Yağlar

Esansiyel Yağlar Nasıl Kullanılır ve Sağlığa Faydaları

Esansiyel yağlar, yüzyıllardan beri sağlığı koruma, hastalıkları tedavi etme, fiziksel ve psikolojik sağlığı dengeleme amacıyla kadim tıp sistemleri tarafından tavsiye edilir. Herbalistler ve şifacılar tarafından kişilere uygulanmaktadır.

Peki yüzyıllardan beri enerjilerinden faydalanılan bu esansiyel yağlardan en iyi etkiyi almak ve yararlanabilmek için hangi şekillerde kullanabilirsiniz?


Esansiyel Yağlar’ın Kullanım Alanları

Difüzörler

esansiyel yağ Koku DifüzörleriDifüzörler, esansiyel yağları hava akımı ya da hafif sıcaklık yoluyla ortama yayarak, tüm odanın kokusunu ve enerjisini değiştirirler. Odanın havasını tazelemek ve temizlemek için etkili oldukları gibi, kullanılan esansiyel yağın türüne bağlı olarak, kişinin psikolojik durumu üzerinde de etki gösterirler.

Her esans yağının farklı özellikleri vardır. Yapılan bilimsel araştırmalar, lavanta esansiyel yağının solunması sonucu beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesinin arttığını ve kişinin sakinleşerek huzur bulduğunu göstermiştir. Örneğin okaliptus ve nanenin solunum yollarındaki tıkanıklıkları açtığı, gül ve yaseminin duygu durumunu düzenleyerek iyi hissetmeyi sağladığı, ylang ylang yağının afrodizyak olduğu, biberiye ve turunçgil esans yağlarının zindelik verici olduğu bilinmektedir.

Her esansiyel yağın birbirinden farklı etkileri olduğundan günün farklı saatlerinde ve ihtiyaç durumunuza göre farklı esansiyel yağlar kullanarak evinizde ya da işyerinizde bile bir spa ortamı yaratabilirsiniz.

Eğer esansiyel yağları kullanmak için bir difüzörünüz yoksa bile esansiyel yağların faydalarından yararlanabilirsiniz. Örneğin kaynamış suya damlatacağınız birkaç damla yağ buharlaşarak, kokusu tüm odanızı saracakır. Ya da bunun yerine lambanızın üzerine damlatacağınız birkaç damla esansiyel yağ, lambanın sıcaklığı sayesinde buharlaşacak ve etkisini hemen gösterecektir.

Tüm Vücut Masajı / Lokal Masajesansiyel yağlar ile lokal masaj

Aromaterapi masajı, şifalı esansiyel yağların ve dokunmanın gücünü birleştirerek şifa veren ve gevşetici bir masaj türüdür. Yüzlerce yıldan beri fiziksel ve psikolojik pek çok hastalığın tedavisinde, ayrıca stres ve gerginliği gidermek için de sıklıkla kullanılan bir masaj türüdür.

Masajın en bilinen etkileri yorgun kasları gevşetmesi, fiziksel gerginliği gidermesi, zihinsel ve duygusal stresi azaltmasıdır. Bununla beraber aromaterapi masajında kullanılan esansiyel yağın türüne göre masaj, farklı etkiler göstermektedir. Örneğin amacınız kaslarınızı gevşetmekse farklı bir yağ karışımı, toksin atmaksa farklı bir yağ karışımı, stres atmak ve gerginliği gidermek için ise daha farklı bir yağ karışımı kullanmalısınız.

Masaj için kullanılan esansiyel yağlar, istenen etkiye, yağın türüne ve kişinin cilt toleransına göre belli oranlarda, bir sabit yağ içerisinde seyreltilerek kullanılır. Genellikle 25 ml’lik bir taşıyıcı yağın içerisine ekleyeceğiniz 12-13 damla esans yağı idealdir. Ancak çok hassas veya reaktif bir cildiniz varda 12 damla yerine 6 damla esans yağı da kullanabilirsiniz. Bazen de belirli yağlar seyreltilmeye gerek kalmadan direk olarak cilde uygulanabilirler ve oldukça yoğun etki gösterirler.

