KanserKadın SağlığıRahatsızlıklar

Endometrium Kanseri (Rahim İçi) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Nedir?

Endometrium KanseriEndometrium kanseri rahim içinde başlayan bir kanser türüdür. Rahim, fetal gelişimin gerçekleştiği kadınlarda içi boş, armut şeklindeki pelvik organdır.

Rahmin astarı (endometrium) uterusunda endometrial karsinom(kanser hücresi). Endometrium (Rahim içi kanseri) kanseri bazen rahim kanseri olarak da adlandırılır.

Uterus sarkomu da dahil olmak üzere diğer kanser türleri de oluşabilir, ancak bunlar Endometrium kanserinden çok daha az yaygındır.

Endometriozis Hastalığı ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir

Endometrium kanseri sıklıkla erken evrede görülür, çünkü anormal vajinal kanama üretir ve bu da kadınları doktorları görmeye yönlendirir. Endometrium kanseri erken evrede bulunursa, cerrahi operasyon ile sıklıkla endometrium kanseri tedavi edilebilir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Belirtileri

Endometrium kanseri belirtileri ve semptomları:

  • Menopoz sonrası vajinal kanama
  • Dönemler arasında kanama
  • Vajinanızdan anormal, sulu veya kanlı bir akıntı
  • Pelvik ağrısı

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Pelvik ağrı ya da cinsel ilişki sırasında ağrınız varsa veya belirtilerden her hangi birini yaşıyorsanız, geç kalmadan doktordan randevu almalısınız.

Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Nedenleri

Doktorlar endometrium kanserine neyin neden olduğunu henüz bilmiyorlar. Bilinen şey, endometrium hücreleri içinde bir genetik mutasyona neden olmasıdır – rahmin iç kısmı.

Genetik mutasyon normal, sağlıklı hücreleri anormal hücrelere dönüştürür. Sağlıklı hücreler, belirli bir zamanda ölmek üzere belirli bir oranda büyür ve çoğalırlar. Anormal hücreler büyür ve kontrolden çıkarak çoğalırlar ve belirli bir zamanda ölmezler. Biriken anormal hücreler bir kitle (tümör) oluşturur. Kanser hücreleri yakın dokuları istila eder ve vücuttaki başka bir yere yayılmak üzere bir başlangıç ​​tümöründen ayrılabilir (metastaz).

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Risk Faktörleri

Endometrium (Rahim İçi kanseri) kanseri riskini artıran faktörler:

Vücuttaki Kadın Hormonlarının Dengesindeki Değişiklikler

Yumurtalıklarınız iki ana kadın hormonu üretir – östrojen ve progesteron. Bu hormonların dengesindeki dalgalanmalar, endometriumda değişikliklere neden olur.

Östrojen miktarını artıran ancak progesteronun seviyesini yükseltmeyen bir hastalık veya durum, endometrium kanseri riskinizi artırabilir. Örnekler arasında polikistik over sendromu, obezite ve diyabet gibi düzensiz ovülasyon modelleri yer alır. Menopozdan sonra, östrojen ve progesteron içeren hormon ilaçları kullanmak, endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskini artırır.

Östrojeni salgılayan nadir görülen bir yumurtalık tümörü türü de endometrium kanseri riskini artırabilir.

Erken Yaşta Başlayan Menstruasyon

Erken yaşta başlayan menstruasyon – 12 yaşından önce – veya erken menopoz başlangıcı, endometrium kanseri riskini artırır. Daha fazla menstruasyon periyotu geçirmeniz endometriyumun daha fazla östrojene maruz kalması anlamına gelir.

Hiç Hamile Kalmamak

Hiç hamile kalmayan kadınlar, en az bir hamilelik geçiren kadınlara göre daha yüksek endometrium kanseri riskine sahiptir.

Yaşlılık

Yaşlandıkça, endometrium kanseri riskiniz artar. En sık menopoz geçiren kadınlarda endometria karsinom görünür.

Obezite

Obez olmak, endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskinizi arttırır. Fazla vücut yağı vücudunuzun hormon dengesini değiştirir.

Meme Kanseri İçin Hormon Tedavisi

Hormon terapisi olarak, Tamoksifen ilacını kullanan meme kanseri kadınların endometrium kanseri geliştirme riski artmıştır. Tamoksifen alıyorsanız, bu riski doktorunuzla konuşun. Çoğu kadın için, tamoksifenin faydaları endometrium kanseri riskinden ağır basmaktadır.

Kalıtsal Bir Kolon Kanseri Sendromu

Kalıtsal nonpolipoz kolorektal kanser (HNPCC), kolon kanseri ve endometrium kanseri dahil olmak üzere diğer kanserlerin riskini artıran bir sendromdur. HNPCC, ebeveynlerden çocuklara geçen bir mutasyon nedeniyle ortaya çıkar. Bir aile üyesine HNPCC teşhisi konulduysa, genetik sendrom riskinizi doktorunuzla konuşmalısınız.

HNPCC teşhisi konulduysa, doktorunuza hangi kanser taraması testlerinden geçmeniz gerektiğini danışın.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir


Endometrium Kanseri (Rahim İçi Kanseri) Önleme

Endometrium kanseri riskini azaltmak için şunları yapabilirsiniz:

Menopoz Sonrası Hormon tedavisi Risklerini Doktorunu ile Konuşun

Menopoz semptomlarını kontrol etmeye yardımcı olmak için hormon replasman tedavisi görüyorsanız, doktorunuzla riskler ve faydalar hakkında konuşun. Bir histerektomi geçirmediyseniz, menopozdan sonra östrojenin yerini değiştirmek endometrium (rahim içi kanseri) kanseri riskinizi artırabilir. Östrojen ve progestin kombinasyonunun kullanılması bu riski azaltabilir. Hormon tedavisi, meme kanseri riskinide arttırabilir, muhtemel riskler için doktorunuza danışın.

Doğum Kontrol Hapları Kullanmayı Düşünün

Oral kontraseptiflerin en az bir yıl kullanılması endometrium kanseri riskini azaltabilir. Oral kontraseptif kullanmayı bıraktıktan sonra etkisinin birkaç yıl sürdüğü düşünülmektedir. Ancak, oral kontraseptiflerin yan etkileri vardır, bu nedenle doktorunuzla faydaları ve riskleri hakkında konuşun.

Sağlıklı Kilo Verin

Obezite endometrium kanseri riskini artırır, bu nedenle sağlıklı bir kilo elde etmek ve korumak için çalışın. Kilo vermeniz gerekiyorsa, fiziksel aktivitenizi artırın ve her gün yediğiniz kalori miktarına dikkat edin.

Haftanın Çoğu Günü Egzersiz Yapın

Egzersiz endometrium kanseri riskini azaltabilir. Günlük rutininize fiziksel aktivite ekleyin ve yavaşça egzersizlerinizi arttırın. Haftanın 30 dakikasında egzersiz yapmaya çalışın. Daha fazla egzersiz yapabiliyorsanız, bu sizin için daha da iyidir.

Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu