Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, göğüs hücrelerinde oluşan kansere denir.
Cilt kanserinden sonra, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilir, ancak kadınlarda daha çok yaygındır.
Meme kanseri bilinci ve araştırma finansmanı için yapılan önemli destek, teşhisde ve tedavide önemli ilerleme sağladı.
Sağkalım oranları artmıştır ve bu hastalık ile ilişkili ölümlerin sayısı, büyük ölçüde, erken teşhis, tedaviye yeni kişiselleştirilmiş yaklaşım ve hastalığın daha iyi anlaşılması gibi faktörlere bağlı olarak, giderek azalmaktadır.
Meme Kanseri hakkındaki bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Meme Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Meme Kanseri Nedir? Meme Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Günde Sadece Bir Kadeh Alkol Bile Meme Kanseri Riskini Artırıyor
- Meme Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi ’10 Soruda Meme Kanseri’
- Günde Bir Kaşık Zeytinyağı Meme Kanserini Uzak Tutabilir
Meme Kanseri Teşhisi
Meme kanseri teşhisi için kullanılan testler ve prosedürler şunlardır:
Göğüs muayenesi
Doktorunuz, koltuk altınızı ve lenf düğümlerinin her ikisinide kontrol edecek, herhangi bir topaklanma veya diğer anormallikler varsa hissedecektir.
Mamogram
Bir mamogramın röntgeni çektirebilirsiniz. Mamogramlar genellikle meme kanserini taramak için kullanılır. Bir tarama mamogramında bir anormallik tespit edilirse, doktorunuz anormalliği daha iyi değerlendirmek için bir tanı çizelgesi önerebilir.
Göğüs ultrasonu
Ultrason vücuttaki derin yapıların görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır. Ultrason yeni bir kitle kütlesinin katı bir kitle mi yoksa sıvı dolu bir kist mi olduğunu belirlemek için kullanılabilir.
Test için göğüs hücrelerinin bir numunesinin çıkarılması (biyopsi)
Meme kanserini teşhis etmenin tek kesin yolu biyopsidir. Bir biyopsi sırasında, doktorunuz şüpheli alandan bir doku çekirdeğini çıkarmak için bir X-ışını veya başka bir görüntüleme testi ile yönlendirilen özel bir iğne cihazı kullanır. Sıklıkla, göğüs bölgenizde küçük bir metal işaret kalır, böylece alan gelecekteki görüntüleme testlerinde kolaylıkla tanımlanabilir.
Biyopsi örnekleri, uzmanların hücrelerin kanserli olup olmadığını belirlediği analiz için bir laboratuvara gönderilir. Meme kanserine dahil olan hücrelerin, kanser seyrini, kanserin saldırganlığını (derece) ve tedavi seçeneklerinizi etkileyebilecek kanser hücrelerini etkileyebilen hormon reseptörleri veya diğer reseptörler olup olmadığını belirlemek için bir biyopsi örneği de analiz edilir.
Göğüs manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
MRI makinesi göğsünüzün iç kısımlarını görüntülemek için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. Göğüs MRI’sından önce, bir boya enjeksiyonu elde edersiniz.
Diğer görüntüleme testlerinden farklı olarak, MR görüntülerini oluşturmak için radyasyon kullanmaz.
Durumunuza bağlı olarak diğer testler ve prosedürler kullanılabilir.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Yumurtalık Kanseri (Over) Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Yumurtalık Kanseri (Over) Nedir? Yumurtalık Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Meme Kanseri Evreleri
Doktorunuz meme kanserinizi teşhis ettikten sonra, kanser derecesini (kademesi) tespit etmeye çalışır. Kanserin aşaması, prognozunuzu(bir hastalığın seyri hakkında tahmini ve iyileşme şansı olup olmadığı anlamında kullanılan tıbbi bir terim) ve en iyi tedavi seçeneklerini belirlemenize yardımcı olur.
Kanser ameliyatı ile ilgili tam bilgi, meme kanseri ameliyatı geçirene kadar mevcut olmayabilir.
Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:
- Tam kan sayımı gibi kan testleri
- Diğer memenin mamogramı kanser belirtilerini aramak
- Göğüs MRI
- Kemik taraması
- Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması
- Pozitron emisyon tomografi (PET) taraması
Bütün kadınların bu testlere ve prosedürlere ihtiyacı olmayacaktır. Doktorunuz, özel durumunuza göre uygun testleri seçer ve karşılaştığınız yeni belirtileri dikkate alır.
Meme kanseri aşamaları 0’dan IV’e kadar değişmektedir; noninvaziv olan veya süt kanallarında bulunan 0’ı gösteren kanserler ve metastatik meme kanseri olarak da adlandırılan evre IV meme kanseri, vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanser evreleridir.
Meme kanseri evreleme aynı zamanda kanserin derecesini de dikkate alır; östrojen, progesteron ve HER2 için reseptörler gibi tümör belirteçlerinin varlığı; ve proliferasyon faktörleri.
Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
- Kanser Nedenleri Nelerdir? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Rick Simpson: 5.000 Kişi Kanserden Kenevir Yağı ile İyileşti
- Neden Kanser Oluyoruz? Ellerimizle Kendimizi Nasıl Hasta Ediyoruz?
- Kanser Nedir? Neden ve Nasıl Oluşur? Özetle Tüm Süreç!
- Prof. Dr. Erkan Topuz uyardı: Kanser olmak istemiyorsanız..!
Meme Kanseri Tedavisi
Doktorunuz meme kanseri tedavi seçeneklerini, kanser tipine, aşamasına, derecesine, boyutuna ve kanser hücrelerinin hormonlara duyarlı olup olmadığına göre belirler. Doktorunuz ayrıca genel sağlığınızı ve kendi tercihlerinizi de göz önünde bulundurur.
Çoğu kadın meme kanseri için ameliyat olur ve ayrıca kemoterapi, hormon tedavisi veya radyasyon gibi ameliyattan önce veya sonra ek tedaviler de alırlar.
Meme kanseri tedavisi için birçok seçenek vardır ve tedaviniz hakkında karmaşık kararlar vermeniz gerektiğinde bunalmış hissedebilirsiniz. Göğüs merkezindeki veya klinikteki bir meme uzmanından ikinci bir görüş almayı düşünün. Aynı kararı alan diğer kadınlarla konuşun.
Meme Kanseri Ameliyatı
Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan işlemler şunlardır:
Meme Kanserinin alınması (Lumpektomi)
Göğüs koruyucu cerrahi veya geniş lokal eksizyon olarak adlandırılabilecek bir lumpektomi sırasında, cerrah tümörü ve çevredeki sağlıklı dokunun küçük bir kısmını çıkarır.
Daha küçük tümörleri çıkarmak için bir lumpectomy önerilebilir. Daha büyük tümörleri olan bazı kişilerde, hastalıklı dokuyu küçültmek ve lumpectomy prosedürüyle hastalıklı dokuyu tamamen çıkarmayı mümkün kılmak için ameliyat öncesi kemoterapiye tabi tutulabilir.
Tüm Memeyi Çıkarmak (Mastektomi)
Mastektomi, tüm meme dokunuzu çıkarmak için bir işlemdir. Mastektomi prosedürlerinin çoğu, meme dokuları – meme, areola (toplam veya basit mastektomi) dahil olmak üzere – lobüller, kanallar, yağ dokusu ve deriyi çıkarır.
Memenin görünümünü iyileştirmek için seçilmiş olgularda yeni cerrahi teknikler bir seçenek olabilir. Cilt koruyucu mastektomi ve meme ucu koruyucu mastektomi, meme kanseri için giderek yaygın olan ameliyatlardır.
Sınırlı Sayıda Lenf Nodunun Çıkarılması (Sentinel Nod Biyopsisi)
Kanserin lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için, cerrahınız, lenf bezlerini, tümörünüzden lenf drenajını alan ilk lenf nodlarını ortadan kaldırma rolünü sizinle tartışacaktır.
Bu lenf nodlarında hiçbir kanser bulunmazsa, kalan lenf nodlarından herhangi birinde kanser bulma olasılığı azdır ve başka hiçbir düğümün çıkarılması gerekmez.
Birkaç Lenf Nodunun Çıkarılması (Aksiller Lenf Nodülü Diseksiyonu)
Eğer sentinel lenf düğümlerinde kanser bulunursa, cerrahınız koltuk altınızda ek lenf düğümlerini ortadan kaldırma rolünü sizinle tartışacaktır.
Her İki Memeyi de Çıkarmak
Bir memesinde kanser olan bazı kadınlar, diğer memesinde, bir genetik yatkınlık veya güçlü aile öyküsü nedeniyle, çok yüksek bir kanser riskine sahip olmaları halinde, diğer (sağlıklı) memeyi (kontralateral profilaktik mastektomi) aldırmayı tercih edebilirler.
Bir memesinde meme kanseri olan kadınların çoğu, diğer memesinde kanser geliştirmez. Bu işlemin faydaları ve riskleri ile birlikte meme kanseri riskinizi doktorunuzla tartışın.
Meme kanseri ameliyatlarının komplikasyonları seçtiğiniz prosedürlere bağlıdır. Meme kanseri ameliyatı ağrı, kanama, enfeksiyon ve kol şişmesi (lenfödem) riski taşır.
Ameliyattan sonra meme rekonstrüksiyonunu tercih edebilirsiniz. Seçeneklerinizi ve tercihlerinizi cerrahınızla tartışın.
Göğüs kanseri ameliyatınızdan önce bir plastik cerraha danışmayı düşünün. Seçenekleriniz, bir meme implantı (silikon veya su) ile rekonstrüksiyonu veya kendi dokunuzu kullanarak rekonstrüksiyonu içerebilir. Bu operasyonlar mastektominizin olduğu zamanda veya daha sonraki bir tarihte yapılabilir.
Meme Kanserinde Radyasyon Tedavisi
Radyasyon tedavisinde, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları ve protonlar gibi yüksek güçlü ışınlar kullanır. Radyasyon tedavisi genellikle vücudunuzdaki enerji ışınlarını hedefleyen büyük bir makine (dış ışın radyasyonu) kullanılarak yapılır. Ancak radyasyon, vücudunuza radyoaktif materyal yerleştirerek de yapılabilir (brakiterapi).
Tüm memenin dış ışın radyasyonu, lumpektomi sonrası yaygın olarak kullanılır. Düşük bir kanser nüksü riskiniz varsa, meme brakiterapi lumpektomi sonrası bir seçenek olabilir.
Doktorlar ayrıca daha büyük meme kanserleri veya lenf düğümlerine yayılmış kanserler için mastektomi sonrası göğüs duvarına radyasyon tedavisi önerebilir.
Meme kanseri radyasyonu, tedaviye bağlı olarak üç gün ile altı hafta arasında sürebilir. Kanseri tedavi etmek için radyasyon kullanan bir doktor (radyasyon onkoloğu) durumunuza, kanser tipinize ve tümörünüzün bulunduğu yere göre sizin için en uygun tedavi yöntemini belirler.
Radyasyon tedavisinin yan etkileri arasında yorgunluk ve radyasyonun hedeflendiği bölgede kırmızı, güneş yanığı benzeri döküntüler bulunur. Göğüs dokusu da şişmiş veya daha sert görünebilir. Nadiren, kalbe veya akciğerlere verilen hasar veya çok nadiren tedavi edilen bölgedeki ikinci kanserler gibi daha ciddi problemler de ortaya çıkabilir.
Meme Kanserinde Kemoterapi
Kemoterapide, kanser hücreleri gibi hızlı büyüyen hücreleri yok etmek için ilaçlar kullanır. Kanserin, vücudunuzun başka bir bölümüne geri dönme veya yayılma riskinin yüksek olması durumunda, doktorunuz kanserin tekrarlanması olasılığını azaltmak için ameliyat sonrası kemoterapiyi önerebilir.
Daha büyük göğüs tümörleri olan kadınlarda kemoterapi bazen ameliyat öncesi verilir. Amaç, bir tümörün ameliyatla çıkarılmasını kolaylaştıran bir boyutta küçültmektir.
Kemoterapi aynı zamanda kanseri zaten vücudun diğer bölgelerine yayılmış olan kadınlarda da kullanılır. Kanseri kontrol etmek ve kansere neden olan herhangi bir belirtiyi azaltmak için kemoterapi önerilebilir.
Kemoterapi yan etkileri aldığınız ilaçlara bağlıdır. Yaygın yan etkiler arasında saç dökülmesi, mide bulantısı, kusma, yorgunluk ve bir enfeksiyon geliştirme riski vardır. Nadir yan etkiler arasında erken menopoz, kısırlık (premenopozal), kalbe ve böbreklere zarar, sinir hasarı ve çok seyrek olarak kan hücresi kanseri olabilir.
Meme Kanserinde Hormon Tedavisi
Hormon tedavisi – belki de daha uygun olarak adlandırılan hormon bloke edici tedavi – genellikle hormonlara duyarlı meme kanserini tedavi etmek için kullanılır. Doktorlar bazen bu kanserleri östrojen reseptör pozitif (ER pozitif) ve progesteron reseptör pozitif (PR pozitif) kanserler olarak ifade ederler.
Hormon tedavisi, kanserin tekrarlama şansını azaltmak için ameliyattan önce veya sonra veya diğer tedavilerden sonra kullanılabilir. Kanser zaten yayılmışsa, hormon tedavisi ile küçültülür ve kontrol edilebilir.
Meme Kanseri Hormon tedavisinde kullanılabilecek tedaviler şunlardır:
- Hormonların kanser hücrelerine bağlanmasını engelleyen ilaçlar (seçici östrojen reseptör modülatörleri)
- Vücudun menopozdan sonra östrojen üretmesini engelleyen ilaçlar (aromataz inhibitörleri)
- Yumurtalıklarda hormon üretimini durdurmak için cerrahi müdahale veya ilaçlar.
- Hormon tedavisinin yan etkileri spesifik tedavinize bağlıdır, ancak sıcak basmaları, gece terlemeleri ve vajinal kuruluk içerebilir. Daha ciddi yan etkiler, kemik incelmesi ve kan pıhtıları riskini içerir.
Meme Kanserinde Hedefli Tedavi İlaçları
Hedeflenen ilaç tedavileri, kanser hücreleri içinde spesifik anormalliklere saldırır. Örnek olarak, birkaç hedefe yönelik tedavi ilacı, bazı meme kanseri hücrelerinin insan epidermal büyüme faktörü reseptörü 2 (HER2) olarak adlandırıldığı bir proteine odaklanmaktadır. Protein, göğüs kanseri hücrelerinin büyümesine ve hayatta kalmasına yardımcı olur. Çok fazla HER2 yapan hücreleri hedefleyerek, ilaçlar sağlıklı hücreleri korurken kanser hücrelerine zarar verebilir.
Kanser hücreleri içindeki diğer anormalliklere odaklanan hedefe yönelik tedavi ilaçları mevcuttur. Hedefe yönelik tedavi, kanser araştırmalarının aktif bir alanıdır.
Kanser hücreleriniz, hedeflenmiş tedavi ilaçlarından fayda sağlayabileceğiniziı görmek için test edilebilir. Kanser tekrarlama riskini azaltmak için ameliyattan sonra bazı ilaçlar kullanılır. Diğerleri tümörün büyümesini yavaşlatmak için gelişmiş meme kanseri vakalarında kullanılır.
Meme Kanserinde Destekleyici (Palyatif) Bakım
Palyatif bakım, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer semptomlarından kurtulmaya odaklanan özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, devam eden bakımınızı tamamlayan ekstra bir destek katmanı sağlamak için siz, aileniz ve diğer doktorlarınızla birlikte çalışır. Palyatif bakım, cerrahi, kemoterapi veya radyasyon terapisi gibi diğer agresif tedavilere maruz kalırken kullanılabilir.
Tüm diğer uygun tedavilerle birlikte palyatif bakım kullanıldığında, kanser olan kişiler daha iyi hissedebilir ve daha uzun yaşayabilir.
Palyatif bakım, doktorlar, hemşireler ve diğer özel eğitimli profesyoneller tarafından sağlanır. Palyatif bakım ekipleri kanser ve aileleri için yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bakım şekli, aldığınız küratif veya diğer tedavilerin yanında sunulmaktadır
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Beyin Tümörü Nedir? Beyin Tümörü Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Beyin Tümörü Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Cilt Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Cilt Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Prostat Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Prostat Kanseri Nedir? Prostat Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Meme Kanseri ve Alternatif Tıp
Meme kanserini tedavi etmek için alternatif bir ilaç tedavisi yapılmamıştır. Ancak tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavileri, doktorunuzun bakımı ile kombine edildiğinde tedavinin yan etkileri ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Yorgunluk İçin Alternatif İlaçlar
Birçok meme kanseri mağdurları, yıllarca devam edebilecek tedavi sırasında ve sonrasında yorgunluk yaşarlar. Doktorunuzun bakımı ile birleştirildiğinde, tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavileri yorgunluğun hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Hafif egzersiz
Eğer doktorunuzdan onay alırsanız, haftada birkaç kez hafif egzersizlere başlayın ve temponuzu durumunuza göre arttırın. Yürümeyi, yüzmeyi, yoga veya tai chi’yi düşünün.
Stresle başa çıkma
Günlük yaşamınızda stresi kontrol altına alın. Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirme gibi stres azaltma tekniklerini deneyin.
Duygularınızı ifade etmek
Bir destek grubuna katılmak, günlük tutmak veya bire bir terapiye giderek duygularınızı ifade edin.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Karaciğer Kanseri Nedir? Karaciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Mide Kanseri Nedir? Mide Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Lenf Kanseri (Lenfoma) Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Lenfoma Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Meme Kanseri ile Başa Çıkmak ve Destek
Bir meme kanseri tanısı sizin için üzücü olabilir. Ve siz sadece şokla ve geleceğinize dair korkularla uğraşmaya çalışırken, sizden tedaviniz hakkında önemli kararlar almanız istenir.
Herkes kendisi için etkili olan tedavi yolunu bulmaya çalışır. Sizin için neyin işe yaradığını görünceye kadar, aşağıdakiler size yardımcı olabilir:
Tedaviniz hakkında karar vermek için göğüs kanseri hakkında yeterli bilgi edinin.
Meme kanseriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doktorunuza kanserinizin ayrıntıları için tür, aşama ve hormon reseptörünün durumunu sorun. Tedavi seçenekleriniz hakkında güncel bilgiler için iyi kaynaklar isteyin.
Kanseriniz ve seçenekleriniz hakkında daha fazla şey bilmek, tedavi kararları alırken kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olabilir. Yine de, bazı kadınlar kanserlerinin ayrıntılarını bilmek istemeyebilirler. Eğer böyle hissediyorsanız, doktorunuzun bunu da bilmesini sağlayın.
Diğer meme kanseri mağdurları ile konuşun.
Aynı durumdaki diğer kişilerle konuşmak sizin için yararlı ve cesaret verici olabilir.
Duygularınız hakkında konuşacak birini bulun.
İyi bir dinleyici olduğunu düşündüğünüz bir arkadaşınız veya aile yakınınız ile konuşun. Doktorunuza kanser mağdurlarıyla çalışan ve onlara destek olan bir danışman olup olmadığını sorun.
Arkadaşlarınız ve aileniz ile yakın olun.
Arkadaşlarınız ve aileniz, kanser tedavisi sırasında sizin için önemli bir destek ağı sağlayabilir.
Eşinizle yakınlığınızı koruyun.
Batı kültürlerinde kadın göğüsleri çekiciliği, kadınsallık ve cinsellik ile ilişkilidir. Bu davranışlardan ötürü, meme kanseri kendi imajınızı etkileyebilir ve samimi ilişkilere olan güveninizi aşındırır. Güvenliğiniz ve duygularınız hakkında partnerinizle konuşun.
Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:
- Kanser Nedenleri Nelerdir? Kansere Neden Olan Beklenmedik 11 Etken
- Rick Simpson: 5.000 Kişi Kanserden Kenevir Yağı ile İyileşti
- Neden Kanser Oluyoruz? Ellerimizle Kendimizi Nasıl Hasta Ediyoruz?
- Kanser Nedir? Neden ve Nasıl Oluşur? Özetle Tüm Süreç!
Randevuya Hazırlık
Meme kanseri olan kadınların, birinci basamak doktorları ve diğer doktorlar ve sağlık uzmanların ile randevuları olabilir:
- Göğüs sağlığı uzmanları
- Göğüs cerrahları
- Mamografi (radyolog) gibi teşhis testlerinde uzman doktorlar
- Kanser tedavisinde uzman doktorlar (onkologlar)
- Radyasyonla kanseri tedavi eden doktorlar (radyasyon onkologları)
- Genetik danışmanlar
- Plastik cerrahlar
Hazırlanmak için neler yapabilirsiniz?
Randevuyu planladığınız neden ile alakasız görünse bile bütün belirtilerinizi yazın.
Önemli stresler veya son yaşam değişiklikleri de dahil olmak üzere önemli kişisel bilgilerinizi yazın.
Ailenizin kanser geçmişini yazınız. Her bir bireyin sizinle nasıl ilgilendiği, kanser tipi, tanı yaşı ve her bir kişinin hayatta kalması da dahil olmak üzere, kanseri olan herhangi bir aile üyesine dikkat edin.
Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.
Kanser teşhisi ve tedavisi ile ilgili tüm kayıtlarınızı saklayın ve doktorunuza gösterin.
Bir aile üyesi veya arkadaşınızı yanınıza almayı düşünün. Bazen randevu sırasında sağlanan tüm bilgileri anlamak zor olabilir. Size eşlik eden biri, unuttuğunuz bir şeyi hatırlayabilir.
Doktorunuza Sormak İçin Sorular Hazırlayın
Doktorunuzla geçirdiğiniz süre sınırlıdır, bu yüzden soruların bir listesini hazırlamak zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Zaman aşımına uğradığında sorularınızı en önemlinden en az önemliye doğru sıralayın. Meme kanseri için doktorunuza sormanız gereken bazı temel sorular:
- Ne tür meme kanserim var?
- Kanserimin aşaması nedir?
- Patoloji raporumu bana açıklayabilir misin? Kayıtlarım için bir kopyasını alabilir miyim?
- Daha fazla teste ihtiyacım var mı?
- Benim için hangi tedavi seçenekleri mevcut?
- Önerdiğiniz her tedavinin faydaları nelerdir?
- Her tedavi seçeneğinin yan etkileri nelerdir?
- Tedavi menopoza neden olur mu?
- Her tedavi günlük hayatımı nasıl etkiler? Çalışmaya devam edebilir miyim?
- Benim için tavsiye ettiğin bir tedavi var mı?
- Bu tedavilerin bana fayda sağlayacağını nereden biliyorsun?
- Benim durumumda bir arkadaş ya da aile üyesine ne önerirsiniz?
- Kanser tedavisi konusunda ne kadar hızlı karar vermem gerekiyor?
- Kanser tedavisi istemezsem ne olur?
- İkinci bir görüş almalı mıyım?
- Yanımda alabileceğim broşürler veya başka basılı materyaller var mı? Hangi web sitelerini veya kitapları önerirsiniz?
- Düşünmem gereken herhangi bir klinik çalışma ya da yeni tedavi var mı?
- Doktorunuza sormaya hazırladığınız sorulara ek olarak, randevunuz sırasında ortaya çıkabilecek ek soruları sormaktan çekinmeyin.
Kanser Çeşitleri, Belirtileri ve Tedavileri ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir
- Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Kolon Kanseri Nedir? Kolon Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Kolon Kanseri (Bağırsak Kanseri) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
- Akciğer Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Akciğer Kanseri Nedir? Akciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Akciğer Kanseri Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Tedavisi ve Önlemler