Banyo Yağı / Spa Bakımıesansiyel yag spa

Küvet suyunuza damlatacağınız birkaç damla esansiyel yağ, hem zihninizi, hem duygularınızı etkileyecek, hem de cildinizi de besleyerek bakım yapacaktır. Yorgun kasları gevşetmek, cildinizi besleyip nemlendirmek, zihni dinginleştirmek ve duygusal dengenizi sağlamanın en keyifli yolu, banyo suyunuza damlatacağınız birkaç damla esansiyel yağ karışımından geçer. Üstelik bazı özel esansiyel yağların aura arındırıcı ve enerjetik titreşimleri değiştirici etkileri sayesinde, spiritüel boyuttaki yükseltici ve arındırıcı enerjilerinden de yararlanabilirsiniz.

Direk Olarak Soluma

Aromaterapi yağlarının etkilerinden yararlanmak için bir parça temiz beze damlatacağınız birkaç damlayı burnunuza yaklaştırarak direk olarak soluyabilirsiniz. Soluma yöntemi nefes yolu tıkanıklıklarını açmak, baş ağrısını gidermek, duygu durumunu dengelemek, anksiyeteyi gidermek, stresi atmak, uykusuzluğu gidermek, konsantrasyonu arttırmak, spiritüel enerjinin canlandırılmasını sağlamak, meditasyona yardımcı olmak, canlı ve dinamik hissetmek vs.. gibi bir çok amaç için kullanılabilir.

Tabii bu etkilerden hangisini elde etmek istiyorsanız önce onu belirlemeli, daha sonra o etkiyi sağlayan esans yağını kullanmalısınız.

Yoğun Kullanım

Genellikle esansiyel yağlar oldukça yoğun bitki özleri olduğu için kullanılmadan önce bir taşıyıcı yağın içerisine karıştırılarak %2-5 oranında seyreltilirler ve bu şekilde kullanılırlar. Ancak bazı özel durumlarda hızlı, güçlü ve yoğun etki elde etmek için çok daha yoğun şekilde seyreltilerek kullanılmaları gerekir.

Örneğin artrit ağrılarını gidermek için kullanacağınız yağ karışımı, dar bir vücut bölgesine uygulanacağından ve etkisinin güçlü olması istendiğinden %10-20 oranlarında seyreltilerek kullanılabilir.

Göğüs Ovması

Göğüs ovması yöntemi özellikle gribal enfeksiyonlar, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ve solunum sistemiyle ilgili hastalıklar için yüzyıllardan beri kullanılagelen etkili bir yöntemdir.

Nefesinizi açmak, solunum yollarını temizlemek, balgam ve ödemi attırmak, ağrıyı dindirmek vs.. gibi çeşitli amaçlara uygun esansiyel yağ seçilmeli, 15-20 damla esansiyel yağ 25ml taşıyıcı yağın içerisine eklenerek karıştırılmalı ve göğüs bölgesine dairesel, hafif masajlarla yedirilmelidir. Sonrasında göğüs bölgesinin üzerine sarılan bir streç filmin üzerine konulan ılık bir havlu ya da bez ile yağların emilimi kolaylaştırılmalı ve daha uzun süre etki etmesi sağlanmalıdır.

Duş Yağı

Bir duş sonrası, vücudunuz nemliyken (tam olarak kurulanmadan önce) avuçlarınıza damlatıp tüm vücudunuza hafif masajla yayacağınız doğal esansiyel yağlar, tüm nemi cildinize hapsedecektir. Bunun haricinde cildinizi besleyecek ve canlandıracaktır. Esansiyel yağların, şimdiye kadar kullandığınız tüm kozmetik vücut nemlendiricilerinden çok daha etkili olduğunu göreceksiniz…

Ayak Banyosuesansiyel yağlar ile ayak masaji

Esansiyel yağlarla yapacağınız ayak banyosu, kullandığınız esansiyel yağın özelliklerine, içerisindeki etkin maddelerine ve enerjetiğine göre farklı etkiler gösterecektir. Uygun esansiyel yağları kullanarak yapacağınız ayak banyosu, kullandığınız esansiyel yağın türüne göre:

  • Ayaklarınızdaki yorgunluğu giderecek,
  • Ayaklarınızdaki ödem ve şişkinliği atacak,
  • Varsa ayak ve tırnak mantarının tedavisine yardımcı olacak,
  • Ayak kokusunu giderecek ve bir süre koku oluşmamasını sağlayacak,
  • Ayaklarınızdaki ölü derileri atacak,
  • Vücudunuzdaki toksinlerin ayak tabanından atılmasını sağlayacak,
  • Ayaklarınızı pediküre hazırlayacak,
  • Tüm vucudunuzdaki gerginlik ve stresinizin ayaklar yoluyla atılmasını sağlayacaktır…

Kompres

Kompres; temiz, nemli ve kıvrılmış bir bezin içerisine esansiyel yağların emdirilerek, sonrasında cilde direk olarak uygulanmasına verilen isimdir. Kompresin amacına, bezi ıslatmak için ılık, sıcak ya da soğuk su kullanılabilir.
Kompres hazırlamak için amacınıza uygun sıcaklıktaki suyun içerisine 4-5 damla esansiyel yağ damlattıktan sonra bezi bu karışımın içerisinde ıslatınız ve sıkınız. Bu kompresi ihtiyaç duyduğunuz bölgeye uygulayınız.

Sauna

Esansiyel yağların harika etki göstereceği alanlardan birisi de saunadır. Çünkü esansiyel yağlar, saunanın buharıyla havaya en yoğun şekilde dağılacak ve buhar + sıcaklık sayesinde açılmış vücut gözeneklerinin içerisinden deriye son derece etkin şekilde nüfuz edecektir.

Amacınıza uygun seçilmiş esansiyel yağı sıcak sauna taşlarının üzerine direk olarak damlatabileceğiniz gibi, esansiyel yağı önce bir bardak suyun içerine 5-6 damla olacak şekilde damlatıp karıştırdıktan sonra, aynı şekilde bu suyu da kızgın sauna taşlarının üzerinedökebilirsiniz. Saunadaki sıcaklık çok yoğun olduğu için, tüm aroma bir anda ortamı saracaktır.

Parfüm Yapımıesansiyel yağlardan parfüm yapımı

Parfümün, kişinin duygu durumunu düzenlemek üzerinde kanıtlanmış etkileri olduğu gibi, kişinin kendini ifade etme araçlarından biri olarak da kabul edilir. Kısacası kişinin kullandığı hoş koku hem kendi psikolojisi ve ruh durumu üzerine etki edecek, hem de çevresindeki kişileri etkileyecektir.

Yasemin, gül, neroli, sandal ağacı ve ylang ylang esansiyel yağları, parfüm yapımında en sık kullanılan ve en beğenilen yağlardır. Eğer yoğun, kalıcı, etkileyici ve tamamen doğal bir parfüm hazırlamak istiyorsanız, kendi zevkinize uygun olarak seçeceğiniz esansiyel yağları, yine kendi belirlediğiniz ölçüde karıştırabilir ve toplam 10-20 damla esansiyel yağ karışımını 1 çorba kaşığı jojoba yağı içerisinde seyreltebilirsiniz. Bu parfümü özellikle nabız bölgelerinize sürerek kokunun sabit ve yoğun şekilde vücudunuzdan yayılmasını sağlamış olacaksınız.

Meditasyon

Bitkisel esansiyel yağlar, yüzyıllardır meditasyon öncesinde ve esnasında meditasyonu derinleştirmek, konsantrasyonu arttırmak ve kolaylaştırmak ayrıca spiritüel enerji seviyesini yükseltmek ve arınma sağlamak gibi amaçlar için kullanıla gelmişlerdir. Örneğin ak günlük, paçuli, sandal ağacı ve mür, meditasyon amacıyla kullanıma yönelik olan tekli esansiyel yağlardandır.

Kozmetiklere Ekleyerek Güçlerini Arttırma

Esansiyel yağları amacınıza uygun şekilde seçtikten sonra kozmetiklerinize ekleyerek kullandığınızda, kozmetiklerinizin gücünü arttıracak ve hatta tedavi edici nitelik kazandırabileceksiniz.

Örneğin, yüz temizleyicinizin ya da toniğinizin içerisine katacağınız çay ağacı yağı ile daha derin temizleme, antibakteriyel, antiakne ve yara izlerini giderici etki elde edebilirsiniz. Ya da nemlendiricinizin içerisine katacağınız lavanta yağı ile cildinizdeki enflamasyonu azaltabilir, daha güçlü bir nemlendirici etki elde edebilir, kızarıklık ve cilt lekelerini azaltabilirsiniz.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Peki hangi kozmetiğinize ne oranda esansiyel yağ katmalısınız?

  • 50 ml.lik nemlendiricinize 10-12 damla,
  • 200 ml.lik vücut losyonunuza 20-30 damla,
  • 200 ml.lik şampuanınıza 20-30 damla esansiyel yağ katmanız ideal olacaktır.

