Yemek Borusu Kanseri Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yemek borusu kanseri, yemek borusunun iç yüzeyini kaplayan hücrelerde başlayan bir kanser türüdür. Yemek borusu, boğazdan mideye yiyecek ve sıvı taşıyan uzun, içi boş bir tüptür. Bu kanser türü genellikle geç evrelerde belirti verdiğinden, erken teşhis edilmesi zor olabilir. İki ana türü vardır: skuamöz hücreli karsinom ve adenokarsinom. Skuamöz hücreli karsinom, yemek borusunun üst kısmında gelişirken, adenokarsinom genellikle alt kısımda oluşur.

Yemek borusu kanserinin belirtileri arasında yutma güçlüğü (disfaji), kilo kaybı, göğüs ağrısı, kronik öksürük ve mide ekşimesi sayılabilir. Bu kanser türünün kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tütün ve alkol kullanımı, obezite, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve bazı genetik faktörlerin risk faktörleri arasında olduğu düşünülmektedir. Erken teşhis ve tedavi, yemek borusu kanseri yönetiminde kritik öneme sahiptir. Bu nedenle belirtilerin farkında olmak ve düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak hayati önem taşır.

Yemek Borusu Kanseri Nedir?

Yemek borusu kanseri

Yemek borusu kanseri (Özfagus), boğazınızdan midenize uzanan uzun, içi boş bir tüp olan yemek borusunda ortaya çıkan bir kanser türüdür.

Yemek borunuz, boğazınızın arkasından yuttuğunuz yiyeceğin mideye taşınmasına yardımcı olur.

Yemek borusu (Özfagus) kanseri genellikle özofagusun içine giren hücreler ile başlar. Yemek borusu (Özofagus) kanseri özofagus boyunca herhangi bir yerde oluşabilir. Erkeklerin, kadınlara oranla daha çok özofagus kanseri olma riskleri vardır.

Yemek borusu kanseri (Özofagus), dünya çapında kanser ölümlerinin en yaygın altıncı sebebidir. İnsidans oranları farklı coğrafi bölgelere göre değişmektedir. Bazı bölgelerde, yüksek özofagus kanseri vakaları, tütün ve alkol kullanımına veya özel beslenme alışkanlıklarına ve obeziteye bağlı olabilir.


Yemek Borusu Kanseri Belirtileri

Yemek borusu kanserinin belirtileri ve semptomları:

  • Zorlu yutma (disfaji)
  • Kilo kaybı
  • Göğüs ağrısı veya yanma
  • Hazımsızlık veya mide ekşimesi
  • Öksürük veya ses kısıklığı

Yemek borusu (Özfagus) kanseri ilk evrede tipik olarak hiçbir belirti veya semptom göstermez.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Sizi endişelendiren herhangi bir belirtiniz varsa geç kalmadan doktordan randevu almalısınız.

Eğer Barrett özofagus teşhisi konulduysa, yemek borusu kanseri riskinizi artıran ve kronik asit reflüsünün neden olduğu prekanseröz bir durumla karşılaşırsanız, doktorunuza durumunuzun kötüleştiğini gösteren belirtilerin sebebini sorunuz.


Yemek Borusu Kanseri Nedenleri

Yemek borusu kanserine neyin neden olduğu henüz net değildir.

Yemek borusu (Özfagus) kanseri, yemek borunuzda ki hücrelerin DNA’larında hatalar (mutasyonlar) geliştiğinde ortaya çıkar. Hatalar hücrelerin büyümesini sağlar ve kontrolden çıkarlar. Biriken anormal hücreler, yemek borusunda, yakın yapıları istila etmek ve vücudun diğer bölümlerine yayılmak için büyüyen bir tümör oluşturur.


Yemek Borusu Kanseri Türleri

Yemek borusu kanseri, dahil olan hücre tipine göre sınıflandırılır. Sahip olduğunuz yemek borusu kanseri türü, tedavi seçeneklerinizi belirlemenize yardımcı olur.

Adenokarsinom

Adenokarsinom, yemek borusunda mukus salgılayan, salgı bezi hücrelerinde başlar. Adenokarsinom en sık yemek borusunun alt kısmında görülür. Adenokarsinom, en sık görülen yemek borusu kanseri türlerindendir ve öncelikle beyaz erkekleri etkiler.

Skuamöz Hücre Karsinoması

Skuamöz hücreler, yemek borusu yüzeyini oluşturan düz ve ince hücrelerdir. Skuamöz hücreli karsinom en çok yemek borusunun üst ve orta kısımlarında görülür. Skuamöz hücreli karsinom tüm dünyada en sık görülen özofagus kanseridir.

Diğer Nadir Görülen Yemek Borusu (Özfagus) Kanseri Türleri

Bazı nadir görülen yemek borusu kanseri türleri arasında küçük hücreli karsinom, sarkom, lenfoma, melanom ve koryokarsinom bulunur.


Yemek Borusu Kanseri (Özofagus) Risk Faktörleri

Yemek borusunun kronik tahrişinin, yemek borusu kanserine neden olabileceği düşünülmektedir.

Yemek borusu hücrelerinde tahrişe neden olan ve yemek borusu (özfagus) kanseri riskini artıran faktörler:

  • Gastroözofageal reflü hastalığına (GERD) sahip olmak
  • Sigara içmek
  • Yemek borusu hücrelerinde prekanseröz değişikliklerin olması (Barrett’s özofagus)
  • Obez olmak
  • Alkol tüketimi
  • Safrada reflü olması
  • Yemek borusunda sfinkterden (büzgen kas) kaynaklı yutma güçlüğü (achalasia)
  • Devamlı olarak çok sıcak sıvı tüketmek
  • Yeterli meyve ve sebze yememek
  • Göğüs veya üst karından radyasyon tedavisi almış olmak

Yemek Borusu (Özfagus) Kanseri Komplikasyonları

Yemek borusu kanseri ilerledikçe, aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir:

Yemek Borusunun Tıkanması

Yemek borusu kanseri, tükettiğiniz yemek ve sıvının yemek borusundan geçmesini zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir.

Ağrı

İleri dereceli yemek borusu (Özfagus) kanseri ağrıya neden olabilir.

Yemek Borusunda Kanama

Yemek borusu kanseri kanamaya neden olabilir. Kanama genellikle kademeli olsa da, bazen ani ve şiddetli olabilir.


Yemek Borusu Kanserini (Özofagus) Önleme

Yemek borusu kanseri riskini azaltmak için bazı adımlar atabilirsiniz:

Sigarayı Bırakın

Sigara içiyorsanız, bir an önce bırakmalısınız, dilerseniz bu konuda uzaman yardımı alabilirsiniz. Günümüzde sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak ilaçlar ve danışmanlık veren bir çok yer mevcuttur. Eğer sigara içmiyorsanız, asla başlamayı düşünmeyin.

Alkol Tüketiminde Dikkatli Olun

Alkol tüketiyorsanız, kendinize sınırlar koymalısınız ve daha ılımlı alkol tüketmelisiniz. 65 yaşından büyük, sağlıklı yetişkinler için günde bir içki ve 65 yaş ve daha küçük yaştakiler için günde en fazla iki içki tüketilmelidir.

Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin

Beslenmenize daha çok meyve, sebze ekleyin ve paketli ürünlerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Aşırı kilolu veya obez iseniz, kilo vermenize yardımcı olacak stratejiler hakkında doktorunuza danışın. Düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu