Sağlık

Hastane Enfeksiyonu (MRSA) Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Her yıl bir çok insan stafilokok (Hastane enfeksiyonu) enfeksiyonuna maruz kalır, bu enfeksiyon MRSA bakterisini vücutta taşır ve deri absesi, sepsis ve zatürre gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. (1)

MRSA, kanla taşınan bakteriyel enfeksiyonların 1 numaralı sebebi olan bir tür dayanıklı staf bakterisidir. Her yıl yaklaşık 1,2 milyon insan staf enfeksiyonu belirtisi ve MRSA tedavisi için hastahanelere başvuruyor.

1970’lerin ortalarından beri araştırmacılar, giderek artan sayıda insanın stafilokok enfeksiyonuna maruz kaldığını, ancak uzmanlar salgınları kontrol edebilecek veya tedavi edebilecek yeni MRSA tedavi seçeneklerini formüle edebildiklerini keşfettiler. Küçük ve orta derecedeki stafilokok enfeksiyonuna neden olan bakteri staphylococcus, yetişkinlerin ve çocukların yaklaşık yüzde 30’unun cildinde yaşayan bir mikroptur. (2)

Cildin yüzeyinde yaşayan stafilokok mikropları genelde bir enfeksiyon belirtisine yol açmaz, ancak eğer vücudun daha derin katmanlarına yayılır ve çoğalmaya başlarlarsa – özellikle de bu süreçte mutasyona uğrarlarsa, tedaviye dirençli hale gelebilir.

Stafilokok bakterileri ile ilişkili en büyük problem, birçok suşun(bakterileri soyu,nesli) antibiyotiklere karşı kendilerini savunma kabiliyetine sahip olmalarıdır.

Sadece 2005 yılında, MRSA enfeksiyonlu hastalar sağlık sistemine yaklaşık 9,7 milyar dolar harcadı ve ne yazık ki şiddetli enfeksiyonları olan pek çok hasta bakterinin dirençli olması nedeniyle bu hastalığın üstesinden gelemedi. (3)

MRSA’nın ilk etapta yayılmasını önlemek,  en önemli şeylerden biridir. Araştırmalar, tüm stafilokok enfeksiyonlarının yüzde 20 ile 30’unun hijyen ve kontrolüyle önlenebilir olduğu bilinmektedir.


Hastane Enfeksiyonu Nedir?

hastane enfeksiyonu (MRSA)Hastane Enfeksiyonu (MRSA), metisiline dirençli staphylococcus aureus, deri, bağ dokusu ve bazen kemik, kalp ve kan damarlarının enfeksiyonuna neden olan bir bakteri türüdür. Çoğu stafilokok enfeksiyon, enflamasyonlu apseleri açmak ve boşaltmak için antibiyotik ve/veya hafif cerrahi kombinasyonla tedavi edilebilirken, bazı MRSA enfeksiyonları halk sağlığını daha ciddi bir şekilde tehdit edebilir.

Hastane Enfeksiyonu (MRSA) antibiyotiklere dirençli olduğundan, bakteriler kan dolaşımında hızla üreyebilir ve vücut boyunca yayılmaya devam edebilirler. Birkaç MRSA bakterisinin, bir suştan diğerine dönüşebileceğini (mutasyona uğradığını) ve bunların hayatta kalmalarına neden olduğu keşfedilmiştir. Hastane Enfeksiyonu (MRSA) kalp ve akciğerler gibi hayati organlara ulaştığında veya damar yoluyla kan akışını etkilemeye başladığında özellikle tehlikeli olmaya başlar.

Hastanelerde tedavi edilen tüm kan dolaşımı enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 20’si MRSA staph bakterilerinden kaynaklanmaktadır. İlk aşamalarında kanla bulaşan enfeksiyonları önlemek uzmanlar için en büyük endişe kaynağı olmaya devam etmektedir.

Bulgular, MRSA tedavi protokollerinin aslında işe yaradığını ve MRSA enfeksiyon oranlarının son yıllarda düştüğünü öne sürmektedir, ancak MRSA hala önemli bir problem olmaya devam etmektedir. Her yıl ABD’de ve Avrupa’da MRSA stafilokok enfeksiyonlarından dolayı HIV gibi ciddi virüslere bağlı ölümler daha fazladır.


Hastane Enfeksiyonu Önleme ve Tedavisi

Sadece Gerçekten Gerekli Olduğunda Antibiyotik Kullanın

Antibiyotik direncinin artık acil bir küresel mesele olduğu düşünülmektedir. Antibiyotikler sadece bir enfeksiyonu tedavi etmek için kesinlikle gerekli olduğunda alınmalıdır. Antibiyotikler sık sık veya uzun süreli kullanılırsa, bazı stafilokok enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olmazlar ve MRSA enfeksiyonunu geliştirme için daha büyük bir risk faktörü oluşturabilir. Yaşlılar MRSA geliştirmek için en yüksek risk altında görülmektedir. Antibiyotik direnci her yaştaki insanı ve tüm ulusları etkileyebilir, bununla birlikte, sağlık hizmeti görevlilerine, hastalara antibiyotik reçete ettikleri zaman çok seçici olmaları önerilmektedir.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin

Herhangi bir enfeksiyon türünü geliştirme olasılığı, bir hastanın mikroplara karşı genel bağışıklığı ile alakalıdır. Bazı gıdalar, bağırsak sağlığını iyileştirerek, eksiklikleri önleyerek ve alerjileri azaltarak bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Bunlar arasında bebeklerde anne sütü, yüksek antioksidan gıdalar, çiğ sebze ve meyve, sarımsak, taze otlar / baharatlar, vahşi balıklar, probiyotik gıdalar ve bol miktarda su gibi şifalı yiyecekler bulunur. Bağırsakları daha da kötüleştiren, bağışıklığı azaltan ve alerjileri ya da iltihaplanmayı teşvik eden gıdalar, paketlenmiş, işlenmiş gıdalar, konvansiyonel süt ürünleri, glüten, karides ve yer fıstığı, rafine edilmiş yağlar veya kızartılmış gıdalar gibi ilave gıda alerjeni ve ilave şekerdir.

Bazı takviyeler, omega-3 balık yağı, çinko, C vitamini, D vitamini, ekinezya, aynısefa, mürver ve astragalus gibi bağışıklık için yararlı antiviral bitkiler içeren takviyeler de bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.

Bağışıklık Sistemi güçlendirme üzerine yazılarımız

Hijyen ve El Yıkama

hastane enfeksiyonu stafilokok el yıkamaSağlık Araştırmaları Fonu Organizasyonu ve CDC, sağlık bakım ortamlarında mikrop öldürücü sabunlar ve / veya merhemlerin uygun şekilde kullanılmasının, MRSA vakalarını yaklaşık yüzde 40 oranında azaltabileceğini belirtmektedir. Hastanelerin, bakım evlerinin, günlük bakım hizmetlerinin ve okulların düzenli olarak dezenfekte edilerek, evinizdeki temizlik ve hijyen kurallarını uygulamak, bulaşıcı MRSA enfeksiyonlarının mevcut durumunun kötüleşmesini önlemenin en iyi yollarından biridir. (4)

Stafilokok Enfeksiyonu Riskini Azaltmaya Yardımcı Olacak İpuçları:

Ellerinizi sık sık yıkayın. Ellerinizi ılık su ile birlikte doğal bir antibakteriyel sabun kullanarak yıkamak yaklaşık 20–30 saniye sürer. Bir hastaneden ayrıldığınızda bunu yapmak MRSA veya stafilokok enfeksiyonu riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından onaylanan MRSA ve stafilokok bakterilerini azaltmak için önerilen temizlik ürünlerini kullanın.

Tüm kumaşları ve çarşafları sık sık yıkayın, ayrıca doğal temizlik ürünleri ve deterjan kullanarak çalışılan yüzeyleri düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin.

Kullanılan herhangi bir mutfak ekipmanını bulaşık makinesinde yıkamadan kullanmayın; bir spor salonunu veya sağlık tesisini ziyaret ettikten sonra banyo yapmayı ihmal etmeyin ve vücut sıvılarını taşıyabilecek havlu veya traş makinesi gibi kişisel eşyalarınızı paylaşmayın.

Vücudunuzda Oluşan Kesikleri Temizleyin ve Koruyun

Ellerinizi veya başka bir deri bölgesini keserseniz, etkilenen bölgeyi yıkamak, kan dolaşımına girme şansına sahip olmadan önce stafilokok bakterilerin uzaklaşmasına yardımcı olabilir.

Lavaboyu kullandıktan sonra, yemek pişirmeden önce ve sonra doğal bir antibakteriyel el sabunu kullanın ve özellikle bulaşmanın en yaygın olduğu yerlerden (okullar, restoranlar,  hastaneler veya diğer yüksek riskli halka açık yerlerde) ayrıldıktan sonra ellerinizi dezenfekte edin.

