İştahımızı Etkileyen Faktörler Arasına Kemiklerimiz de Katıldı!!!
Kemik, sandığımızdan daha çok fonksiyona sahiptir. Kemiklerden salgılanan Lipocalin 2 hormonu iştah metabolizmamızı etkiliyor. Kemikler de artık bir endokrin organ sayılıyor.
Kemikler vücudumuza destek sağlayan, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin depolanmasına yardımcı olan ve vücudu dış etmenlere karşı koruyan sert dokudan oluşan bir organımızdır.
Yeni doğan bir bebekte 350 kemik bulunurken, bu kemiklerin birleşip kaynaşmasıyla yetişkinlikte 206 kemik oluşur. İlk üç ‘on yılda’ gelişen zirve kemiklerin kütlesi, sonraki yıllar gelişebilecek olan osteoporoz ve kronik hastalıklar açısından önem taşır. Kemikler vücuttaki en sert yapı olup, %30 organik maddeden, %25 sudan ve %45 mineralden meydana gelir.
Kemiklerin İştah Üzerine Etkisi
Vücudumuzda önemli işlevleri olan kemikler dokusu hakkında bir çok çalışma yapılmaktadır. Nature dergisinde yayınlanan ve Colombia University Medical merkezinde yürütülen çalışmada kemiklerimizden salgılanan belirli hormonların iştah mekanizması üzerinde etkili olduğu ortaya cıkmıştır. İştah düzenlemesi üzerinde kemiklerinizin etkisi olduğunu düşünebiliyor musunuz ?
Artık kemiklerimizde bir endokrin organ sayılmakta. Kemik yapımında işlevi olan osteoblast hücreleri tarafından salgılanan Lipoçalın 2 (LCN 2) bir protein olup, insulin salınımını arttırıp, insulin duyarlılığını arttırabiliyor. Böylelikle glikoz intoleransına yardımcı oluyor. Bunun yanında Lipocalin 2 kan beyin bariyerini geçip hipotalamusta melanokortin 4 reseptörüne bağlanıp iştahımızı azaltmaya yardımcı oluyor. Yani kemikler bizi tok tutabiliyor.
Bu nedenle kilo verme, kilo koruma durumlarında sadece kalori alımının etkili olmadığı, başka faktörlerin de metabolizma durumunu etkilediği bilinmeli ve bütüncül yaklaşılmalıdır.
Kemik Sağlığında Vitamin ve Minerallerin Önemi
Kemikler ayni zamanda kalsiyum ve fosforun depolanmasına yardımcı olurlar. D vitamini kalsiyum ve fosforun emilimini arttırarak kemiklerin gelişimini etkiler. Bu nedenle kemik sağlığı açısından, D vitamininden ve kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmeye dikkat edilmelidir.
Çocuk kemiklerinin kütlesine olumlu katkı sağlaması açısından beslenme de protein alımına dikkat edilmelidir.
Probiyotiklerin Önemi
Ayrıca probiyotiklerin de kemiklerin yoğunluğunu arttırması üzerine bir çok çalışma yapılmıştır. Probiyotikler, kalsiyum ve fosforun emilimini arttırarak osteoporoz riskinin azaltılmasına yardımcıdır.
Yapılan çalışmalar ağır fiziksel aktivitenin, özellikle kızlarda kemiklerin yoğunluğunda azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle yapılan egzersizin bireye özgü olmasına dikkat edilmelidir.
Spor ve Kemik Sağlığı
Ayrıca bilinçli ve kontrollü yapılan ağırlık kaldırma çalışmalarının, dayanıklılık çalışmasına göre daha etkili ostrojenik etki sağladığı bildirilmiştir. Kuvvet çalışmaları ise kas hücresinin boyutunun büyümesine ve kas içindeki proteinin artmasına neden olmaktadır. Yapılan kuvvet çalışmaları yaşa bağlı kemik mineral yoğunluğunu ve total beden mineral içeriğini korur veya arttırabilir.
Görüldüğü gibi yoğunluk bir çok faktörü etkilemektedir. Bu nedenle hangi yaşta olunursa olunsun, sağlıklı ve bütüncül bir yaklaşım sağlanmalıdır.