Enflamasyon – Yangı – İltihaplanma Nedir? Enflamasyon ile Savaşan Besinler

Yangı halk arasında bilinen adı ile iltihaplanma, canlı dokunun her türlü canlı, cansız yabancı etkene veya içsel / dışsal doku hasarına verdiği bir dizi yanıttır. Bu yanıt hücresel, humoral (sıvısal) ve vasküler (damarsal) olabilir. Yangı normalde patolojik bir durum olmasına karşın, yangısal reaksiyon fizyolojik olarak vücudun gösterdiği bir tepkidir.

Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. Yangı konusu, hastalıkların patolojik temelini oluşturmaktadır.

Yangı iltihaplanma

Not: Yukarıdaki şekil, akut (ani başlangıçlı) bir inflamasyon örneğidir: yabancı cisim batması


Enflamasyon ile Savaşan Besinler

İnflamasyon (iltihap), enfeksiyonlar veya travma ve sıcak gibi faktörlere bağlı olarak doku harabiyetine karşı, dokuda yaratılan korumaya verilen cevaptır.

Kronik inflamasyonlar birçok hastalıkla bağlantılıdır. En önemlileri de kalp – damar hastalıkları, kanser ve Alzheimer. Yediğimiz yiyeceklerle ,bu durumları tetiklemeye sebep olabiliriz ya da önlemeye katkımız olabilir.

Diyetiniz inflamasyonu tetikliyor mu ?

Tükettiğiniz besinler bazı temel sağlık sorunlarının oluşmasını tetikliyor olabilir. Bu yiyeceklerin neler olduğunu öğrenelim.

Bu besinlerden kaçını her gün tüketiyorsunuz?

  • Hayvansal gıdalarda , özellikle kırmızı et ve süt ürünlerinde yoğun olarak bulunan doymuş yağlar,
  • İşlenmiş besinler , kızartılmış besinler,hayvansal ürünler, hidrojene nebati yağ içeren ürünlerde bulunan trans yağ asitleri,
  • Şeker . Özellikle de şeker eklenmiş besinler ve paketli ürünler.
  • Özel işlemlerden geçirilerek kepeği alınan ,saflaştırılan beyaz un gibi ,rafine edilmiş besinler.

Bu besinlerin sağlığımız için zararlı olduğu kesin ancak bu demek değil ki , bir daha asla et,süt ürünleri ya da şeker yiyemeyeceksiniz. ‘Ölçülü olmak ‘ anahtar kelimeniz olsun. Neyi ne kadar tükettiğiniz ve yapmayı hedeflediğiniz doymuş yağ , şeker kısıtlaması miktarını bilmeniz önemli.

Sağlık kalitenizi arttırmak için birkaç yöntem ;

  • Düşük yağ içeriğine sahip süt ürünleri ve yağsız eti tercih edin. Bu sayede doymuş yağ alımınız azalacak.
  • İşlenmiş besin ve şekerleme tüketiminde porsiyon miktarını ve sıklığını azaltın.
  • İşlenmemiş besinleri tüketin. Meyve/sebze suyu yerine meyve ve sebzenin kendisini , tam tahıl ürünlerini , kabuklu pirinci tercih edin.

Aç mısınız? İşte kronik inflamasyonu önlemede yardımcınız olacak birkaç besin:

  •  Omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler ,vücudunuzda inflamasyonu önlemek için anahtardır. Somon , tuna balığı , sardalya , fındık ve diğer yağlı tohumlar , keten tohumu , chia ( Meksika kökenli, Aztekler tarafından yoğun olarak tüketilmiş, nane benzeri bir bitki), haşhaş tohumu zengin kaynakları arasında.
  • İnflamasyon tedavisinde kullanılan ilaçların temel maddesi olan, antienflamatuar ve ağrıyı dindirici özellği bulunan ibuprofeni doğal olarak içeren besinler. Sarımsak , zeytinyağ , soğan, zerdeçal ve zencefil en iyi kaynakları.
  • Antioksidanlar ve serbest radikal karşıtı komponentler birçok hastalığı önlemede etkilidir. Üzümsü meyveler (çilek, nar,böğürtlen, ahududu, yaban mersini vb.), özellikler de koyu kırmızı ve mor renge sahip olanlar bu maddeleri yüksek oranda içerir.
  •  Brokoli , kuşkonmaz ,havuç gibi koyu turuncu ve koyu yeşil renge sahip sebzeler, içerdikleri yüksek fitonütrientlerle kanser gibi hastalıkları önleme ve üstesinden gelmede etkililer.
  • Ayrıca çayın bütün türleri , özellikle de yeşil çay, günde 4-5 açık fincan içildiği taktirde anti-enflamatuar etkiye sahiptir.

Gerçek bir inflamasyon önleyici diyet ; parlak , renkli ve taze besinlerden zengin olmalı. Böyle bir çeşitliliği sağlayarak inflamasyonla olan savaşın galibi siz olun!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu