Probiyotikler Şeker Hastalığını Engelliyor! Probiyotikler ve Diyabet İlişkisi
Probiyotikler, bağırsak sağlığını destekleyen yararlı bakteriler olarak bilinir ve son yıllarda diyabet tedavisi konusunda da önemli bir rol oynadıkları keşfedilmiştir. Bağırsak florasının dengelenmesi, vücudun insülin duyarlılığını artırabilir ve kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. Diyabet belirtileri arasında yer alan kan şekeri dalgalanmaları, probiyotik takviyeleriyle daha iyi yönetilebilir hale gelir. Bu makalede, probiyotiklerin şeker hastalığı belirtileri üzerindeki etkilerini ve bu doğal tedavi yönteminin diyabet tedavisinde nasıl kullanılabileceğini inceleyeceğiz.
Probiyotiklerin diyabet üzerindeki olumlu etkileri, bilimsel araştırmalarla da desteklenmiştir. Bağırsak mikrobiyomunun, şeker hastalığı belirtileri üzerinde doğrudan etkisi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, probiyotiklerin düzenli olarak tüketilmesi, diyabet tedavisinde yeni bir yol açabilir. Makalemizde, probiyotiklerin şeker hastalığını nasıl engelleyebileceğini ve diyabet tedavisi sürecindeki potansiyel faydalarını derinlemesine ele alacağız.
İçindekiler
Şeker Hastalığı ve Probiyotikler
Bağırsaklarınızda bulunan faydalı bakterilerin Şeker hastalığını engellediğini biliyor muydunuz?
Şeker hastalığı (Diabetes Mellitus), çağımızın en önemli sağlık problemlerinden birisi haline geldi. Her geçen gün Şeker Hastalığına yakalananların sayısı artıyor.
Ülkemizde şu anda 5 milyonun üzerinde Şeker hastası olduğu biliniyor. Korkunç bir rakam! 2035 yılına kadar, Türkiye’nin dünyada Şeker hastalığının en sık görüleceği ilk 10 ülke arasına gireceği tahmin ediliyor.
- Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir?
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
- Şeker Tüketimi Diyabet Riskini Artırır mı? Gerçekler ve Yalanlar
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Beslenmeyle 10 Haftada İyileşebilir!
- Dr. Elif Ebru Alkan Diyabete (Şeker Hastalığı) Suh ile Dur Diyecek!
Şeker hastalığının komplikasyonları daha da büyük bir bela:
Kalp damar hastalıklarının bir numaralı risk faktörü Şeker hastalığı. Dünyadaki ölümlerin bir numaralı sebebi de kalp damar hastalıkları.
Henüz yakın geçmişte açıklanan rakamlar, ABD’de uygulanan yağdan yoksun diyetlerin, beklendiği gibi Şeker hastalığının görülme sıklığını azaltmadığı, tam tersine arttırdığını gösterdi. Yani ağır diyetler uygulamak da toplum genelinde Şeker Hastalığını azaltmaya fayda etmiyor.
- Bir Çeşit Oruç Perhizi Diyabetli Pankreası (Tip1 Diyabet) İyileştiriyor
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Hastalarına Beslenme Önerileri
- Probiyotikler Diyabeti (Şeker Hastalığı) Engelliyor
- Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Diyabet (Şeker Hastalığı) İlişkisi
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Neden Artıyor? Diyabet ve Buğday İlişkisi
Günümüzde Şeker hastalığının tedavisi için kullanılan ağızdan alınan ilaçlar ve insulin enjeksiyonları, sadece geçici olarak kan şekerini düşürmeye yarıyor ve hastalığı tedavi etmiyor. Bir kere Şeker hastası olan hasta, maalesef ömür boyu hastalığa mahkum ediliyor.
Kullanılan ilaçların yan etkileri de cabası. Çünkü şeker hastalığı otoimmün bir hastalık, yani bağışıklık sisteminin pankreas dokusuna saldırmasıyla ortaya çıkıyor. Tedavi etmek için de, öncelikle bağışıklık sisteminin dengeli ve doğru çalışmasını sağlamanız gerekiyor, kan şekerini düşürmek yeterli olmuyor.
Oysa doğal tedavi metodları ile Şeker hastalığını önlemek ve hatta tedavi etmek mümkün.
Bunun en çarpıcı örneği, Probiyotikler: Vücudunuzda bulunan probiyotikler, Şeker hastalığını önleyebiliyor.
- Buğday Şeker Hastalığı İlişkisi. Obezlikten Diyabet Hastalığına Geçiş
- Diyabet (Şeker Hastalığı) İyileşir! Anti-Diyabet Yaşam Kılavuzu
- Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
- Buğday Oyunları ve Şeker Hastalığı. Buğday ve Çölyak Hastalığı İlişkisi
Probiyotikler
Vücudumuzda bulunan faydalı bakteriler bağışıklık sisteminin ilk savunma duvarı olarak görev yapıyorlar. Vücudumuzdaki sindirimi gerçekleştiriyorlar, K Vitamini, H vitamini ve Serotonin gibi sağlığımız için çok önemli maddelerin üretimini yapıyorlar.
Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını ve hastalık yapmasını engelliyorlar. Vücudumuz için hayati öneme sahipler.
- Probiyotikler Nedir? Probiyotik Besinler, Takviyeler ve Faydaları
- Kvass Pancar: Kanserle Mücadelede Faydalı Probiyotik İçecek
- Probiyotikler Bağırsak Kanserine Karşı. Bağırsaklar İçin 5 Öneri
- Probiyotikler ve Diyabet. Probiyotikler Şeker Hastalığını Engelliyor
Probiyotiklerin yokluğunda gelişebilecek hastalıklar
- Şeker hastalığı
- Romatizma
- Alerjiler
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Kanser
Probiyotikler Çok Kalabalıklar
Vücudumuzu oluşturan 10 trilyon hücre varken, probiyotiklerin sayısı, hücre sayımızın tam 10 katı: 100 trilyon probiyotiğimiz var vücudumuzda.
İlk probiyotiklerimizi normal doğum esnasında annemizin doğum kanalından geçerken alıyoruz. Anne sütü probiyotiklerin beslenmesini ve sayılarının artmasını sağlıyor. Fakat yaşam boyunca dengesiz beslenme ve kontrolsüz antibiyotik kullanımı gibi sebepler, probiyotik kaybına yol açıyor. Örneğin, bir kür antibiyotik kullanmak, vücudumuzdaki probiyotiklerin %90’ının ölmesine sebep oluyor.
Dr. Danska liderliğinde yürütülen, Bern Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi ortak çalışmasında, bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakterilerin şeker hastalığını önleyen birtakım biyokimyasal maddeler ve hormonlar salgıladığı tespit edildi.
- Kefir mi? Yoğurt mu? Araştırmalara Göre Kefirin Faydaları
- Kefir Nedir? Kefirin Faydaları ve Kefir Nasıl Yapılır?
- Kefir: Sağlığa Faydaları, Zararları ve Kefir Nasıl Yapılır?
- Kombu Çayı: Faydaları ve Zararları |Kombu Çayı İçmenin 7 Faydası
- Kombucha Çayı’nın İnanılmaz Faydaları
Şu anda, bu keşiften faydalanarak, Şeker hastalığını tedavi edebilmek için faydalı bakterilerin (Probiyotiklerin) kullanılmasına dayalı bir tedavi geliştiriliyor. Bilim adamları, faydalı bakteri takviyesine dayalı bu tedavinin, Şeker hastalığı gelişmesini engelleyebileceği ve ömür boyu diyabet ilaçları almayı sona erdireceğini düşünüyor.
Vücudumuzu tanırsak ve doğal hayatı koruyabilirsek ne kadar çok şeyi başarabileceğimizin farkında mısınız? Sadece bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri destekleyerek Şeker hastalığını engelleyebiliyorsunuz. Üstelik hiçbir yan etki olmadan!
İyileşme gücünüz içinizde gizli, yeter ki farkına varın ve vücudunuzu destekleyin.
- Kalp Aritmi (Ritim Bozukluğu) Nedir? Nedenleri ve Tedavisi
- Kalp Krizi Nedir? Nasıl Önlenir? Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi
- Kalp Kapağı Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri
- Kalp Kapağı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Kaynak:
J. G. M. Markle, D. N. Frank, S. Mortin-Toth, C. E. Robertson, L. M. Feazel, U. Rolle-Kampczyk, M. von Bergen, K. D. McCoy, A. J. Macpherson, J. S. Danska.Sex Differences in the Gut Microbiome Drive Hormone-Dependent Regulation of Autoimmunity. Science, 2013; DOI: 10.1126/science.1233521
Dr. Ümit Aktaş Kimdir?
1970 doğumlu olan Dr. Ümit Aktaş, Türkiye’de Fitoterapi uzmanı olarak eğitim alan ilk Tıp doktorlarından bir tanesidir.
Tıp Fakültesi eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Akupunktur Uzmanlık eğitimini Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Fitoterapi Yüksek Lisans eğitimini ise Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde tamamlamıştır.
İstanbul’da kendi kliniğinde hasta kabul eden Dr. Ümit Aktaş, halen Bahçeşehir Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Koordinatörü olarak görev yapmaktadır.
Dr. Ümit Aktaş, Mutluluk Kürleri, İlaçsız Yaşam ve Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi adlı kitapların yazarıdır.