hastaya faydalar sağladığına dair kanıtlar buldu. Sekiz yıllık uzun çalışma, 1–3. Evre ile tanı konan 1.600 yetişkin arasındaydı.
Tüm katılımcılar tanıları takip eden sekiz yıl boyunca gıda-frekans anketlerini tamamladılar. Araştırmacılar, günde bir kez tüketilen her 5 gramlık diyet lifi için kolorektal kanser mortalitesinde yüzde 22’lik bir düşüş ve tüm nedenlere bağlı mortalitede(hastalığa bağlı ölüm oranı) yüzde 14’lük bir düşüş yaşadıklarını bulmuşlardır. (11)
Beslenmenize eklemeniz gereken en yüksek lif içeren gıdalar:
- Avokado
- Küçük sulu ve taneli meyveler(böğürtlen,dut gibi)
- Elma ve armut
- Hindistan cevizi
- İncir ve hurma
- Enginar
- Bamya
- Bezelye
- Kış kabağı ve meşe palamudu
- Brüksel lahanası
- Şalgam
- Tatlı patatesler
- Fasulye, baklagiller, nohut veya adzuki fasulyesi gibi baklagiller.
- Badem, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi tohum ve kuruyemişler.
- Kinoa, kahverengi pirinç, karabuğday ve yulaf ezmesi gibi yüzde 100 tam tahıllar.
Daha az enflamasyona ve besin eksikliklerini gidermeleri nedeniyle düzenli olarak tüketilmesi gereken başka kanser savaşıcısı besinler de vardır:
- Lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Deniz yosunları
- Zerdeçal, zencefil, fesleğen, maydanoz veya kekik gibi taze otlar ve baharatlar
- Çiğ sarımsak
- Turunçgiller
- Mantar, havuç, pancar, domates ve biber
- Brokoli ve karnabahar gibi diğer turpgiller
- Organik, ot ile beslenen hayvan etleri
- Somon, uskumru, sardalya veya ringa balığı gibi vahşi balıklar
- Yeşil çay
- Kakao
- Zeytin yağı ve hindistancevizi yağı
Antioksidan ve ani-inflamatuar beslenme hakkında yazılarımız ilginizi çekebilir
Sağlıklı Kilo Kontrolü
Ailenizde kolon kanseri olan birileri varsa, sağlıklı bir kiloda kalmak, kanser olma riskinizi engelleyebilir. Aşırı kilolu veya obez olmak, kolon ve rektum kanseri için daha yüksek riskle bağlantılıdır. Bir anti-inflamatuar beslenme ile, stresi yöneterek, yeterli uyku alıp düzenli egzersiz yaparak kilo vermeyi veya sağlıklı bir kiloyu korumaya çalışabilirsiniz. Obezite hem erkeklerde hem de kadınlarda daha yüksek kanser insidansı(risk altındaki nüfustaki hastalığı yeni edinenlerin yani yeni olguların sayıs) ile bağlantılıdır, ancak obez olan yetişkin erkekler en çok risk altında olan gruptur.
Aktif Olmak, Yeterli Egzersiz Yapmak
Fiziksel olarak daha aktif olan kişiler, gelişmekte olan kolon kanserine ve sağlıkta genel iyileşmeye karşı daha iyi korumaya sahiptir. Bazı araştırmalar düzenli egzersiz yapmanın kolon kanseri riskini yüzde 40 ile 50 oranında azaltabildiğini gösterdi! (12) Stres, depresyon veya anksiyeteyi azaltabileceği için iyileşme sırasında da düzenli egzersiz yapmak yararlı olabilir.
Egzersiz, enflamasyonu azaltmaya, dolaşımını artırmaya, bağışıklık sistemini desteklemeye ve kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir. Yeterli fiziksel aktivite yapmak, daha yüksek kolon kanseri riskine bağlı Tip 2 diyabet riskini de azaltabilir.
Alkol Tüketimi Limitleyin ve Sigarayı Bırakın
Çalışmalar, yüksek miktarda alkol ve sigara içen veya tütün ürünleri kullanan insanların orta dereceli içenler ve sigara içmeyenlere kıyasla kolon kanserinden ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur. Alkol tüketiminizin günde ikiden fazla olmamasına dikkat edin, ve bir kadınsanız bu sayı günde bir olmalı. Sigarayı bırakma konusunda yardım için, yararlı müdahaleler hakkında doktorunuzla konuşun; terapistle konuşmak; veya sigara bırakma konusunda uzmanlaşmış bir programa katılın. (13)
Temel Sağlık Sorunlarını Tedavi Etmek (IBD gibi)
Ülseratif kolit veya Crohn’s dahil olmak üzere, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) aile öyküsünde olan insanlar, normal olan ancak zaman içinde kanserli hale gelebilen kolonun iç yüzeyindeki hücreler olan displazi(gelişim bozukluğu) geliştirebilirler. Eğer kolonu etkileyen herhangi bir sağlık durumu aile öykünüz varsa, düzenli olarak tarama testleri yaptırmalısınız.
Bozukluğu her zaman kontrol edemeseniz de IBD alevlenmelerini önlemek için bu adımları atabilirsiniz:
- Terapötik bir beslenme
- Sistemik enflamasyonun azaltılması
- Stresle başa çıkma
- Yeterince dinlenmek ve uyumak
- Kalsiyum, D vitamini, probiyotikler ve omega-3 balık yağı takviyeleri gibi takviyeleri kullanmak.
- Besin eksikliğinin önlenmesi
- Bazı yiyecekleri ortadan kaldırmaki: Glüten
- Bazı FODMAP’ler
- Kafein ve alkol tüketimini sınırlamak
Rektal Kanamayı Yönetme
Pişmiş yeşil sebzeler, fasulye, kabak, kuru erik, incir, sıcak kemik et suları ve bitkisel olarak nane çayı: Kolon kanseri belirtileri veya ağrılar çok kötü durumda değilse, kabızlığı rahatlatmak için yardımcı yüksek lifli yiyecekler yiyin. Rafine un, pastörize süt ürünleri, alkol, kafein ve kızartılmış gıdalardan uzak durun.
Eğer hemoroid varsa, yalnızca sert kimyasallar, alkol veya parfüm içermeyen doğal sabunlarla arındırmalısınız. Kendinizi silmek için sadece su kullanın ve daha sonra altınızı kurutun.
Tahrişi ve ağrıyı azaltmak için zerdeçal ve çay ağacı yağını kullanarak kendi hemoroid kreminizi yapabilirsiniz.
İshal, Kabızlık ve Mide Bulantılarını Azaltın
Eğer iyileşme sırasında veya ilgili bir hastalıktan dolayı ishal ve kabızlık sorunu yaşıyorsanız, size yardımcı olabilecek adımlar şunlardır:
Gün boyunca yeterli su tüketin. Egzersiz yaparken, hasta olduğunuzda veya dışarısı çok sıcak / nemliyken dehidrasyonu önleyin.
Çok büyük porsiyonlu, yüksek yağlı yemekler yemekten kaçının. Yemek aralıkları sindirimi kolaylaştırır.
Yeterince lifli besin tüketin, ama çok fazla değil, belirtileri kötüleştirebilir.
Kabızlığınız varsa, doğal laksatifler gibi davranan yiyecek ve içecekleri deneyin: Kuru erik suyu, psyllium(karnıyarık otu) kabuğu, aloe vera, chia ve keten tohumu, keten tohumu yağı, pişmiş yapraklı yeşillikler, hindistancevizi ve hindistancevizi yağı, kefir, kombucha, lahana turşusu gibi probiyotik açıdan zengin besinler ve kimchi ve hindistancevizi suyu.
Magnezyum takviyeleri almayı veya lif takviyeleri kullanmayı da düşünebilirsiniz (bunun kansere engel olacağına dair kanıtlar henüz yeterli olmasa da)
Stres giderici aktiviteleri gününüze dahil edin, örneğin yoga, meditasyon, kitap okuma, dışarıda yürüyüş vb.
Eğer mide bulantınız varsa, zencefil bitki çayını yudumlayın ya da zencefil esansiyel yağı kullanın. Ayrıca, evinizde nane veya limon esansiyel yağlarını kullanabilir, evin temiz hava alması için camları açabilir, meditasyon veya akupunktur deneyebilir veya yürüyüşlere çıkıp temiz hava alabilirsiniz.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Beyin Tümörü Nedir? Beyin Tümörü Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Beyin Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Cilt Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Prostat Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Prostat Kanseri Nedir? Prostat Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Böbrek Kanseri Nedir? Böbrek Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Kolon Kanseri Belirtileri ve Tanısına İlişkin Önlemler
Yukarıda belirtilen kolon kanseri belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, panik yapmak yerine doktoru ziyaret etmek en iyisidir. Kolon kanseri semptomları, hemoroid, irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları diğer bazı hastalıkların neden olduğu hastalık belirtilerine benzer olabilir. Diğer bir deyişle, alışılmadık bağırsak hareketleri ya da ağrılarınız olduğu için, kanser olduğunuz anlamına gelmez.
Bu söylenen, sürekli ağrı veya semptomları, özellikle dışkınızda alışılmadık kanı görmezden gelmeyin. Yıllık doktor randevularını takip edin ve doktorunuzla kanser için sahip olabileceğiniz risk faktörlerini daima tartışın.
Kolon Kanseri Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Önemli Noktalar
Kolon kanseri, kalın bağırsağın yaklaşık 5 fit uzunluğunda ve ince bağırsak ile sindirim yolundaki rektum arasında yer alan bir bölümünü etkileyen kolonidir.
Kolon kanseri, ABD’de yaklaşık 20 kişiyi etkiler ve kansere bağlı ölümün ikinci önde gelen nedenidir. Bu Amerika Birleşik Devletleri’nde üçüncü en yaygın kanser türüdür.
Kolon kanserinin semptomları arasında karın ağrısı, rektal kanama / kanlı dışkılar, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve kilo kaybı yer alır.
Kolon Kanseri Belirtilerini Gidermek için 7 Doğal Yol
- Daha fazla lif ve antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketmek.
- Sağlıklı kilo kontrolü.
- Aktif olmak ve egzersiz yapmak.
- Alkolü kısıtlamak ve sigarayı bırakmak.
- IBD gibi temel sağlık koşullarını tedavi edin.
- Rektal kanamayı yönetin.
- Stresinizi azaltmak için yollar bulmak, ishal, kabızlık ve bulantıyı azaltmak.
Türkiye’de Kolon Kanseri İstatistikleri ve Bilimsel Çalışmalar
Türkiye’de kolon kanseri, en sık görülen kanser türlerinden biridir. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, her yıl yaklaşık 15.000 yeni kolon kanseri vakası teşhis edilmektedir. Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, kadınlarda da önemli bir sağlık sorunudur.
Bilimsel Çalışmalar ve Bulgular:
- Prevalans Çalışmaları:
- Araştırma: Türkiye’de kolon kanseri prevalansı üzerine yapılan çalışmalar, özellikle batı bölgelerinde daha yüksek insidans oranları göstermektedir. Bu çalışmalarda, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının hastalık riskini artırdığı belirlenmiştir.
- Kaynak: Türkiye Sağlık Araştırmaları
- Erken Teşhis ve Tarama Programları:
- Araştırma: Erken teşhis için kolonoskopi taramaları ve dışkıda gizli kan testleri üzerine yapılan çalışmalar, erken evrede teşhis edilen vakaların tedavi başarısını artırdığını ortaya koymuştur.
- Kaynak: Türk Gastroenteroloji Derneği
- Tedavi Yöntemleri ve Etkinlikleri:
- Araştırma: İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalarda, cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonlarının tedavi başarısı değerlendirilmiştir. Bu araştırmalar, multidisipliner yaklaşımların kolon kanseri tedavisinde daha etkili olduğunu göstermiştir.
- Kaynak: İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü
- Genetik ve Moleküler Araştırmalar:
- Araştırma: Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde yapılan genetik ve moleküler düzeydeki araştırmalar, kolon kanserinin genetik yatkınlıkları ve moleküler patogenezi üzerine önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışmalar, kişiye özel tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
- Kaynak: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Bu kaynaklar, Türkiye’de kolon kanseri üzerine yapılan önemli araştırmaları ve elde edilen bulguları içermektedir. Bu veriler, kolon kanseri ile mücadelede etkin stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.