Maydanoz Faydaları Nelerdir? Maydanoz Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Maydanozu tanıdık bir ot veya kuru baharat olarak biliyor olabilirsiniz, ama bu bitkinin sağlığınıza bir nimet olduğunu biliyor muydunuz? Küçük miktarlarda yenildiğinde bile, sağlığa çok sayıda faydaları vardır, çünkü maydanoz yararlı besin maddeleri, uçucu yağlar ve antioksidanlar ile doludur.
Vücuda birçok açıdan fayda sağlar ve çok çeşitli semptomlar ve hastalıklar için doğal olarak etkili bir tedavi olarak kabul edilir.
Bugün, neyse ki, birçok çalışma geleneksel popülasyonların uzun yıllardır inandığına dair maydanozla ilgili sağlık iddialarını destekliyor.
İçindekiler
Maydanozun Bileşinleri
Geleneksel Çin Tıbbı Dergisi’nde yayınlanan 2013 raporuna göre, maydanoz “geleneksel ve folklor ilaçlarında gastrointestinal bozukluk, hipertansiyon, kalp hastalığı, idrar hastalığı, diyabet ve çeşitli dermal (deri hastalıkları) hastalıkların tedavisi” olarak kullanılmıştır
Maydanozun etkileyici sağlık faydaları, fenolik bileşikler, antioksidan flavonoidler, miristisin ve apiol gibi esansiyel yağlar ve K Vitamini, C Vitamini ve A vitami gibi çeşitli besinler içeren aktif maddeleriyle elde edilir.
Bu bileşenler maydanozu, serbest radikal toplayıcısı, kalp koruyucusu, beyin koruyucusu, anti-diyabetik, anti-bakteriyel, antifungal ve hatta bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olması için sindirimi yumuşatmak için beslenmenize dahil etmek için tamamen doğal ve güvenli bir bitki yapar ve şişkinliği azaltır.
Maydanoz ve Maydanoz Yağı Faydaları
Ayrıca maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, aşağıdaki semptom ve bozukluklarla mücadeleye yardımcı olur:
- İltihap
- Oksidatif stres veya serbest radikal hasarı
- Anemi
- Mesane enfeksiyonu
- İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) dahil olmak üzere sindirim sorunları
- Böbrek taşı
- Ağız kokusu
- Artrit
- Şişkinlik ya da ödem
- Gaz
- Asit Reflü
- Kabızlık
- Kötü bağışıklık
- Cilt problemleri
Daha çok resmi araştırmalara ihtiyaç duyulmasına rağmen, maydanoz faydaları için güçlü kanıtlar vardır.
- Demir Eksikliği Anemisi Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Nedenleri
- Crohn Hastalığı (İltihabi Bağırsak) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
- Sızıntılı Bağırsak Sendromu (Geçirgen Bağırsak Sendromu) Nedir?
- Romatoid Artrit: Romatizmal Ağrılarda Doğal ve Bitkisel Tedaviler
Maydanozun Besin Değerleri
½ taze doğranmış maydanozun besin değerleri
- 8 kalori
- 0 gram yağ, şeker, karbonhidrat, protein veya lif
- 496 mg K Vitamini (% 554)
- 40 mg C vitamini (% 54)
- 128 mg A vitamini (% 15)
- 48 mg Folat (% 12)
- 92 mg Demir (% 10)
- 40 mg Kalsiyum (% 4)
- 16 mg Magnezyum (% 4)
- Maydanozda 168 mg Potasyum (% 4)
Maydanozun Faydaları
Petroselinum bitkisinden elde edilen maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, yüzyıllardır halk ilaçlarında doğal bir detoks tedavisi, diüretik, antiseptik ve anti-inflamatuar ajan olarak kullanılmıştır.
Maydanozun Faydaları Nelerdir?
- Yüksek Flavonoid Antioksidan Kaynağı
- Kanserle Savaşan Yararlı Uçucu Yağlar Sağlar
- Doğal Diüretik gibi davranır ve Şişkinliği Giderir
- Böbrek Taşları, İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Safra Kesesi Enfeksiyonları
- Sindirimi İyileştirir
- Antibakteriyel ve Antifungal Özellikler
- Kötü Nefesin Azaltılmasına Yardımcı olur
- Kemik Koruyan K Vitamini Kaynağı
- Bağışıklık Arttırıcı C Vitamin Kaynağı
- A Vitamini Sağlayarak Göz ve Cilt Sağlığını Korur
- Kalp Sağlığı için Gerekli Folatı Sağlar
- Hormonları Dengelemeye Yardımcı Olur
Yüksek Flavonoid Antioksidan Kaynağı
Günümüzde araştırılan hastalıklarla mücadele eden faydalarının çoğundan sorumlu bir dizi koruyucu flavonoid antioksidan içerir. Bu antioksidanlar Luteolin, apigenin, likopen, beta karoten ve alfa karoten.
Antioksidanlar, vücuttaki iltihap ile birlikte serbest radikal hasar veya oksidatif stresle savaşarak yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu önemlidir çünkü serbest radikal oluşumu, kanser, kalp hastalığı, nörodejeneratif hastalıklar ve göz bozuklukları dahil olmak üzere hemen her yaşla ilgili hastalığa katkıda bulunduğu bilinmektedir.
Yetişkinlere yüksek miktarda verildiğinde, 1999 tarihli The Food of Toksikoloji Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, maydanoz almayanlara kıyasla, oksidatif stres seviyelerini düşürmede belirgin bir iyileşme gösterdiler.
Çalışmaya katılanlara başlangıçta antioksidan kaynakları içermeyen bir beslenme verildi. Araştırmacılar, denekler kısıtlı diyete alındıklarında, oksidatif stres belirteçleri yükseldiğini, ancak çalışmanın ikinci yarısında diyetine maydanoz eklendiğinde, maydanozun oksidatif stres belirtilerini tersine çevirdiğini fark ettiler.
Kanserle Savaşan Yararlı Uçucu Yağlar Sağlar
Maydanoz, uçucu yağ bileşenleri olarak bilinen miristisin, limonen, öjenol ve alfa-thujene gibi eşsiz bir yağ bileşenleri içerir. Bu güçlü yağ bileşenleri vücudun bağışıklık sistemine fayda sağlar ve özellikle tümör büyümesini yavaşlatır, oksidatif stresi nötralize eder ve kanserojenleri vücuda zarar vermekten kurtarır.
Bazen “kemoprotektif” bir bitki olarak adlandırılır çünkü DNA’yı hasara karşı korur, hücre mutasyonunu durdurur ve apotoksiye veya zararlı hücrelerin ölümüne neden olur.
Amerikan Birliği tarafından 2013 yılında yapılan araştırmaya göre, maydanozun apigenin olarak adlandırılan yararlı bileşiklerinden biri, “insan meme kanseri hücrelerinin progestin bağımlı sentezini inhibe (baskılama) etme, meme tümörlerinin gelişimini ve çokluğunu azaltma ve önemli ölçüde geciktirme” olarak bulunmuştur.
- Kanser Nedir? Sık Rastlanan Kanser Türleri Nelerdir?
- Kanser Nedenleri? Beklenmedik Kanser Nedenleri ve Çözümleri
- Dr. Ümit Aktaş: Kanserden Korkma, Bağışıklık Sisteminin Zayıflamasından Kork!
Doğal Diüretik gibi davranır ve Şişkinliği Giderir
Beirut Amerikan Üniversitesi tarafından yapılan 2002 tarihli bir gözden geçirme çalışmasına göre, maydanozun su toplamasını hafifletmeye ve şişmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için doğal bir idrar söktürücü olarak kullanılabileceğine dair güçlü kanıtlar mevcuttur.
Çalışmada, maydanoz tohumu ekstraktı verilen sıçanlar, takip eden 24 saat içinde ürettikleri idrar hacminde önemli bir artış göstermiştir. Sindirim sağlığına da faydası vardır, çünkü böbrek çalışmasını uyarmaya yardımcı olur ve aşırı suyu çekip, rahatsızlık ve hazımsızlığın giderilmesine yardımcı olur.
- Reflü ve Hazımsızlık Semptomlarını Azaltmak İçin 10 Doğal Yöntem
- Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Böbrek Taşları, İdrar Yolu Enfeksiyonları ve Safra Kesesi Enfeksiyonları
Bitkisel Miras Grubu’ndan Dr. John Christopher’a göre, “Maydanoz böbrek ve mesane iltihabı, çakıl, taş ve idrar retansiyonu için kullanılır.” Sarılık ve zührevi hastalıklar mevcut olduğunda kök ve yaprakların fayda sağladığını belirtir.
Christopher, diğer ilaçlar başarısız olduğunda, maydonoz ödemin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Bu arada, maydanoz suyu kan damarlarını, özellikle kılcal damarları ve arteriolleri yumuşatabilir.
- Böbrek Taşı Neden Olur? Alternatif Doğal Tedaviler
- Böbrek ve Mesane Temizliği Nasıl Yapılır? Taş ve Kireç Çözen Doğal İlaçlar
“Maydanoz, sulu zehirleri, aşırı mukoid maddeyi, hatta şişkinliği ve şişmiş bezleri dindirme yeteneğinden ötürü dikkat çekicidir”
Christopher, detoksa yardım etmek ve böbrek taşları, mesane ve ödem problemleriyle savaşmak için maydanoz çayını tavsiye eder. Bu sorunları tedavi etmek için, en az iki litre güçlü maydanoz çayı yapın ve ardından gün boyunca yavaşça için. Her yarım saatte bir yarım bardak içebilirsiniz.
- Karaciğer Temizliği ve Safra Kesesi Temizliği Nasıl Yapılır?
- Safra Kesesi Taşı Neden Olur? Safra Taşı Belirtileri ve Bitkisel Tedaviler
Sindirimi İyileştirir
Maydanoz ve maydanoz esansiyel yağı, gaz, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi çeşitli gastrointestinal semptomları ve bozuklukları tedavi etmek için kullanılır.
Ayurveda uygulamalarına göre, maydanoz esansiyel yağı, besin ve besin emilimi ile ilgili uygun enzim fonksiyonları için gerekli olan safra üretimi ve yararlı mide sularının artmasına yardımcı olabileceğinden, maydanozun özü yağı sindirimi sağlar.
Maydanoz esansiyel yağı bir banyoya eklenebilir veya rahatlatmak için mide bölgesinde seyreltilip, sürülebilir.
- Hazımsızlık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Belirtileri ve Nedenleri
- Aloe Vera’nın Faydaları: Cilde Şifası, Kabızlık ve Bağışıklık Sistemi
- Kabızlık Nedir? Doğal Kabızlık Giderici Çözümler: Gıdalar ve Takviyeler
Antibakteriyel ve Antifungal Özellikler
Maydanoz, enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşarak deri ve diş sağlığına fayda sağlar. Maydanozun esansiyel yağlarının mantarın giderilmesinde etkili olduğuna inanılır, ayrıca cilt üzerinde bakteriden kaynaklanan lekeleri temizler.
Bitkinin yaprakları, kökleri ve tohumlarında bulunan maydanoz yağı anti-mikrobiyal olarak kabul edilir; Sabun, deterjan, parfüm ve diğer hijyen ürünlerinde bakteri ve kokuları öldürme yeteneği için kullanılır.
Maydanoz yağı çok güçlüdür ve cilt reaksiyonuna neden olabilir. Bu nedenle, doğrudan cilde uygulamayın, bunun yerine hindistan cevizi, zeytin yağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve sonra herhangi bir reaksiyonu önlemek için cilde uygulayın.
- Candida Mantarı: Kandida Tehlikeleri Belirtileri Önleme ve Tedavisi
- Mantar Enfeksiyonları Kansere Neden Olabilir! Candida Mantarı
- Candida Mantarı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? Nasıl Beslenmeli?
Kötü Nefesin Azaltılmasına Yardımcı olur
Bir başka maydanoz faydası, kötü nefesi doğal olarak azaltmanın harika bir yoludur. Maydanoz doğal bir soluma gidericidir, çünkü ağızdaki bakterilerin kokusunu gidermeye yardımcı olur.
Kemik Koruyan K Vitamini Kaynağı
Maydanoz, kemik yoğunluğunu korumak, kemik kırıkları ve çatlakları ile savaşmak için gerekli olan temel bir besin olan yüksek K vitamini barındırır. Maydanoz – kalsiyum, fosfor, D vitamini ve magnezyumda ki diğer kemik yapım besinleriyle birlikte çalışır.
- K Vitamini Nedir? K Vitamini Faydaları, Kaynakları ve Yan Etkileri
- K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
Bağışıklık Arttırıcı Vitamin C İçerir
Maydanoz, C vitamini ve A vitamini de dahil olmak üzere yüksek seviyelerde antioksidanlar nedeniyle bağışıklık sisteminizi savunur. C vitamini, bağışıklık sisteminin çoğunun bulunduğu yer olan sağlıklı bir bağırsak ortamının korunmasına yardımcı olur.
Yüksek C vitamini alımları, düşük inflamasyon seviyeleri ile ilişkilidir ve ateroskleroz (arterlerde tehlikeli plak birikimi), artrit, kolon kanseri, diyabet ve astım gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
A Vitamini Sağlayarak Göz ve Cilt Sağlığını Korur
Maydanozun beslenmesi, vücut tarafından kullanılan ve göz sağlığını artırabilen, iki antioksidan içeren pro-vitamin A karotenoid ve beta-karoten içeren A vitamini ile yüklenir.
Bu antioksidanlar, retinayı ve korneayı, birileri yaşlandıkça, maküler dejenerasyon ve katarakt gibi göz bozukluklarını önlemeye yardımcı olarak hasara karşı korurlar.
A vitamini ayrıca ciltte yaşlanma belirtileriyle savaşır, gözleri ve cildi UV ışınlarından korur ve cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir.
Kalp Sağlığı için Gerekli Folatı Sağlar
Kalbinizi korumak için kritik bir rol oynayan hayati bir B vitamini olduğu için folat eksikliği çok tehlikelidir. Kardiyovasküler sağlığa fayda sağlar, çünkü kanda bulunan bir amino asit türü olan homosisteini dönüştürmek için folata ihtiyacımız vardır.
Homosistein, potansiyel olarak kalp krizi ya da felce yol açan, kontrol edilmediğinde kan damarlarına zarar verebilen, potansiyel olarak sıkıntılı bir moleküldür.
- Kalp Krizi Nedir? Nasıl Önlenir? Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi
- Kalp Hastalıkları: Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler ve Faydaları
- Kalp Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Risk Faktörleri
- Kalp Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Hormonları Dengelemeye Yardımcı Olur
Folat eksikliğinin meydana gelmesiyle sonuçlanabilecek nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olduğu için, maydanoz içindeki folat da sağlıklı bir hamilelik için önemlidir.
Maydanozun faydalarından bir diğeri ise Hormonların dengelenmesine yardımcı olmasıdır. Maydanoz doğurganlık için önemli ve PMS semptomlarını hafifleten bir bitkidir.
Maydanoz Tarihi
Petroselinum crispum’un bilimsel ismine sahip olan maydanoz, Apiaceae bitkileri ailesinin bir üyesi olan Petroselinum’un bir türüdür.
Apiaceae familyasındaki diğer bitkiler havuç, kereviz ve kimyon, dereotu ve anasondur.
Maydanoz, aslen Akdeniz bölgesinin doğal bir parçasıdır, bugün bile bölgenin bölgesel yemek tariflerinin birçoğunu hala kullanılmaktadır. Güney İtalya, Cezayir ve Tunus gibi ülkeler ve bölgeler, maydanozun ilk yetiştiricileriydi.
Doğal halk tıbbında kullanılan maydanoz geleneksel olarak safra taşı, hazımsızlık, böbrek taşı, kabızlık ve ödem (şişkinlik) tedavisi için çay olarak kullanılmıştır.
Bugün, maydanozun yaprakları, tohumları ve kökleri, güçlü sindirim yardımcıları ve ishal, ülser, şişkinlik ve kolik ağrılarından kurtulmak için iyi olarak bilinmeye devam etmektedir.
- İshal Nedir? İshal Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Mide Ülseri Nedir? Mide Ülseri Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi
Tohumları geleneksel olarak Asya ülkelerinde ve Hindistan’da menstruasyonun normalleştirilmesi, amenore (adet döngüsü kaybı) ve adet ağrılarının tedavisi için önemli bir baharat olarak kullanılmıştır.
Günümüzde birçok kültür, maydanozu sadece yemeklere lezzet katmak için değil, aynı zamanda yüksek besin değeri için de kullanır. Maydanoz, birçok yemek tarifine taze, neredeyse biberli bir tat katar ve özellikle Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarında popülerdir.
- Bağırsak Sağlığı İçin Bu Üçlüye Dikkat ! Çölyak, İBS ve Laktoz
- Mide ve Bağırsak Hastalıkları için 2-4 Haftalık Kür ile Tedavi ve Öneriler
Maydanoz Nasıl Yetiştirilir
Daha soğuk iklimlerde veya subtropikal sıcak iklimlerde yetiştirilebilir, ancak çok güneş ışığı alan nemli toprakta ekildiği zaman en iyi sonucu verir.
Normalde maydanozu yıl boyunca bulabilirsiniz, zira dünyanın çeşitli bölgelerinde farklı iklimlerde yetiştirilir ve oldukça büyük miktarlarda büyümeye eğilimlidir.
Maydanoz Nasıl Seçilmelidir
ABD’de, maydanoz genellikle yerel çiftçi pazarında ilkbahar ve yaz aylarında kullanılabilir.
Parlak yeşil ve belirgin solma veya kahverengi lekeleri olmayan maydanoz arayın.
Maydonoz Türleri
iki ana tip maydanoz bitkisi vardır:
- Kıvırcık yapraklı maydanoz
- İtalyan veya düz yaprak maydanoz
Düz yapraklı İtalyan maydanozu, Akdeniz’de ilk kez yetiştirilen yabani maydanoz türleri ile daha yakından ilgilidir. Kıvırcık maydanozla karşılaştırıldığında, aynı zamanda daha güçlü bir tada sahiptir ve büyümesi daha kolaydır.
Bununla birlikte, bazı insanlar yemeklerinin üzerinde dekoratif görünümünden dolayı kıvırcık yaprak maydanozu tercih ederler. Her iki tip de, aşina olmayanlar için çok benzerdir ve her ikisi de benzer sağlık yararları sunmaktadır.
ABD’de çok fazla görülmemesine rağmen, başka bir maydanoz çeşidi vardır: Hamburg kök maydanozu, yabani otlara daha çok benzer. Bu kök sebzeli bitki, Orta Doğu gibi dünyanın bazı bölgelerinde yetişmekte ve kullanılmaktadır. Kök maydanoz, bazı Avrupa mutfağında, çorba ve güveç gibi yemeklere eklenir veya çiğ olarak tüketiir.
Maydanozu genellikle bir haftaya kadar saklayabilirsiniz. Tazeliğini, önce kurutup ardından nemli bir kağıt havluya sarın ve buzdolabınızın içindeki plastik bir torbaya koyun.
Maydanozu kullanana kadar yıkamamanız daha iyidir; bu şekilde solmaz ve çabucak kötüleşmez. Kullanmaya hazır olduğunuzda, iyice yıkayarak kullanmalısınız.