Kesikleri ve yaraları temiz ve kapalı tutmaya çalışın. Uygunsa doktorunuz tarafından verilen bantları, bandajları veya sargıları kullanın. Açık kabarcıklı yaralarda bu tarz bantlar kullanmayın ve diğer insanların açık yaraları ile temastan kaçının.

Ameliyattan sonra, her zaman insizyona dikkat edin ve doktorunuzun temizlik ve giyinme prosedürleri ile ilgili tavsiyelerini takip edin. Kızarıklık, şişlik ve sızıntı gibi belirtiler fark ederseniz, doktorunuz daha da kötüye gitmeden enfeksiyonu tedavi etmek için hemen insizyona bakması için başvurun.

Kontaminasyonu (Bulaşma) Önlemek İçin Gıdaları Düzgün Saklayın ve Tutun

Stafilokokal gıda zehirlenmesi bebeklerde, yaşlılarda ve diğer uzun süreli hastalıklarda hatta bazen ölümcül olabilir. Stafilokok bakterilerin kontamine(bulaşıcı) yiyeceklerden yayılmasını ve gıda zehirlenmesine neden olmasını önlemek için, restoran çalışanlarının ve yemeğinizi işleyenlerin, çalışırken her zaman ellerini iyice yıkamasına dikkat edin. (5)

Evde, pastörize edilmemiş süt ve peynir ürünleri (özellikle uzun süre bekledikleri zaman), işlenmiş etler, pudingler veya herhangi bir yiyeceğin bakterileri taşıma olasılığı daha yüksektir, yiyecekleri düzgün bir şekilde buzdolabında sakladığınıza emin olun. Stafilokok gıda zehirlenmesi geliştirirseniz, hindistan cevizi suyu gibi sıvıları tüketerek dehidratasyon (kusma veya ishalden kaynaklanan) nedeniyle ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemeye yardımcı olursunuz.

Deri Döküntüleri, Eklemlerdeki Şişkinliğin ve Ağrının Doğal Tedavisi

Deride şişkin kabarcıkların gelişmesi, stafilokok veya MRSA enfeksiyonlarının en sık görülen semptomudur. Cazip gelmesine rağmen, doktor yardım almadan kabarcıkları kaşımayın veya patlatmayın. Döküntüleri tedavi etmek, ağrıyı hafifletmek veya cildin şişmesini azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz:

Bir veya iki kez kızarıklığa sıcak kompres yapın. Her zaman temiz bir bez veya havlu kullanın ve havluyu daha sonra başkalarıyla paylaşmamaya özen gösterin. Havluyu ütü ile ısıtın (sıcak kompresi çok sıcak yapmaktan kaçının, bu da cilt hassasiyetini daha da kötüleştirebilir) ve yaklaşık 10 dakika boyunca kabarcıkların üzerinde tutun. Aynı yöntem, artritin neden olduğu sert eklemleri yumuşatmak için de kullanabilirsiniz.

Sıcak bir duş yapın. Bu, cildin yumuşamasına, kas gerginliğinin ve şişliğin azalmasına yardımcı olur.

Ayaklarınızda veya bacaklarınızda şişmiş yaralar varsa, kan akışını ve sıvı birikimini azaltmak için onları havaya kaldırmayı deneyin.

Sentetik ve dar giysiler giymeyin. Bu tahrişi ve sıvı birikimini daha da kötüleştirebilir.

Ayrıca bakteri taşıyabilen malzemelerle makyaj yapmaktan kaçının.

Kokulu vücut sabunları, deterjanlar, şampuanlar, parfümler ve losyonlar da dahil olmak üzere, iyileşme sürecinde mümkün olduğunca tahriş edici maddelerden kaçının.

Doktorunuzun tavsiyesiyle birlikte, doğal antibakteriyel esansiyel yağlar, döküntü semptomlarını azalttığı görülmüştür, çay ağacı, gül ve lavanta gibi esansiyel yağları topikal olarak kullanmayı düşünebilirsiniz. Eklemleriniz de artrit varsa esansiyel yağları kullanmayı deneyebilirsiniz. Üç damla antibakteriyel esansiyel yağı hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirin ve bölgeye günde bir ile üç kez uygulayın. Ancak, tahriş, kuruluk veya kızarıklıkların kötüleştiğini fark ederseniz, esansiyel yağları kullanmayı bırakın.


Hastane Enfeksiyonu Belirtileri

Stafilokok bakterilerinin bulunduğu yer (deri veya eklemler gibi) enfeksiyonların belirtilerini ve şiddetini önemli ölçüde değiştirebilir. MRSA’yı taşımak ve herhangi bir semptom göstermemek mümkün olmakla birlikte, bu bakterilerle temas edenlerin çoğu sağlık sorunları yaşarlar.

