Brokoli Kansere Karşı

Brokoli içeriğinde bulunan “Sulforaphane” maddesinin anti-kanserojen özelliklerini 1992 yılında, Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim adamları keşfettiler. Yapılan çalışmalarda, brokolinin bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele eden “Detoxifikasyon Enzimlerini” uyardığı ve bu yolla kansere neden olan mekanizmaları bloke ettiği gösterilmiştir.


Brokoli ve Kanser

Johns Hopkins Üniversitesi’nden bilim adamları 1992 yılında Brokoli’nin içeriğinde bulunan “sulforaphane” maddesinin anti-kanserojen özelliklerini keşfettiler. Yapılan çalışmalarda, brokolinin bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele eden detoxifikasyon enzimlerini uyardığı ve bu yolla kansere neden olan mekanizmaları bloke ettiği gösterilmiştir.

Çok yakın zamanda Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, sulforaphane’ın meme kanserlerinde tümör üreten kanser kök hücrelerini baskıladığını göstermiş ve meme kanseri riski altında olan kişilerin korunmasında brokolinin önemli bir silah olabileceği ifade edilmiştir.

Sulforaphane’nın yüksek dozlarda dahi bilinen bir yan etkisi olmadığı gibi kanser hastalarında kullanılan radyoterapi ve kemoterapi ilaçlarının etkilerini artırdığı ve bu ilaçlara karşı gelişebilecek direnci önlediği gösterilmiştir.

Öte yandan, Imperial College of London’da yapılan bir çalışmada sulforaphane’nin anti kanserojen özelliklerinin yanı sıra Nrf2 genini uyararak damar hastalığına neden olan faktörleri bertaraf ettiği ve kalp ve damar hastalıklarından koruma sağladığı gösterilmiştir.


Brokolinin  Etkileri: Brokoli

1. Çok güçlü bir antioksidan: C ve E vitamini gibi klasik antioksidanlardan 12 kata varan daha kuvvetli etki.

2. Antikanserojen: Kanserle mücadele eden Faz II detoksifikasyon enzimlerini uyararak kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

3. Kanser hücrelerinin bölünmesini ve çoğalmasını engelleyebileceği gözlenmiştir.

4. Apoptosis etkisi: Kanser hücrelerinin intihar etmesine neden olur.

5. Kanser oluşumuna neden olan HDAC enzimlerini baskılar.

6. Meme kanserine neden olan kanser kök hücrelerini  baskılar.

7. Damar duvarlarında hasar oluşumunu engeller.


Brokoli’nin Besin Değerleri

Neredeyse % 90 oranında su içeren brokoli kalorisi düşük bir sebzedir.
Fincan başına 31 kalori içerir.

Karbonhidrat

Brokolideki karbonhidrat ağırlıklı olarak lif ve şekerden oluşur.Toplam karbonhidrat içeriği fincan başına 3.5 gramdır.

Lif

Lif, sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır.Bağırsak sağlığı,çeşitli hastalıkları önlemek ve kilo vermek için lifli gıdalar tercih edilmeli.1 su bardağı(91 gram)çiğ brokoli 2.3 gram lif içerir.Bu oran günlük alınması gereken lif miktarının %5-10’unu içerir.

Protein

Proteinler vücudun yapı taşıdır.Vücudun bakımı ve büyümesi için gereklidir.Brokolinin, yaygın tüketilen diğer sebzelere göre protein içeriği fazladır.(kuru ağırlığının %29 u)

Vitamin ve Mineraller

Brokoli çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir.En çok bulunanları ise şunlardır:

C Vitamini

Cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli fonksiyonları olan C vitamini bir antioksidandır.45 gram çiğ brokoli günlük C vitamini ihtiyacının % 75 ini karşılar.

K1 Vitamini

Brokoli,kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için gerekli olan K1 vitaminini önemli miktarda içerir.

Folat(B9)

Özellikle hamilelik döneminde çok gerekli olan folat vitamini, normal doku büyümesi ve hücre yenilenmesi gibi görevlerde yer alır.

Potasyum

Bu temel mineral,kan basıncı kontrolü ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için gereklidir.

Manganez

Bu eser element kepekli tahıllar,baklagiller,meyve ve sebzelerde bulunur.

Demir

Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşınmasında görevli bu element önemli işlevlere sahiptir.

Bunlarla birlikte sayısız vitamin, mineral ve element içerir.Aslında brokoli vücut için gerekli her şeyden az miktarda içerir.

Related Articles

Back to top button