Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Nedir?

Rahim ağzı kanseri
Rahim ağzı kanseri serviks hücrelerinde başlar.

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı hücrelerinden vajinaya bağlanan uterusun alt kısmında meydana gelen bir kanser türüdür.

Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) ‘nin çeşitli suşları, rahim ağzı kanserinde etkin bir rol oynar.

HPV’ye maruz kalındığında, bir kadının bağışıklık sistemi tipik olarak virüsün zarar vermesini önler. Bununla birlikte, küçük bir grup kadında, virüs yıllarca hayatta kalabilir, rahim ağzındaki bazı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine neden olan sürece katkıda bulunur.

Düzenli tarama testleri ve HPV enfeksiyonuna karşı koruyan bir aşı yaptırarak rahim ağzı  (serviks) kanseri geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Rahim Ağzı Kanseri ve konuyla ilgili diğer yazılarımız


Rahim Ağzı Kanseri (Servik) Teşhisi

Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Erken tespit edilen rahim ağzı kanseri başarıyla tedavi edilmesi daha olasıdır. Kılavuzların çoğu, kadınların 21 yaşında serviks kanseri ve prekanseröz değişiklikler için taramaya başladığını ileri sürmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Tarama testleri

Pap Testi

Pap testinde, doktorunuz vajinal duvarlarınızı ayrı tutmak için vajinal spekulum kullanır. Daha sonra, servikden alınan bir hücre örneği küçük bir koni şeklindeki fırça ve küçük bir tahta spatula kullanılarak toplanır. Doktorunuz fırça ve spatulayı sıvı dolu bir şişede yıkar ve flakonu bir laboratuvara gönderir.

pap testi

Pap testi sırasında, doktorunuz rahim ağzınızdaki hücreleri kazıyarak fırçalar ve daha sonra laboratuvarda anormallikler için muayene eder.

Pap testi, rahim boynundaki anormal hücreleri, kanser hücreleri ve servikal kanser riskini artıran değişiklikler gösteren hücreler de dahil olmak üzere tespit edebilir.

HPV DNA Testi

HPV DNA testi, serviks kanserine yol açması muhtemel HPV tiplerinden herhangi biri ile enfeksiyon için serviksten toplanan test hücrelerini içerir. Bu test 30 yaş ve üstü kadınlar için veya anormal Pap testi olan daha genç kadınlar için bir seçenek olabilir.


Rahim Kanseri Teşhisi

Rahim ağzı kanseri
Bir koni biyopsisi sırasında (kontaminasyon), doktor serviksten koni şeklindeki bir doku parçasını cerrahi olarak çıkarır. Tipik olarak, koni şeklindeki parça, serviksin hem üst hem de alt kısmındaki dokuyu içerir.

Eğer rahim ağzı kanseriz olduğundan şüpheleniliyorsa, doktorunuz serviksde kapsamlı bir muayeneye başlar. Anormal hücreleri kontrol etmek için özel bir büyütme aracı (kolposkop) kullanılır.

Kolposkopik muayene sırasında, doktorunuzun laboratuvar testleri için servikal hücrelerden (biyopsi) bir örnek alması muhtemeldir.

Dokuyu almak için doktorunuz şunları kullanabilir:

Serviks dokusunun küçük örneklerini kıstırmak için keskin bir alet kullanmayı içeren punç biyopsisi.

Endoservikal kürtaj, serviksden bir doku örneğini kazımak için küçük, kaşık şeklindeki bir alet (bukle) veya ince bir fırça kullanır.

Delme biyopsisi veya endoservikal kürtaj tehlikeli ise, doktorunuz aşağıdaki testlerden birini yapabilir:

Küçük bir doku örneği elde etmek için ince, düşük voltajlı bir elektrik teli kullanan elektrik teli döngüsü. Genel olarak bu, lokal anestezi altında yapılır.

Koni biyopsisi, doktorunuzun laboratuvar testleri için daha derin servikal hücre katmanları elde etmesini sağlayan bir prosedürdür. Genel anestezi altında bir hastanede koni biyopsisi yapılabilir.

Kanser ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:


Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Evreleri

Doktorunuz rahim ağzı kanseriniz olduğunu belirlerse, kanserinizin derecesini (evresini) belirlemek için daha fazla teste ihtiyacınız olacaktır. Kanserinizin aşaması, tedavinize karar vermede önemli bir faktördür.

Rahim Kanseri Evreleme testleri

Görüntüleme testleri

X-ışınları, BT taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi testler, doktorunuzun kanserinizin serviksin ötesine yayılıp yayılmadığını belirlemesine yardımcı olur.

Mesanenin ve Rektumun Görsel Muayenesi

Doktorunuz mesanenizi ve rektumunuzu görmek için özel kapsamlar kullanabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri:

  • Evre I. Kanser serviks ile sınırlıdır.
  • Evre II. Kanser vajinanın serviks ve üst kısmında bulunur.
  • Evre III. Kanser vajinanın alt kısmına veya dahili olarak pelvis yan duvarına taşınmıştır.
  • Evre IV. Kanser, mesane veya rektum gibi yakın organlara yayılmış veya akciğerler, karaciğer veya kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmıştır (mesastaz).

Endometriozis Hastalığı ve Endometrium Kanseri ile ilgili yazılarımız


Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Tedavisi

Rahim ağzı kanseri (serviks) tedavisi, kanser aşaması, sahip olabileceğiniz diğer sağlık sorunları ve tercihleriniz gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Cerrahi, radyasyon, kemoterapi veya üçünün bir kombinasyonu kullanılabilir.

Rahim Ağzı Kanserinde Cerrahi Operasyon

Erken evre rahim ağzı kanseri tipik olarak uterusun çıkarılması için ameliyatla tedavi edilir (histerektomi). Bir histerektomi erken evre rahim ağzı kanserini tedavi edebilir ve nüksü önleyebilir. Fakat uterusu çıkarmak gebe kalmayı imkansız kılar.

Doktorunuz önerebilir:

Basit histerektomi

Serviks ve uterus kanser ile birlikte çıkarılır. Basit histerektomi genellikle sadece erken evre servikal kanserde bir seçenektir.

Radikal histerektomi

Rahim boynu, rahim, bölgedeki vajina ve lenf düğümlerinin bir kısmı kanserle birlikte alınır.

Minimal invaziv cerrahi

erken evre rahim ağzı kanseri için bir seçenek olabilir.

Lenf nodu tutulumu olmayan erken evre serviks kanserine sahipseniz, gebe kalma olasılığını koruyan cerrahi de bir seçenek olabilir.

Rahim Ağzı Kanserinde Radyasyon Tedavisi

Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için X-ışınları veya protonlar gibi yüksek güçlü enerji ışınları kullanır. Radyasyon terapisi tek başına veya kemoterapi ile ameliyattan önce bir tümörün küçültülmesi veya ameliyat sonrası kalan kanser hücrelerini öldürmek için kullanılabilir.

Radyasyon Tedavisi Çeşitleri

Harici olarak

vücudun etkilenen bölgesinde radyasyon ışını yönlendirerek (dış ışın radyasyon tedavisi)

Dahili olarak

vajina içine radyoaktif madde ile dolu bir cihaz yerleştirerek, genellikle sadece birkaç dakika (brakiterapi)

Hem harici hem de dahili olarak

Premenopozal kadınlar radyoterapi sonucunda menstruasyona uğrayabilir ve menopoza başlayabilirler. Radyasyon tedavisinden sonra gebe kalmak istiyorsanız, tedaviye başlamadan önce doktorunuza yumurtalarınızı koruma yollarını sorun.

Rahim Ağzı Kanserinde Kemoterapi

Kemoterapi genellikle kanser hücrelerini öldürmek için damar içine enjekte edilen ilaçları kullanır. Düşük doz kemoterapi genellikle radyasyon tedavisiyle birleştirilir, çünkü kemoterapi radyasyonun etkilerini artırabilir. Tedavi edilemeyen ileri rahim ağzı kanseri (serviks) kontrol etmek için daha yüksek dozda kemoterapi kullanılır.

Rahim Ağzı Kanserinde Takip Bakımı

Tedaviyi tamamladıktan sonra doktorunuz düzenli muayeneler önerecektir. Hangi sıklıkta muayene yaptırmanız gerektiğini doktorunuza sorun.

Rahim Ağzı Kanserinde Destekleyici (palyatif) Bakım

Palyatif bakım, ciddi bir hastalığın ağrı ve diğer semptomlarından kurtulmaya odaklanan özel tıbbi bakımdır. Palyatif bakım uzmanları, devam eden bakımınızı tamamlayan ekstra bir destek katmanı sağlamak için siz, aileniz ve diğer doktorlarınızla birlikte çalışır.

Tüm diğer uygun tedavilerle birlikte palyatif bakım kullanıldığında, kanser olan kişiler daha iyi hissedebilir ve daha uzun yaşayabilir.

Palyatif bakım, doktorlar, hemşireler ve diğer özel eğitimli profesyoneller tarafından sağlanır. Palyatif bakım ekipleri kanser ve aileleri için yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bakım şekli, aldığınız küratif veya diğer tedavilerin yanında sunulmaktadır.

Meme Kanseri konulu yazılarımız


Rahim Ağzı Kanser ile Başa Çıkmak ve Destek

Kanser teşhisine kimse hazır değildir. Bununla birlikte, durumunuzla ilgili neler yapabileceğinizi kontrol etmek için adımlar atarak hissettiğiniz şoku ve korkuyu yönetmeye çalışabilirsiniz.

Herkes kendi yolunda bir servikal kanser teşhisi ile ilgilenir. Zamanla, başa çıkmanıza yardımcı olan şeyleri keşfedeceksiniz. O zamana kadar, aşağıdakileri yaparak kontrol altına almaya başlayabilirsiniz:

  • Bakımınız hakkında karar vermek için rahim ağzı kanseri (serviks) hakkında bilgi edinin.
  • Sorularınızı yazın ve bir sonraki randevunuzda doktorunuza danışın.
  • Konuşacak birini bulun. Duygularınızı bir arkadaşınızla veya aile üyenizle tartışırken rahat hissedebilir veya resmi bir destek grubuyla görüşmeyi tercih edebilirsiniz. Kanserden kurtulanların aileleri için destek grupları da mevcuttur.
  • İnsanların yardım etmesine izin verin. Kanser tedavileri yorucu olabilir. Arkadaşlarınız  ve aileniz ile size hangi konularda yardımcı olabileceklerini konuşun.
  • Makul hedefler belirleyin. Hedeflere sahip olmak, kontrol altında hissetmenize yardımcı olur ve size bir amaç duygusu verebilir. Ancak ulaşabileceğiniz hedefleri seçin.
  • Kendiniz için zaman ayırın. İyi yemek, rahatlamak ve yeterince dinlenmek kanserin stres ve yorgunluğuna karşı savaşmaya yardımcı olabilir.

Randevunuz İçin Hazırlanın

Sizi endişelendiren herhangi bir belirti veya semptomunuz varsa doktorunuzdan randevu alın. Eğer serviks kanseri olduğunuzu düşünüyorsanız, jinekolojik kanserlerin (jinekolojik onkologlar) tedavisinde uzmanlaşmış bir doktora yönlendirilebilirsiniz.

Neler Yapabilirsiniz?

Randevunuzdan önceki gün beslenmenize dikkat etmeniz gerekebilir.

Randevuyu alma nedeniyle bir ilişkisi olmasa dahi son dönemlerde ki bütün belirtilerinizi yazın.

Diğer koşullar da dahil olmak üzere önemli tıbbi bilgilerinizi yazın.

Erken cinsel aktivite, birden çok partner veya korunmasız cinsel ilişki gibi CYB riskinizi artıran herhangi bir şey dahil olmak üzere önemli kişisel bilgileri yazın.

Aldığınız tüm ilaçlar, vitaminler veya takviyelerin bir listesini yapın.

Doktorun ne dediğini hatırlamanıza yardımcı olması için size eşlik edecek bir akraba ya da arkadaş ile randevunuza gidin.

Doktorunuza sormak için sorular hazırlayın.

Doktorunuza sormanız gereken sorular:

  • Semptomların en olası nedeni nedir?
  • Ne tür testlere ihtiyacım var?
  • Hangi tedaviler mevcuttur ve hangi yan etkileri bekleyebilirim?
  • Prognoz nedir?
  • Tedaviyi bitirdikten sonra takip ziyaretlerine ne sıklıkla ihtiyacım olacak?
  • Doktorunuza sormaya hazırladığınız sorulara ek olarak, aklınıza gelen diğer soruları sormaktan çekinmeyin.

Related Articles

Back to top button