Vücudun en büyük organı olan deri, stafil ve MRSA enfeksiyonlarına en duyarlı olanlardan biridir. Stafilokok enfeksiyonları geliştiren çoğu sağlıklı insan, öncelikle ciltlerindeki semptomları fark eder. Neyse ki, çoğu deri  stafilokok enfeksiyonu tedavi edilebilir ve ilerlemez, ancak bazı hastalarda mutasyona uğrayıp ilerleyebilir. Deriyi etkileyen MRSA semptomları şunları içerebilir: (6)

Küçük, kırmızımsı kabarcıkların döküntüsü. Stafilokok enfeksiyonları çeşitli tipte döküntülere neden olabilir. Bulaşıcı olan ve büyük kabarcıklara neden olan impetigo olarak adlandırılır. Bir diğeri bacaklarda veya ayaklarda en sık görülen ve ülserlere neden olan selülit denir. Son olarak, stafilokokal haşlanmış cilt sendromu, bebekleri etkileyerek, ham deriyi açığa çıkarabilecek kabarcıklara neden olur.

Hastane Enfeksiyonundan (MRSA) kaynaklanan döküntüler iltihaplı sivilceler gibi görünebilir.

Bazı yumrular kabuklu tabakalar oluştururlar, beyaza dönerler, sıvı sızdırırlar, diğerleri ise şişebilir, kırmızıdır ve irin dolu dolgunluklara yol açarlar.

Stafilokok cilt enfeksiyonu geçirirken aynı zamanda ateşlenme yaygındır.

Hastane Enfeksiyonu cildin ötesine uzandığında, vücuda daha derine nüfuz eder ve kanla bulaşan bir enfeksiyon haline gelir, belirtiler şunları içerebilir:

Hastane Enfeksiyonu Belirtileri

  • Bulantı
  • kusma
  • ishal
  • dehidratasyon
  • baş dönmesi gibi gıda zehirlenmesi belirtileri.
  • Soğuk algınlığı
  • iştah kaybı
  • düşük tansiyon
  • mide rahatsızlığı veya kas ağrıları
  • Güçsüzlüğü gibi ateş belirtileri.
  • Bazı durumlarda ateş yüksek ve şiddetli olabilir.
  • Eklem ağrısı, şişlik ve sınırlı işlevsellik
  • Özellikle dizlerde dahil olmak üzere septik artrit semptomları.
  • Endokardit de dahil olmak üzere kalp problemleri veya kalbin iç tabakasında enfeksiyon.
  • Kalp cerrahisi ile iyileşen ve yapay kalp kapakçığı olan hastalar en yüksek endokardit riski altındadır. (7)
  • Pnömoni belirtileri, akciğerlerin bir enfeksiyonu. Buna öksürük, nefes darlığı dahildir.
  • CDC’ye göre, ciddi vakalarda MRSA, vücutta ciddi enfeksiyona karşı yaşamı tehdit eden bir reaksiyon olan sepsisin gelişmesine de yol açabilir.

Hastane Enfeksiyonu Nedenleri ve Risk Faktörleri

Hastane Enfeksiyonu (MRSA) da dahil olmak üzere, Stafilokok bakterileri bulaşıcıdır ve araştırmalar enfeksiyonların çoğunluğunun cilt  temasından ve / veya kişisel eşyaların paylaşılmasından kaynaklandığını düşündürmektedir.

MRSA, enfekte olmuş bir kişinin vücudundaki bakteriler, başka bir hastanın cildine, açık bir kesik, yara (mesela traş veya havlu gibi kişisel eşyaların paylaşılması gibi) veya kontamine yiyecekler yoluyla gastrointestinal sisteme girer ve yayılır.

Hastane Enfeksiyonu için Risk Faktörleri:

Birisinin Stafilokok veya MRSA bakteri maruz kalması halinde Stafilokok enfeksiyonu gelişebilir. Bu yerler arasında hastaneler, sağlık bakım evleri, gündüz bakım tesisleri, spor tesisleri, sağlık kulüpleri, askeri zeminler ve üniversiteler sayılabilir. (8)

Bu ortamların tümü, dar alanlarda yaşayan ve sıklıkla mutfak gereçlerini, ev eşyalarını, çarşafları veya iş ekipmanlarını paylaşan insanlarla yayılma eğilimindedir.

MRSA enfeksiyonu geliştirmek için bir diğer önemli risk faktörü ise bağışıklık sisteminde yaşayan kötü bakteriler ile iyi bakteriler, probiyotiklerin hassas dengesinin bozulması ve bu nedenle yabancı mikroplara karşı vücudun doğal korunmasının bozulması antibiyotiklerin, uzun süreli kullanımına bağlıdır.

Son olarak, stafilokok enfeksiyonlarına karşı birinin bağışıklığının düşmesinin sebeplerinden bazıları ise, aktif başka enfeksiyonla mücadele etmek, ameliyattan iyileşme süreci, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, sigara veya uyuşturucu madde kullanımı, bir otoimmün bozukluğa sahip olmak.


Konvansiyonel Stafilokok Enfeksiyonu ve MRSA Tedavisi

Küçük ve orta derecede staph enfeksiyonları, özellikle de cildi etkileyenler, etkilenen bölgenin açılması ve drene edilmesi, bazen de antibiyotiklerin bir arada kullanılmasıyla tedavi edilebilir.

Ancak, antibiyotik ve antibiyotik direnci ile ilgili endişeler nedeniyle, doktorlar tamamen gerekli olmadıkça bu ilaçları reçete etmekte tereddüt etmektedirler.

Stafil enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotikler kullanıldığında, ilaçlar sefalosporinler, nafsilin, sülfa ilaçları veya vankomisin içerebilir. Bununla birlikte MRSA’nın en az birkaç antibiyotik türüne dirençli olduğu görülmüştür. MRSA, antibiyotiğe dirençli olan ve her yıl binlerce hastada ciddi enfeksiyonlara neden olan en yaygın staf tipidir.

Bu tam da MRSA’nın küresel yayılmasının engellenmesinin artık acil bir mesele olduğunu vurgular. Bilim adamları farklı bakteri suşları kullanarak MRSA tedavisini keşfetmeye devam ediyor, ancak önleme sahip olduğumuz en iyi araç olmaya devam ediyor.


Hastane Enfeksiyonu Tedavisi ve Önlemler

Hastaların her zaman semptomları gözlemleyerek stafilokok veya MRSA enfeksiyonunu her zaman belirleyemediklerini unutmayın – bu nedenle semptomları fark ederseniz daima profesyonel bir görüş almalısınız. Hastane Enfeksiyonu (MRSA) çok ciddi, hatta hayatı tehdit edici olabilir ve erken tedavi oldukça önemlidir.

CDC (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) enfeksiyonları erken bulup hemen tedavi altına almanın hastalığın enfeksiyon kontrolünü en iyi şekilde sağladığına dikkat çeker, çünkü erken dönemdeki müdahaleler enfeksiyonların ağırlaşmasını önler.

Enfeksiyonları kendi başınıza tedavi etmeye, döküntü veya ateş belirtileriyle savaşmaya çalışmaktan ziyade doktor kontrolünde, işe ya da okula bir süre gitmemek, başkalarıyla temastan kaçınmak doğru bir tedavi planı olacaktır.


Hastane Enfeksiyonu Tedavisinde Nihai Düşünceler

Hastane Enfeksiyonu (MRSA), Staphylococcus adlı ortak bir bakterinin neden olduğu bir  bakteriyel enfeksiyon türüdür. Staphis enfeksiyonlarının çoğu tedavi edilebilir, ancak MRSA birçok antibiyotik tedavisine dirençli olduğundan, en büyük halk sağlığı risklerinden biri olmaya devam etmektedir.

MRSA staph enfeksiyonunun semptomları, ciddi deri döküntüleri, gıda zehirlenmesi semptomları, kalbe ve kan damarlarına zarar verme, eklem ağrısı ve artrit, zatürre ve sepsis semptomları ciddi ve ağır olabilir.

Önleme, MRSA’nın üstesinden gelmek için anahtardır. Önleme ipuçları arasında sağlıklı bir beslenmeyle bağışıklığı artırmak, ellerinizi yıkamak ve ev / iş ortamınızı düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek bulunmaktadır.

Bir enfeksiyon meydana geldiğinde, stafil enfeksiyonu semptomlarının kontrol edilmesine yardımcı olan doğal Hastane Enfeksiyonu (MRSA) tedavisi, doğal olarak ateşlenmelerin azaltılmasını, eklem ağrılarının hafif ısı ve gerginlikle hafifletilmesini, bağışıklık takviyelerinin alınması ve deri döküntülerinin doğal ürünler ve / veya uçucu yağlarla kontrol altına alınmasını içerir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu