Tansiyon Nedir? Nasıl ölçülür ve yükseltilir? Doğru tansiyon değerleri

Tansiyon Nedir?

Tansiyon kişilerin sağlığı için oldukça önemli olan ve sürekli gözetim altında olması gereken şeylerden biridir. Ayrıca bir çok çeşidi vardır. Yaşlılarda daha sık rastlanılmaktadır. Bu nedenle tansiyon aleti ile sürekli ölçülmelidir.

Kötü ve yanlış bir bilgide acil olarak doktor ile görüşülmelidir. Ayrıca yüksekliği ve düşüklüğü oldukça tehlikeli olmaktadır ve bazen yüze bazen göze bazense beklenmeyen vücut bölgelerine vurarak kişiyi olumsuz etkilemektedir. İlk olarak sıkıntı oluşturabilecek durumu göze vurmasıdır. Göze vuran tansiyon ya tamamen kör etmektedir yada şaşılık sağlayabilmektedir. Birde düşüklük, yüksekliğine göre daha az karşılaşılan bir durumdur. Tansiyon ölçümü

Düşük Tansiyon Nasıl Yükseltilir?

Ani bir şekilde tansiyon düşmesi, akut kan kayıpları yaşanması vb. hariç tutulduğu zaman hipotansiyon şikayetine neden olmuyor ise müdahale gerektirmez ve hafif tuz alımı artırılabilir, ani düşmelerde ise hasta sırt üstü yatırılıp ayakları yukarı tarafa gelecek şekilde kaldırılarak toparlanmasını sağlayabiliriz.  Fakat ani bir kan kaybı, sıvı kaybı şok gibi durumlarda hemen acil tıbbi yardım istenerek kanama var ise durdurulması, damar yolunun açılması gerekmektedir. Düşüklük yaşayan kişiye baygınlık geçiren, göze vuran kişiye tuzlu ayran içilmelidir.

Tansiyon ile ilgili bu yazılarımız ilginizi çekebilir:

Tansiyon Değerleri Nasıl Olmalı?

Tansiyon, kan basıncını ifade etmektedir. Genel olarak belirli normal değerleri bulunmaktadır. Bu değerlerin altına düşmesi veya üstüne çıkması sağlık açısından zararlar verebilmektedir. Tıp dalında bir limit belirlenmiştir. Bu limitlere göre; 12/8 normal değerlerdir. Büyük 13,5 küçük 8,5 üzeri hipertansiyon olarak adlandırılır. Kalbimiz kanı damarlara atması esnasındaki ölçüme tansiyon denir ve yetişkin insanlar için normal değerleri 10-14 cm ise, kalbin gevşediği yani kanın kal içerisine dolduğu esnada ölçülen kan basıncı olup, normalde 9 cm cıva basıncını geçmemelidir. Bebeklerde oldukça düşük değerlerde olup yaşlılarda ise yaş ilerledikçe bu değerler artmaya başlar ve yetişkinlerdeki değerlere yükselir.

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Tansiyon, sfigmomanometre adı verilen cihala ölçülmektedir. Ölçüm cihazlarının cıvalı olanı, metalik olanı ve elektronik olanı bulunmaktadır. Bunların içerisinde en hassas ölçüm yapanı ise cıvalı olan ölçüm aletleridir. Fakat taşıma kolaylığı yönünden de diğer ölçüm cihazları tercih edilir. Elektronik olan ölçüm cihazları pahalı olmakla birlikte, herkes tarafından kullanım kolaylığı olmaktadır. Diğer  ölçüm aletleriyle doğru ölçüm yapmak için belirli bir tecrübeye sahip olmak gerekmektedir. Son zamanlarda parmaktan ölçüm yapan cihazları ve kolye şeklinde olan ölçüm cihazları geliştirilmiştir.

Tansiyon ölçümü rahat bir koltukta oturulurken yada yatarken dinlendikten sonra ölçümü yapılır. Hangi durumda  ölçülürse ölçülsün kolun gevşek olması gerekir ve kolun hafifçe bükük olmasına dikkat edilir, elbisenin kolu sıkmamasına özen gösterilir, mümkün oldukça kolun kalp seviyesinde olmasına dikkat edilir. Ölçüm esnasında manşetteki havanın, cıva sütunu yada ibre saniye içerisinde 2-3 mm olacak şekilde yavaş yavaş boşaltılır ve bu hususta dikkatli olmak gerekmektedir. Aletin manşonu, kolun 2-3 üst bölgesini kaplayacak şekilde sarılmalıdır, dinleme cihazının tamburu da kol atardamarının üzerine koyularak ölçüm yapılır. Dinleme esnasında sesin ilk olarak duyulduğu sayı hipertansiyon değerini belirtir, hafiflediği yada kaybolduğu sayı da, hipotansiyonu işaret eder. Dinleme aleti olmaksızın da el yardımıyla sadece hipertansiyon ölçümü yapılır. Bunun için ise aletin menşonu şişirmeden önce bilek atardamarı yani radial arter bulunarak sol elin dört parmağı üzerine koyulur. Manşon şişirilince nabız yok olur. Manşon indirilmeye başlanınca, nabzın tekrar hissedildiği sayı hipertansiyonu göstermektedir.

Tansiyon nedir ?

Bu soruya verilecek olan bir diğer cevap ise  kan basıncının kanın atardamar duvarlarına yaptığı basınç olarak adlandırılmasıdır. Bu basınç sayesinde, kan vücuttaki bütün organlara ve bütün dokulara kadar yayılmakta ve böylece bu organ ve dokular hayatiyetlerini devam ettirmek amacıyla gerekli maddeleri kandan almaktadır. Belirli normal değerleri vardır. Belirlenen bu değerlerin altına düşmesinde veya bu değerin üstüne çıkmasında sağlık için zararıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu