Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer kanseri, akciğerlerde başlayan bir kanser türüdür. Akciğerler nefes aldığınızda karbondioksiti oksijene çeviren iki süngerimsi organdır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde hem erkekler hem de kadınlar arasında kanser ölümlerinin önde gelen nedenidir. Akciğer kanseri her yıl kolon, prostat, yumurtalık ve meme kanserleri ile kombine olduğundan daha fazla yaşamı sonlandırdığına inanılıyor.

Akciğer kanseri belirtileri

Sigara içenler en fazla akciğer kanseri riskine sahiptirler, ancak akciğer kanseri hiç sigara içmeyen kişilerde de olabilir. Risk, sigara içtiğiniz zamanın uzunluğu ve içtiğiniz sigaraların sayısı ile artar. Sigarayı bırakarak, uzun yıllardır sigara içmiş olsanız bile, akciğer kanserini geliştirme olasılığını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.


Akciğer Kanseri Belirtiler

Akciğer kanseri tipik olarak en erken evrelerinde belirti ve semptomlara neden olmaz. Akciğer kanserinin belirtileri ve semptomları yalnızca hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar.

Belirtiler ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Gitmeyen yeni bir öksürük
  • Kanlı öksürmek, küçük bir miktar bile olsa
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Ses kısıklığı
  • Kilo kaybı
  • Kemik ağrısı
  • Baş ağrısı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu almalısınız.

Sigara içiyorsanız ve bırakamıyorsanız, bir uzman görüşü almalısınız. Doktorunuz size danışmanlık, ilaç ve nikotin replasman ürünleri gibi sigarayı bırakmak için stratejiler önerebilir.


Akciğer Kanseri Nedenleri

Sigara içmek, hem sigara içenlerde hem de sigara dumanına maruz kalan insanlarda akciğer kanserlerinin birincil nedenidir. Ancak, sigara içmeyenlerde ve sigara dumanına uzun süre maruz kalmayanlarda da ortaya çıkar. Bu durumda, akciğer kanserinin spesifik bir nedeni olmayabilir.

Sigara İçmek Akciğer Kanserine Neden ve Nasıl Sebep Olur?

Doktorlar sigara içmenin akciğerleri etkileyen hücreleri tahrip ederek akciğer kanserine neden olduğuna inanırlar. Kansere neden olan maddelerle (karsinojenler) dolu sigara dumanını soluduğunuzda, akciğer dokusunda değişiklikler hemen başlar.

İlk önce vücudunuz bu hasarı onarabilir. Fakat her tekrarlanan maruziyetle, akciğerlerinizi hizalayan normal hücreler giderek daha fazla zarar görür. Zamanla, hasar hücrelerin anormal davranmasına neden olur ve sonunda kanser gelişebilir.


Akciğer Kanseri Çeşitleri

Doktorlar akciğer kanserini mikroskop altında kanser hücrelerinin görünümüne göre iki ana türe ayırırlar. Doktorunuz, hangi kanser türünüz olduğuna bağlı olarak tedavi kararını verir.

İki genel akciğer kanseri türü şunları içerir:

Küçük Hücreli Akciğer Kanseri

Küçük hücreli akciğer kanseri neredeyse sadece ağır sigara içenlerde görülür ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre daha az görülür.

Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri

Küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, benzer şekilde davranan çeşitli akciğer kanserleri için bir şemsiye terimidir. Küçük hücreli olmayan akciğer kanserleri arasında skuamöz hücreli karsinom, adenokarsinom ve büyük hücreli karsinom bulunur.


Akciğer Kanseri Risk Faktörleri

Bir dizi faktör, kanser riskini artırabilir. Bazı risk faktörleri, örneğin sigarayı bırakarak kontrol edilebilir. Fakat aile geçmişinizde kanser olması gibi diğer bazı risk faktörleri kontrol edilemez.

Akciğer kanseri için risk faktörleri şunlardır:

Sigara içmek

Akciğer kanserine yakalanma riskiniz her gün kullandığınız sigara sayısı ve içtiğiniz yıl sayısı ile artar. Her yaşta sigarayı içmeyi bırakmak  kanser geliştirme riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Sigara dumanına maruz kalmak

Sigara içmiyorsanız bile, sigara dumanına maruz kalmak kanser riskini artırır.

Radon gazına maruz kalmak

Radon, uranyumun, doğal olarak nefes aldığınız havanın bir parçası haline gelen toprak, kaya ve sudaki doğal dökümü ile üretilir. Güvenli olmayan radon seviyeleri, evler de dahil olmak üzere herhangi bir binada birikebilir.

Asbest ve diğer kanserojenlere maruz kalmak

Asbest ve arsenik, krom ve nikel gibi kansere neden olduğu bilinen diğer maddelerdir, özellikle sigara içiyorsanız, kanser geliştirme riskiniz artırabilir.

Aile öykünüzde kanser olması

Ebeveynleri, kardeşleri veya aile yakınlarından birinin akciğer kanseri olması çocuklarda, hastalık riskini artırmaktadır.


Akciğer Kanseri Komplikasyonları

Akciğer kanserleri bazı komplikasyonlara neden olabilir:

Nefes darlığı

Kanser hava yollarını tıkayacak kadar büyürse akciğer kanseri olan kişiler nefes darlığı yaşayabilirler. Kanser akciğerin etrafında sıvı birikmesine neden olabilir, bu da etkilenen akciğerin nefes aldığınızda tamamen genişlemesini zorlaştırır.

Kan tükürme

Kanser, hava yolunda kanamaya neden olabilir, bu da kanlı öksürmenize neden olabilir (hemoptizi). Bazen kanama şiddetli olabilir. Kanama kontrolü için tedaviler mevcuttur.

Ağrı

Bir akciğerin veya bir kemik gibi vücudun başka bir bölgesine yayılan gelişmiş  kanserler, ağrıya neden olabilir. Ağrınız varsa doktorunuza söyleyin, çünkü ağrıyı kontrol etmek için birçok tedavi mevcuttur.

Göğüste sıvı (plevral efüzyon)

Akciğer kanseri, göğüs boşluğunda (plevral boşluk) etkilenen akciğeri çevreleyen alanda sıvı birikmesine neden olabilir.

Göğüste biriken sıvı, nefes darlığına neden olabilir. Sıvıları göğsünüzden tahliye etmek ve plevral efüzyonun tekrar meydana gelme riskini azaltmak için tedaviler mevcuttur.

Vücudun diğer bölgelerine yayılan kanser (metastaz). Akciğer kanseri genellikle beyin ve kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılır (metastaz yapar).

Yayılan kanser, hangi organın etkilendiğine bağlı olarak ağrı, bulantı, baş ağrısı veya başka belirti ve semptomlara neden olabilir. Akciğer kanseri akciğerlerin ötesine yayıldığında, genellikle tedavi edilemez. Tedaviler, belirtileri ve semptomları azaltmak ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olmak için kullanılabilir.


Akciğer Kanserini Önleme

Akciğer kanserini önlemenin kesin bir yolu yok, ama riski azaltabilirsiniz:

Sigara içmemek

Hiç sigara içmediyseniz, sakın başlamayın. Çocuklarınızla sigara içmemeleri için konuşun, böylece akciğer kanseri için bu önemli risk faktörünü nasıl önleyebileceklerini anlayabilirler. Çocuklarınızla sigara içmenin tehlikeleri hakkında konuşmaya erken başlayın, böylece akran baskısına nasıl tepki vereceğini bilirler.

Sigara içmeyi bırakmak

Sigara içmeyi acilen bırakın. Sigarayı bırakmak, yıllarca içmiş olsanız bile akciğer kanseri riskini azaltır. Bırakmanıza yardımcı olabilecek stratejiler ve sigara içmeyi bırakma ile ilgili doktorunuzla konuşun. Seçenekler nikotin yerine geçen ürünleri ve ilaçları deneyin.

Sigara dumanından kaçının

Sigara içen biriyle yaşıyor veya çalışıyorsanız, onu istifaya çağırınız. En azından, dışarıda sigara içmesini isteyin. İnsanların sigara içtiği barlardan ve restoranlardan kaçının ve dumansız seçenekleri arayın.

Radon için evinizi test edin

Özellikle radonun sorun olduğu bilinen bir bölgede yaşıyorsanız, evinizde radon seviyelerini kontrol ettirin. Evinizi daha güvenli hale getirmek için yüksek radon seviyeleri düzeltilebilir. Radon testi hakkında bilgi için yerel halk sağlığı departmanına veya Amerikan Akciğer Birliği’nin yerel bir bölümüne başvurun.

İş yerinde kanserojenlerden kaçının

İş yerindeki zehirli kimyasallara maruz kalmaktan korunmak için önlem alın. İşvereninizin önlemlerini takip edin. Örneğin, koruma için bir yüz maskesi verildiyse, her zaman takınız. İş yerinde kendinizi korumak için doktorunuza neler yapabileceğinizi sorun. Sigara içiyorsanız iş yerindeki kanserojenlerden kaynaklanan akciğer hasarı riskiniz artar.

Meyve ve sebzelerle dolu bir beslenme planı yapın

Çeşitli meyve ve sebzelerle sağlıklı bir beslenmeyi seçin. Vitamin ve besin maddelerinin besin kaynakları en iyisidir. Zararlı olabileceğinden, hap formunda yüksek dozda vitamin almaktan kaçının. Örneğin, ağır sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltmak isteyen araştırmacılar, beta karoten takviyeleri verdiler. Sonuçlar, takviyelerin sigara içenlerde kanser riskini arttırdığını gösterdi.

Haftanın çoğu günü egzersiz yapın

Düzenli egzersiz yapmıyorsanız yavaşça başlayın. Haftanın çoğu gününü egzersiz yapmaya çalışın.

Related Articles

Back to top button