Günde Sadece Bir Kadeh Alkol Bile Meme Kanseri Riskini Artırıyor

Dünya çapında 12 milyonun üzerinde kadın ve 260 binin üzerinde meme kanserli hastayı kapsayan bir araştırmaya göre, gün içerisinde küçük bir bardak bile olsa şarap veya bira içmek (yaklaşık 10 g alkol), meme kanseri riskini üreme çağındaki kadınlarda %5 oranında, menopoz sonrası dönemde %9 oranında artırıyor.

Daha önceki çalışmalarda alkol ve meme kanseri riski arasındaki bağlantı biliniyordu, fakat riski artıran alkol miktarı bilinmiyordu. Bu araştırmaya göre bu miktar, bir bardak veya 1 kadeh alkol.

Meme kanseri alkol ilişkisi

Aynı çalışmada koşu ve bisiklet gibi ağır egzersizlerin üreme çağındaki kadınlarda %17, menopoz sonrası dönemde %10 oranında meme kanseri riskini azalttığını bulundu.

Yürüme ve bahçe işleriyle uğraşma gibi orta seviyeli egzersizlerin de kadınlarda menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini azalttığına dair bulgular da elde edildi. Tüm bunlara ek olarak genel anlamda fiziksel aktivite kadınlarda menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini %13 oranında azaltıyor.

Özet olarak fiziksel anlamda aktif bir yaşam tarzı, hayat boyunca sağlıklı kiloda kalmak ve alkol tüketimini sınırlamak kadınlarda meme kanseri riskini düşürüyor.


Meme Kanseri riskini artıran faktörler

Araştırmacılar, fiziksel aktivite ve alkol tüketiminin yanı sıra meme kanseri riskini etkileyen başka faktörler de tespit etti. Bu faktörlerden biri de obezite. Araştırmaya göre erişkinlik döneminde kilolu olmak veya çok kilo almak, menopoz sonrası meme kanseri riskini artırıyor.

Meme kanseri riskini etkileyen diğer faktörler arasında emzirmek ve gelişim faktörleri var. Araştırmaya göre emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor, fakat uzun boylu olmak bu riski artırıyor gibi gözükmekte.


Meme Kanseri riskini azaltmak için öneriler

Genel anlamda kanseri önlemek için yazarlar sağlıklı bir kiloda kalmayı, günde en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmayı, yüksek kalorili içeceklerden ve besinlerden kaçınmayı öneriyor. Bununla birlikte tam tahıllı besinler, sebze ve baklagiller açısından zengin bir diyet, kırmızı et tüketiminin azaltılması ve işlenmiş etin tamamen kesilmesi öneriliyor. Alkolü hiç tüketmemek en iyisi, fakat eğer tüketiliyorsa da miktarı sınırlandırılmalı.

Araştırma Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü (AICR) ve Dünya Kanser Araştırması Fonu (WCRF) tarafından gerçekleştirildi.


Meme Kanseri Belirtileri

Meme içinde kanserleşen bir hücrenin, bir tümör oluşturması ve bir uzmanın muayene sırasında anlamasına ya da radyolojik incelemede belli olmasına kadar hayli uzun zaman geçmesi gerekiyor. Kadınlar genellikle en az 1 cm. büyüklüğüne ulaşmış bir kitleyi, elle kontrol yöntemi sayesinde fark edebiliyorlar. Günümüzde meme kanseri belirtilerinin çoğu kişinin kendisi tarafından bulunuyor. Kanserli kitleler nispeten sert, düzensiz kenarlı, yüzeyi pürtüklü görünüyor ve meme dokusu içinde rahatça oynatılamıyor. Kanser uzak organlara metastaz (yayılım) yapmışsa bu yayılımlar, nadiren meme kanserinin ilk bulgusunu oluşturuyor. Meme kanserinin sıkça yayılma gösterdiği bölgeler ise kalça ve omurga kemikleri ile akciğer ve karaciğer.

Meme Kanseri Belirtileri

Ancak bazı hastalarda bu belirtilerin hiçbirisi olmuyor ve kanser yalnızca, mamografi incelemesiyle tespit edilebiliyor. Aşağıdaki belirtilerden en az biri varsa, vakit geçirmeden uzmana başvurulması gerekiyor.

  • Memede veya koltukaltında ele gelen kitle (sertlik, şişlik)
  • Memebaşından akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli)
  • Memebaşında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu
  • Memebaşı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma)
  • Meme cildinde yara veya kızarıklık
  • Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü)
  • Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde değişiklik (kızarıklık vs.)

Meme ağrısı meme kanseri belirtisi olabilir mi?

Unutmamak gerekir ki ender de olsa meme kanseri kendini ilk önce ağrı ile belli edebilir. Özellikle, sadece tek bir memede, yeni ve sürekli bir ağrı oluşmaya başladıysa ve ağrı sebepsiz yere artıyorsa doktora görünmenizde fayda vardır.

Burada önemli olan ağrının altında yatan önemli bir neden varsa atlanmamasıdır. Meme ağrısı sanılan bazı ağrılar başka organlardaki önemli hastalıkların da belirtisi olabilir ve doktora başvurarak, varsa bu tür bir hastalığa da erken evrede tanı konmasını ve tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz.


Kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır?

Ayna Karşısında: Önce dik durup kollarınızı yana sarkıtın, memenizde herhangi bir düzensizlik, derinin içe çekilmesi, meme başının bir tarafa veya içe çekintisi, renk değişikliği var mı bakın. Aynı işlemleri elleri iki yandan kalçanıza bastırmak suretiyle göğüs kaslarınızı kasarak ve son olarak da kollarınızı yukarı kaldırarak yapın.

Yatarak: Sağ memenizi muayene etmek için sağ elinizi başınızın arkasına getirin, sol elinizle meme başından başlayarak dairesel hareketlerle, parmaklarınızı hafif oynatarak tüm memenizi muayene edin. Muayene esnasında ince parmak hareketleriyle meme dokunuzu iyice hissedin ve meme dokunuzdan farklı dokuları algılamaya çalışın. Memenizde ele gelen bir kitle, şişlik, deride sertleşme, meme başında sertleşme, memede hassasiyet, meme başında akıntı gibi bulgular olup olmadığına dikkat edin. Aynı işlemi sol memeniz için tekrarlayın.?

Koltuk altı muayenesi: Koltuk altı göğüs kasının hemen arkasındaki çukurdur. Hem ayakta hem yatarak her iki koltuk altınızı diğer elinizin parmaklarını kullanarak muayene edin. Ele gelen kitle veya hassasiyet olup olmadığına bakın.

Bu yazılarımız ilginizi çekebilir: 

Kaynak:

Continuous Update Project: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer 2017.
World Cancer research Fund International / American Institute fır Cancer Research.
Acı Badem Hastahanesi

Related Articles

Back to top button