Vücut Misti

esansiyel yağlar zeytin yağı

Bir vücut misti hem cildi canlandırmalı hem nemlendirmeli, aynı zamanda da hoş koku vermelidir. Bunun için bir sprey şişesine 200 ml su doldurarak üzerine amacınıza uygun bir esansiyel yağ ya da esansiyel yağ karışımından 20-30 damla ekleyiniz. Kullanmadan önce her seferinde iyice çalkalayarak karıştırınız.

Bu karışım yukarıda da bahsedildiği gibi hem vücudunuzu nemlendirecek, hem besleyecek hem de hoş koku kazandıracaktır. Bunun haricinde dolaşımı hızlandırıp selülitleri gidermek, toksin atmak, dermatiti tedavi etmek ya da daha farklı bir amaç için de tedavi edici bir vücut misti hazırlayıp, sık sık kullandığınızda esansiyel yağların tedavi edici etkilerinden de yararlanmış olacaksınız.

Meshetme (Kutsal Yağ Uygulaması)  

Kutsal yağ uygulaması, yüzyıllardan beri kullanılagelmiş, spiritüel bir uygulamadır. Bu uygulama, süptil enerji bedenini arındırarak, enerjetik bedenin enerji seviyesini arttırmaya yöneliktir. Yüzyıllardan beri af dileme, kutsanma niyeti, korunma veya arınma amacı gibi farklı niyetlere yönelik gerçekleştirilen ritüellerdir.

Kutsal yağ uygulamasında 4 damla esansiyel yağ, 1 çay kaşığı saf zeytinyağının ya da jojoba yağının içerisinde karıştırılarak avuç içerisine dökülür ve her iki el birbirine sürülerek, bu yağ tüm avuç içlerine yayılır. Daha sonra, niyete konsantre olunarak, avuç içlerindeki yağın niyetin enerjisiyle şarj edilmesi sağlanır. En son olarak ise avuç içlerindeki bu yağ tüm vücuda uygulanarak ritüel gerçekleştirilir. Ritüel sonunda ise niyetin olmuş kabul edilerek şükranda bulunulmasının ise ritüelin gücünü arttırdığına inanılır.


Esansiyel Yağların Faydaları

Uyku kalitesini arttırır

Kediotu, adaçayı, portakal çiçeği esansı ve lavanta gibi uçucu yağlar uyku kalitesinde artış ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Yastık veya bir mendile bu uçucu yağlardan birkaç damla dökerek daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olması için kullanabilirsiniz.

Cilt rengini geliştirir

Birçok uçucu bitki yağı genellikle cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bu yağlar aslında cildin düzeltilmesi ve iyileştirmesini sağlarlar. Lavanta, gül, portakal çiçeği esansı ve havuç tohumu cilde iyi gelen yararlı yağlardır. Gül, özellikle kuru veya yaşlanan ciltleri iyileştirmeye yardımcı olur. Neroli yağı (portakal çiçeğinden elde edilmektedir) cildin gerilmesini önlemeye, havuç tohumu yağı cilde elastikiyet eklemek ve ayrıca egzama ve sedef hastalığı için kullanılmaktadır.

Soğuk algınlığı semptomlarına iyi gelir

Uçucu yağlar soğuk algınlığı belirtilerini hafifletmek ve gidermek için banyo suyuna eklenebilir. Yaklaşık 10 damla okaliptüs veya nane yağı banyo suyuna eklenerek soğuk algınlığı ile mücadele etmenize yardımcı olabilir.

Strese iyi gelir

Uçucu yağlar, aynı zamanda kişinin ruh halini iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Biberiye, nane ve hatta tarçın gibi uçucu yağlar; duygularınızı uyandırmaya, zihni temizlemeye ve kişinin enerji düzeylerini artırmaya yardımcı olurlar. Stresli hissettiğiniz zaman bu yağları bir nefes koklamanız ruh halinize iyi gelecektir.

Diş ağrılarını dindirir

Karanfil yağı diş ağrılarını tedavi etmek için etkili bir çözümdür. Pamuk topağına bir ya da iki damla karanfil yağı damlatarak ağrılı diş üzerine uygulayın. Bu diş ağrısı hafifletmeye yardımcı olacaktır. Ancak doğrudan kullanırken dikkatli olun çünkü bu güçlü yağ yanma hissine neden olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu