Organik Gıda Tercih Etmeniz Gereken ve Gerekmeyenler Gıdalar

Çoğumuz organik gıda ürünleri tercih etmenin çevre için ve sağlığımız için iyi olacağını biliriz. Organik alternatifler et ve süt ürünlerinden cilt ürünlerine kadar birçok kategoride mevcuttur. Ancak raflarda bulunan çok sayıda seçenek ve yüksek fiyatlarından dolayı organik ürünler genellikle alışveriş sepetindeki yerlerini almazlar.

Yeni oluşturulan iki liste hangi sebze ve meyvelerin organik alınması gerektiği ile ilgili fikir vermektedir. Amerikalı bir çevre ve sağlık araştırma organizasyonu olan Environmental Working Group’un hazırladığı listeler sayesinde tüketiciler böcek öldürücü kimyasallara maruz kalma miktarını %90 oranında azaltabilirler.


Neden Organik Gıda Tercih Etmeliyiz?

Organik ürünler ve gıdalar bir moda boyutunda yaygınlaşıyor. Hal böyle olunca neyin organik olduğu neyin olmadığı da birbirine giriyor. Organik kavramı tam anlamıyla içi boşaltılarak bir pazarlama jargonuna dönüşüyor. Her şeyden önce organik gıda konusunda bilinçlenmeli ve tercihimizi bu yönde kullanmalıyız. İşte organik gıda yemenin ve organik ürün tüketmenin sebeplerinden birkaçı:

  1. Sadece bugün için değil gelecek nesillerin de sağlıklı beslenmesine katkı sağlıyor.
  2. Sağlıktır. İnsanlık çağlar boyunca kendi yiyeceğini kendisi üretti. Son yüzyılda ise bu yeteneğini kaybetti. Bu durumda hazır gıdalara yöneldi. Oysa sertifikalı organik ürünlerle kendi üretmişçesine sağlıklı gıdalara ulaşmak mümkün oluyor.
  3. Hormonlu, GDO’lu gıdalar insan neslinin ve tüm canlılığın geleceğini tehdit ediyor.
  4. Organik gıda yiyerek doğal kaynakların korunmasını sağlıyoruz. Böylece ekolojik üretim-tüketim dengesi korunuyor.
  5. Organik gıda yiyerek yerel türlerin, tohumların ve klasik üretim biçimlerinin korunmasına katkı sağlıyoruz. Yerel türlerin pazarda yer bulması sağlanıyor.
  6. Daha lezzetli ürünlere kavuşuyoruz. Organik gıdalar çocukken yediğiniz dalından kopardığınız meyve ve sebzenin yıllardır unuttuğunuz doğal tadını size yeniden hatırlatıyor.
  7. Daha besleyici ürünler organik gıda tercihi ile mümkün. Çünkü organik gıdalar toprağın besleyicilik özelliğinin bitkilere tam olarak etki etmesini sağlıyor. Seralarda adeta toprak görmeden yetiştirilen ürünlerin besleyicilik özelliği organik gıdalarla kıyas kabul etmiyor.
  8. Organik gıdalar daha güvenilirdir. Çünkü titiz bir sertifikalandırma sürecinden geçmektedir. Ayrıca tohumdan masaya kadar geçen tüm süreç kontrol altında olduğundan tüketicilerin kolayca takip etmesi sağlanıyor.
  9. Gelecek kuşakların daha sağlıklı bir dünyada ve daha doğru beslenme düzeyine sahip olmalarının yolu da organik tarımdan geçiyor.
  10. Organik ürünler temizdir. Belgelendirme aşamasında ürünlerin temizliği de önemli bir kriterdir.

Organik Tercih Etmeniz Gerekmeyen Gıdalar

15 maddelik “temiz” listede yer alan sebze ve meyveler büyümek için az müdahale gerektirirler. Dolayısıyla organik olmayan çeşitleri de zararlı maddelerden az miktarda barındırır.

Bu listede şu gıdalar bulunur:


Organik Tercih Etmeniz Gereken Gıdalar

12 maddelik “kirli” listede ise büyümeleri sırasında bolca böcek öldürücü ve kimyasal kullanılan sebze ve meyveler bulunmaktadır.

Bu listede bulunan gıdalar şunlardır:

  • elma
  • kırmızı biber
  • yaban mersini (blueberry)
  • kereviz
  • üzüm
  • salatalık
  • marul
  • nektarin
  • şeftali
  • patates
  • çilek
  • ıspanak

Organik almaya gelince 12 “kirli” sebze ve meyve herkes için listenin başında yer almalıdır. Bu gıdaların çoğu kabuğuyla da tüketilir. Ancak iyice yıkamak veya soymak da içindeki zararlı maddeleri tamamen uzaklaştırmaz.

Organik Gıda

Organik gıdalar sentetik gübre, böcek öldürücü veya genetik modifikasyon kullanmayan tarım sistemleri ile üretilir. Bu sayede ürünlerde daha yüksek seviyede besin maddesi bulunur ve daha lezzetli olurlar. Organik olmayan ürünlerde C vitamini gibi narin vitaminler azaltılmış olur. Eğer aileniz için ev yemeği hazırlamayı seviyor ve hazır gıdalar kullanmak istemiyorsanız, organik olmayan ürünler kullanarak çabanızı çöpe atmayın.

Organik gıdalar yemek sağlığınız için uzun dönemli bir yatırım olarak düşünülmelidir. Etkileri anında görülemez ancak bazı kanserlere yol açabilecek vücuttaki kimyasal birikimi azalttığına dair kanıtlar mevcuttur.

Çocuklar kimyasallara daha duyarlıdır dolayısıyla organik beslenmeden onlar da faydalanırlar. Organik yemeye başladıklarında alerji sorunları ve küçük çaplı davranış sorunları ortadan kalkabilir. Hormonal dengesizlikten muzdarip kadınlarda hormonların düzenini bozan böcek öldürücüler sorun yaratabilir.

Organik yemeye karar verdiyseniz fiyatlar sizi tekrar düşünmeye zorlayabilir. Ancak sadece gıdaya değil sağlıklı bir şekilde üretilmesi için gerekli birçok koşula ödeme yaptığınızı unutmayın. Üretimden sofranıza gelene kadarki yolculuk çok önemlidir dolayısıyla satış yapan yerel çiftçilerle görüşüp yediklerinizin nereden geldiğini öğrenebilirsiniz.

Organik Beslenme ile ilgili bu yazımız ilginizi çekebilir: Doğal Beslenme (Organik Beslenme) ile Sağlıklı Yaşam

Related Articles

Back to top button